Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdělení majetku

Od: evi odpovědí: 31 změna:
Dobrý den, mám dotaz. Zemřel mi otec. Neměl žádný účet ani majetek. Matka má účet na své jméno a chodil tam pouze její důchod. Jejich byt je napsaný na mě - dceru a bratra - syna. Jak se bude budou peníze z účtu dělit a zda se bude platit z dědictví nějaká daň. Děkuji za odpověď.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pozorovatel
hodnocení

8x

Pokud má matka účet jen na své jméno, stejně tak dispoziční právo a příjmy na účtě jen její, tak to do dědictví nespadá, to není jako při rozvodu SVJ.

hodnocení

5x

Rady jste tu už dostala...ale mně to tedy nedá, máma ještě ani oči nezavřela, fakt se ptáte na to, jak zdědit peníze z jejího důchodu?*blee*

To musí být "radost" mít takovéhle "děti".

pozorovatel

Nedělám si o lidech iluze, ale tenhle dotaz je doufám jen pokus rozčilit zdejší přispěvatele a rozjet kontroverzní debatu. Asi to bude zajímavé, celkem dokážu odhadnout, kdo se k tomu jak postaví.

Možná to bylo tak, že matce chodil důchod na účet a otec cestou z pošty důchod utratil za bydlení a jídlo. Takže Andy, které ty peníze jsou nebo nejsou společné?

ben®
hodnocení

3x
Dobrý den, daň dědická je zrušena, nevelký poplatek si vezme notář (když není co dědit). Otec účet neměl, účet má jen matka (ten do dědictví nebude započítán), tak není co z peněz dělit. Případně, hotovost si rozdělíte mezi sebe libovolně. A dluh snad nebyl (ten se dědí). Upřímnou soustrast.
id
Úcet matky spadá do dědictví.
ben®
id - proč? Matka žije, účet je na její jméno, ani dispoziční právo manžela není zmíněno. Opravdu se má o své peníze s někým podělit? Jak to udělat?

bene, protože společné jmění manželů *nevi* nedávno mi zemřel táta, peníze z jeho účtu i peníze z mámina účtu se sečetly, polovina z nich náležela mámě coby společné jmění, druhá polovina šla do dědictví.

ben®
lesi2311 - a šlo v tomto případě skutečně o manželé? Uvedeno to výslovně není, možné to je, jistotu nemáme. Tazatelka, až bude děkovat za odpovědi, tak nám to upřesní.

bene, to máte pravdu. předpokládala jsem, že jsou manželé, protože tazatelka nezmínila, že by nebyli. ale je fakt, že "myslet znamená houby vědět", jak praví stará moudrost.

hodnocení

3x

Zaplatíte poplatek notáři a účet matky spadá do společného jmění manželů,takže polovina je matky a druhá polovina se bude dělit mezi matku a vás děti.

mnd®
hodnocení

3x

Zdravím.Letos v březnu jsem byl u notářky kvůli úmrtí manželky.Neplatil jsem nic.Ona si tu odměnu za úkony provedené v tomto řízení včetně náhrady hotových výdajů napsala do usnesení a je povinna to zaplatit Česká republika.- Městský soud.

Proč si chcete dělit peníze z matčina účtu,když tam chodí jen její důchod? To jsou snad její peníze.

hodnocení

1x

Polovina z těch peněz na účtu se rozdělí mezi děti a pozůstalého manžela stejným dílem, protože je to společné jmění manželů. Bez ohledu na tom, komu účet patří nebo komu peníze chodí.

mnd®

...pozůstalého manžela... - ten si toho teda užije když umřel

Matka snad žije.
ben®
stir - Vy tu rodinu znáte? Šlo o manželství? Byl zemřelý otec tazatelky v důchodu? Kam mizel jeho důchod, když zřejmě na (jak zde předpokládá řada odpovídajících) společném účtu jeho peníze nejsou? Je zde celá řada nejasností a obdivuji jistotu v některých odpovědích.
Bene sama píše, že JEJICH byt je přepsaný... takže jestli byli manželé, platí co jsem napsal.
ben®
stir - byt nemusí vlastnit vždy jen manželé. Všichni zde jen hádáme, notář to rozsekne.

hodnocení

0x
Pokud si nejste jistá, zda otec neměl dluhy, zvažte, zda se raději nevzdát dedictví.
nikk

To nemuze, kdyz chce penize z uctu matky, kdyz se o ne tak zajima ...

hodnocení

0x
Třeba nám tazatelka upřesní, zda byli nebo nebyli manželé, a dle toho upřesníme...

hodnocení

0x
Dobrý den,proč do celkového součtu peněz z účtu ještě nezapočítate částku,kterou máte na účtu vy sama, klidně přidejte i peníze co má na účtu vaše bratr.
Když už teda myslíte,že byste měla dědit peníze mámy,která žije.
Ještě : přijměte moji upřímnou soustrast.
Italka máte to popletene. Ona dědí peníze po otci, ne po žijící matce.
Ano,já vim. Jenže se ptá na peníze,které má žijící matka na svém účtě.
id
Žádný můj - tvůj účet v manželství NEEXISTUJE. Vše je společné až na vyjímky jako dary atd.
To říkáte vy. Máte to popletene.
id
@italka, je to marný, je to marný, je to marný

ID - v Itálii je všechno jinak:):)

V Itálii je manželství po italsku.
Tady nebylo nikde sděleno,že jde o manžele. Nebo vám to snad ta dědička pošeptala do ouška?
clen

Lze předpokládat, že když to byl jejich byt, tak že pravděpodobně byli manželé :)

Ale samozřejmě je i možné, že manželé nebyli :))

Dle mého manželé byli, protože se ptala na peníze u matky na úctě. V opačném případě by se nejspíš neptala, ale necháme to osudu, protože tazatelka nekomunikuje, takže nelze dát ofiko radu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]