Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Uvažuji o koupi a prodeji akcii. Akcie bych nakoupil v amerických dolarech. Informoval jsem se v ČS ohledně poplatku za koupě 15 dolaru za prodej 15dolaru. Dále jsem zjistil ve Fio bance že jsou poplatky max. 250kč. Když se rozhodnu ve Fio bance založit učet v amerických dolarech. Banka mi přepočítá podle kurzu dolary na kč a připíše na učet? Jak je to s prodejem akcii kupce si musím zajistit sám atd? Nebo akcie mužu nabídnout na prodej bance? Mužete mi poradit atd? Děkuji.
Na americký akcie použijí spíše za hraničního brokera Degiro, Xtb. W8Ben už taky umějí.
Fio je dobrý spíš na český akcie.
Jinak ve fio brokerů je převod peněz za lepší kurzy než ve fio bance, ale stejně nic moc kurz. co vím tak vce zedníků přece mají poplatky v dolarech a euro, takže ten poplatek ti zaúčtuji přímo v nominálu.
na tyhle otázky si spíš najdi nějaký specializovaný diskusní fórum, zaměřený na akcie a cenné papíry. vůbec nejlepší je si vzít pár korun a jít si to zkusit, než měsíc spekulovat
ps: akcie se prodávají na burze, tam funguje něco jako nákupní kniha, takže si určitě nemusíš shánět kupce to se ještě musíš hodně učit jestli máš takovýhle otázky. Prostě buďto zadáš prodej za cenu trhu a nebo za tvojí (vyšší) cenu ale pak budeš čekat,
Fio není burza, teda pokud pominu jejich ram systém, to jejich burza, ale tam asi nejsou americké akcie, fio je v podstatě 1Z mnoha brokerů s přístupem na burzu, ale jak říkám, já bych americký akci kupoval denominovaných v eurech a na evropských burzách jako Xetra, přes brokera třeba degiro, pokud tedy nemáš nějaký speciální důvody to dělat jinak
Jeden z důvodů může být, že fio může mít v nabídce akcie, které tyhlety evropský Broukří mají zakázaný... at uz pro duvody ESG anemo military anebo absenci CZ KIIS (letáku v češtině) - to poslední se bude týkat spíše ETF
Když jsou ty S&P500 eteef vydány v eurech tak jsou přece rezistentni vůči pohybu usdeur, jinak by šlo přece dělat arbitráž )
nebo se pletu?
Myslím že na intervence už tě nebo nemá prostředky ani důvod... A on ten kurzový rozdíl taky nebude zanedbatelnou při nákupu i prodej do USD, Přes ty euro mi přijdou náklady nižší
Koruna takhle silná nevydrží. Ekonomika na tom není tak dobře a jestli pujdeme do recese, bude třeba podpořit vývoz. Už tak nejsme konkurence schopní, protože máme drahé energie. Jinak malý pohyb na kurzu dělá hodně, ovšem záleží, jakou částku člověk v těch zahraničních aktivech má. Co se týká eurodolaru ještě nedávno byl téměř vyrovnaný, takže US akcie stála stejně v dolarech jak v eurech, tedy po přepočtu na czk vyšla levněji Amerika. Nyní je kurz okolo 1,07- 1,08 takže kdyby ta US akcie stála stejně, tak v Německu za ní dostaneš méně eur. Pokud pujde eurodolaru na 1,20 a kurz koruny bude stále stejný, proděláváš a ne zrovna málo. Investor se začne zajímat o hedging až teprve v době, kdy to vidí na úctě. Akcie roste, ale majetek ne...
Za US akcie u Fio zaplatíš poplatek za obchod 7,95Usd. Fio e-broker má účet multimenovy, takže nemusíš u něho měnit dolary, ale můzeš využít směnárnu třeba Cyrus fx. Jinak ty US akcie můzeš koupit přímo za koruny, dolary se ti nakoupí automaticky za o něco horší kurz nebo lze využít úvěr na měnu. Jinak při prodeji nikoho nehledas, jen zadáš pokyn za jakou cenu chceš prodat nebo cenu nedáš žádnou a prodá se okamžitě za cenu aktuální poptávky. Jo a v čs mají v ceníku zadání pokynu 300kc, což je prasarna, zadávání pokynu je jinde zdarma. A v čs ještě platíš poplatek za držení aktiv, takže spořitelnu nebrat. U degira koupíš levněji, tuším 2eur za obchod, 2.50 eur je roční poplatek za přístup na burzu a konverze z czk na eur a poté usd. V poslední době zdražují. Výhoda je český broker s českými zákony a hlavně pokud se jedná o dividendové akcie, tak degiro určitě ne...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.