Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z příjmu

Od: juzek odpovědí: 8 změna:
Dobrý den.Letos v dubnu jsem prodal byt z dědictví,kdy budu muset zaplatit daň z příjmu
.Letos nebo až příští rok.dekuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, příjem roku 2023 se bude danit az v roce 2024. Zdravím!
doplněno 08.06.23 17:13: Nemáte zač.
juzek
08.06.23 17:12
hodnocení

Děkuji

id
hodnocení

1x
Z dědictví se daň neplatí.
ben®
id - pozor, nejde o dědictví, ale jde o prodej jiz vlastněného/zděděného bytu a zřejmě se ziskem, který se (za určitých okolností) jako příjem daní (rozdíl cen pořizovací a prodejní).
id
Ano, máte pravdu. Obecně se daň neplatí. Pokud z prodeje je zisk, odvádí se ze zisku 15 %. Neplatí se pokud dědic nemovitost vlastníl 10 let nebo v ní 2 roky prokazatelně bydlel.

juzek
hodnocení

Je to přesně tak jak píše Ben.Znalecký odhad bytu 1240300 Kč já ho prodal za 1200000.Tak asi žádnou daň platit nebudu, jen příští rok informuji FÚ.
watch

To jsi ho prodal pod cenou a ještě si zaplatil provizi?

Podstatný je příjem = kolik peněz ve smlouvě je uvedeno :))

no tak si jenom vyplníš a podáš daňový přiznání standardně kdykoliv mezi 1.1.2024 a 3.4.2024, myslím. Elektronický můžeš do května. Já to nestih a dělal jsem to až v červnu. Žádný hroty. Beztak se penále (obdoba úroků z prodlení), v případě, že bys platil daň, pokud je menší než 1000 Kč, tak se nevyměřuje.

Tím informuješ úřad. A pokud to neumíš, tak zaplatíš nějakýmu účetní mu pětistovku, on ti ho vyplní

hodnocení

0x

Platil bys daň jen z cenového rozdílu nabytí nemovitosti od dědictví po prodej. Tzn. že když při dědictví byla odhadována cena milion a ty bys prodal za milion dvě stě, tak platíš daň 15% z 200.000kč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]