Nejste přihlášen/a.
Můj gynekolog mi ještě ani jednou nevystavil zprávu z vyšetření. Zapisuje si to do počítače, ale nikdy mi zprávu nevytiskl a nedal mi ji (vlastně ani nevím, jestli tam má tiskárnu), přitom jiní lékaři to běžně dělají, jenom tenhle postarší pán ne. Teď k němu půjdu na screening prvního trimestru, který není hrazen ze zdravotního pojištění, budu si to platit sama a stojí to 1500 Kč. Výsledky z tohoto vyšetření jsou dost zásadní a chtěla bych je mít k dispozici a schovávám si všechny zprávy z vyšetření. Zajímalo by mě, jestli mám nějakou oporu v zákoně - zda mám právo po lékaři (gynekologovi) vyžadovat tištěnou zprávu z vyšetření (případně alespoň zaslat na e-mail), zvlášť pokud se jedná o vyšetření placené.
Našla jsem tohle:
Předpis č. 372/2011 Sb.Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)
Práva a povinnosti poskytovatele§ 45f) předat zprávu o poskytnutých zdravotních službách registrujícímu poskytovateli v oboru všeobecné praktické lékařství nebo v oboru praktické lékařství pro děti a dorost, je-li mu tento poskytovatel znám, a na vyžádání též poskytovateli zdravotnické záchranné služby nebo pacientovi; registrující poskytovatel v oboru zubní lékařství nebo v oboru gynekologie a porodnictví má povinnost předat zprávu jen v případě, kdy poskytnutí zdravotních služeb indikoval registrující poskytovatel v oboru všeobecné praktické lékařství nebo v oboru praktické lékařství pro děti a dorost,
Je fakt, že jsem na gyndě nikdy zprávu nedostala, předpokládám, že jako samoplátce zprávu dostanete, případně si o ni požádejte.
Z. č. 372/2011 Sb. už tu je zmíněn, tak jen doplním
§ 65
(1) Do zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi mohou v přítomnosti zaměstnance pověřeného poskytovatelem nahlížet, pořizovat si její výpisy nebo kopie
a) pacient, zákonný zástupce nebo opatrovník pacienta; do záznamů autorizovaných psychologických metod a popisu léčby psychoterapeutickými prostředky může pacient, zákonný zástupce nebo opatrovník pacienta nahlížet nebo si pořizovat výpisy nebo kopie pouze v rozsahu záznamu popisu příznaků onemocnění, diagnózy, popisu terapeutického přístupu a interpretace výsledků testů,
§ 66
(3) Poskytovatel, který na základě žádosti osoby uvedené v § 65 odst. 1 pořídil výpis nebo kopii zdravotnické dokumentace, může požadovat
a) úhradu ve výši, která nesmí přesáhnout náklady spojené s pořízením výpisu nebo náklady vynaložené na pořízení kopie zdravotnické dokumentace; ceník za pořízení výpisu nebo kopie zdravotnické dokumentace musí být umístěn na místě veřejně přístupném pacientům,
b) za jejich odeslání úhradu ve výši, která nesmí přesáhnout náklady spojené s jejich odesláním,
nestanoví-li jiný právní předpis jinak nebo není-li hrazeno pořízení výpisu nebo kopie z veřejného zdravotního pojištění.
(4) V případě, že je zdravotnická dokumentace vedena v elektronické podobě, má pacient nebo jiná osoba oprávněná podle § 65 právo nahlížet dálkovým přístupem nebo na pořízení její kopie na technickém nosiči dat, který si určí, nebrání-li tomu technické možnosti poskytovatele; to neplatí, požaduje-li listinnou podobu.
Takže se pana doktora zeptejte, jakým způsobem vám zprávu/y může vystavit nebo jak si je můžete pořídit sama a kde má vyvěšen ceník
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.