Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Catering na palubě letadla způsob placení

Od: ales odpovědí: 7 změna:
Letěl jsem dnes se společností Smartwings,chtěl jsem si koupit obloženou bagetu a nápoj. Bylo mne řečeno, že berou pouze platbu bezhotovostní formou a odmítli mne české koruny a též eura v hotovosti.Ve všeobecných běžných cestovních podmínkách mají jasně napsané preferujeme platby kartou,ale též akceptujeme české koruny a eura.Pokud vím,tak v EU už žádná covid opatření nejsou, tak jsem nepochopil jinou praxi v realitě než je napsané v jejich příručce mimo období pandemie. Když není vyhlášen stav nouze tak by měli hotovost akceptovat a staré upozornění v dovětku přeškrtnout,jako již neplatné nařízení. Co to má znamenat zamotat tak pasažérovi hlavu, aby si nic nemohl zakoupit na palubě letadla za peníze?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ml
hodnocení

3x

Pokud je paluba letadla české území (a to u českého letadla snad platí), potom odmítání platných bankovek je zločinem narušování plynulosti peněžního oběhu. Podobné zákony mají i jinde. oběh peněz je většinou nucený.

Nicméně ono nepřijímání hotovosti se dost rozmáhá, třeba barvy ostravy to rovnou inzerujou, že tam nebude možné platit hotově, divím se, že si na to ještě naše centrální banka neposvítila, než se z toho začne stávat standard. Přesně na takových "blbostech" si ráda honí ego a ukazuje svou důležitost.

asd1
hodnocení

2x

Podmínky by měli dodržet tak si stěžuj u vedení, solidní firma se omluví příp. i dá odškodnění.

Nebo je jen informuj že o takový servis nestojíš a příště letíš s jinou společností. Zákazník hlasuje nohama, jakmile je takových lidí dostatečně, tak je to buď donutí ke změně nebo krachnou...

hodnocení

2x
Včera letěla holka z Tunisu s prckem a na letišti jí sebrali kojeneckou vodu.. Dneska zase chlap kterému v letadle ubližovali tím, že nevzali hotovost.. A oba nám tu tragédii musí hlásit z holandské IP adresy. To je jistě úplná náhoda. Nebo, že by se někdo nudil a vymýšlel si hloupé historky?

hodnocení

0x

Měl jsi kartu? Měl! Tak o co jde?

ales
hodnocení

Bankovní kartu jsem bohužel sebou neměl, pouze hotovost české koruny a eura.Byla to naše letecká společnost Smartwings a bagetu s colou jsem chtěl krátce po vzletu, takže předpokládám ještě na českém území respektive eura, kdyby to už přeletělo naše hranice směr Holandsko přes území Německa.
Bohužel, naše aerolinky, ať už se jmenují jakkoliv, již dávno nejsou to, co bývalo.
Kdeže jsou časy, když na palubě létal kuchař a čepovala se Plzeň.
Od doby vlády luftjardy to jde k šípku. Takže se vše musí platit extra a jak vidno, ještě kartou. Bez komentáře.

letadlo
hodnocení

0x

Podle ustanovení § 16 odst. 1 ZČNB jsou platné bankovky a mince vydané Českou národní bankou zákonnými penězi ve své nominální hodnotě při všech platbách na území České republiky.

§ 16 odst. 1 ZČNB pak doplňuje § 5 odst. 1 ZOBM, jenž stanoví, že každý je povinen přijmout tuzemské bankovky a mince bez omezení, ledaže je oprávněn jejich příjem odmítnout.

Dohled nad peněžním oběhem náleží do působnosti ČNB, která na základě ustanovení § 44 odst. 1 písm. f) ZČNB vykonává dohled též nad činností osob, u kterých tak stanoví jiný právní předpis. Tímto jiným právním předpisem se v daném případě rozumí ZOBM, který v § 24 odst. 1 stanovuje, že ČNB vykonává dohled nad dodržováním tohoto zákona a přímo použitelných předpisů EU, na které tento zákon navazuje. ZOBM sice nestanoví za nepřijímání hotovosti žádné sankce, takové jednání však může za určitých okolností naplnit znaky skutkové podstaty ohrožování oběhu tuzemských peněz podle § 239 odst. 2 písm. a) TrestZ. Obchodník za porušení zákona odpovídá též soukromoprávně. Pokud zákazníkovi takovým jednáním vznikne újma, může ji na obchodníkovi vymáhat soudně.

tedy Nejprve stížnost na aerolinky, následně stížnost České národní bance

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]