Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má doktor povinnost vystavit mi zprávu z vyšetření?

Od: tehotna odpovědí: 4 změna:

Můj gynekolog mi ještě ani jednou nevystavil zprávu z vyšetření. Zapisuje si to do počítače, ale nikdy mi zprávu nevytiskl a nedal mi ji (vlastně ani nevím, jestli tam má tiskárnu), přitom jiní lékaři to běžně dělají, jenom tenhle postarší pán ne. Teď k němu půjdu na screening prvního trimestru, který není hrazen ze zdravotního pojištění, budu si to platit sama a stojí to 1500 Kč. Výsledky z tohoto vyšetření jsou dost zásadní a chtěla bych je mít k dispozici a schovávám si všechny zprávy z vyšetření. Zajímalo by mě, jestli mám nějakou oporu v zákoně - zda mám právo po lékaři (gynekologovi) vyžadovat tištěnou zprávu z vyšetření (případně alespoň zaslat na e-mail), zvlášť pokud se jedná o vyšetření placené.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Jestli má povinnost vydat zprávu nevím. Nechodím teda ke gynekolovi, ale zatím mi jakýkoliv doktor zprávu na požádání vždycky bez problémů vydal. Ať už vytištěnou, nebo mailem (zaheslovanou). Řekla jste si o ní?

hodnocení

4x

Našla jsem tohle:

Předpis č. 372/2011 Sb.Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

Práva a povinnosti poskytovatele§ 45f) předat zprávu o poskytnutých zdravotních službách registrujícímu poskytovateli v oboru všeobecné praktické lékařství nebo v oboru praktické lékařství pro děti a dorost, je-li mu tento poskytovatel znám, a na vyžádání též poskytovateli zdravotnické záchranné služby nebo pacientovi; registrující poskytovatel v oboru zubní lékařství nebo v oboru gynekologie a porodnictví má povinnost předat zprávu jen v případě, kdy poskytnutí zdravotních služeb indikoval registrující poskytovatel v oboru všeobecné praktické lékařství nebo v oboru praktické lékařství pro děti a dorost,

rodina.cz/...

Je fakt, že jsem na gyndě nikdy zprávu nedostala, předpokládám, že jako samoplátce zprávu dostanete, případně si o ni požádejte.

hodnocení

0x
Je spousta doktorů, kteří ho nevystavuji a dokonce to chtějí zaplatit, když jsem přešla jinam, chtěli předchozí zprávu a divili se tomu,zejsem ji nedostávala

hodnocení

0x

Z. č. 372/2011 Sb. už tu je zmíněn, tak jen doplním

§ 65

(1) Do zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi mohou v přítomnosti zaměstnance pověřeného poskytovatelem nahlížet, pořizovat si její výpisy nebo kopie

a) pacient, zákonný zástupce nebo opatrovník pacienta; do záznamů autorizovaných psychologických metod a popisu léčby psychoterapeutickými prostředky může pacient, zákonný zástupce nebo opatrovník pacienta nahlížet nebo si pořizovat výpisy nebo kopie pouze v rozsahu záznamu popisu příznaků onemocnění, diagnózy, popisu terapeutického přístupu a interpretace výsledků testů,

§ 66

(3) Poskytovatel, který na základě žádosti osoby uvedené v § 65 odst. 1 pořídil výpis nebo kopii zdravotnické dokumentace, může požadovat

a) úhradu ve výši, která nesmí přesáhnout náklady spojené s pořízením výpisu nebo náklady vynaložené na pořízení kopie zdravotnické dokumentace; ceník za pořízení výpisu nebo kopie zdravotnické dokumentace musí být umístěn na místě veřejně přístupném pacientům,

b) za jejich odeslání úhradu ve výši, která nesmí přesáhnout náklady spojené s jejich odesláním,

nestanoví-li jiný právní předpis jinak nebo není-li hrazeno pořízení výpisu nebo kopie z veřejného zdravotního pojištění.

(4) V případě, že je zdravotnická dokumentace vedena v elektronické podobě, má pacient nebo jiná osoba oprávněná podle § 65 právo nahlížet dálkovým přístupem nebo na pořízení její kopie na technickém nosiči dat, který si určí, nebrání-li tomu technické možnosti poskytovatele; to neplatí, požaduje-li listinnou podobu.

Takže se pana doktora zeptejte, jakým způsobem vám zprávu/y může vystavit nebo jak si je můžete pořídit sama a kde má vyvěšen ceník :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]