Nejste přihlášen/a.
Mám otázku byl jem do dubna 2010 ve III stupni ID dříve plný ID
Od 1,4,2010 mne přeřadili do ČID po novu do ID II stupně a nyní řeším otázku, zda musím platit socialní pojistění a z jaké vlastně částky a kolik procent ,
Jsem navic ještě zaměstnám na 10 hodin týdně a kdo tedy vlastně bude platit zdravotní pojištení? Někdo tvrdí že se při pobírání ID i II stupně zdravotníí pojiětení neplatí a platí se pouze socialní pojiětení ale z čeho myšleno z jako částky?
Z výpočtu nějakývch procent z částky II stupne ID? , nebo z celkové částky i s příjmen z částečného zaměstnání? , nebo jen z ID ,a jak jej vypočítám
Kde zjistím jesli a hlavně komu a na jaký účet mám částku platit ,
Nerad bych se dočkal nějakých upomínek za nedoplatky a podobně. Nebo je možné převést to tak, že zaměstnavateli sdělím výši částky pobíraníého ID II stupně a on provede platby pojistného i soc. a i zdr. z částky mé výplaty a důchodu nějakým výpočtem na mzdové učtárně sám, jako že vyplácenou částku důchodu zahrne do celkového příjmu a z toho zaplatí jak daně tak i přislušné částky obou pojištění a v únoru mi dorovná po spočítání záloh ony částky a buď stanoví nedoplatek a nebo vrátí přeplatek ze stržených záloh?
Dokuk jsem pobiral III stupeň ID byl za mne plátcem stát a nestaral jsme s o nic . Nyní v tom plavu a potřeboval bych poradit z čeho se obě dávky vypočítávají a kolik je to procent a jak a kde se přihlásit k platbě jestli na finančním úřadu , nebo na ČSSZ popř MPSV nebo kde?
Děkuji Vám za odpověď zajisté již někdo z Vás podobný problém řešil a ví jak na to a jak postupovat
Jarda
"Někdo tvrdí"... Podstatné je to Vaše zaměstnání. Strhává Vám z hrubé mzdy zaměstnavatel sociální pojištění? Pak jste sociálně pojištěn. Jestliže je to ovšem zaměstnání malého rozsahu a Váš výdělek měsíčně nedosahuje 2.000,- hrubého, pojistné se neodvádí a Vy pojištěn nejste.
Z ID se samozřejmě žádné pojistné neodvádí, tuto částku dostáváte tzv. "v čistém", ale jelikož to není zdanitelný příjem, nepodléhá ani odvodu SP.
Dokud jste měl ID III, znamenalo to, že Vaše schopnost pracovat je natolik snížena, že pracovat nemůžete a proto je Vám vyplácena dávka ze sociálního pojištění - důchod. Zřejmě se Váš zdravotní stav o něco zlepšil, takže posudkář ve spolupráci s Vaším oš.lékařem zjistil, že alespoň trochu pracovat můžete, a snížil Vám stupeň invalidity. Při tomto a nižším stupni invalidity se předpokládá, že budete pracovat, takže již nejste sociálně pojištěn z titulu pobírání důchodu. Ale jelikož pracujete, tak pokud je z Vaší hrubé mzdy odváděno SP, jste sociálně (tedy důchodově a nemocensky) pojištěn.
Pokud tomu tak není (viz 1.odstavec), vězte, že sociální pojištění není povinné, takže po Vás nikdo (přesněji ČSSZ) nebude chtít žádné doplatky. Ovšem doba, po kterou nejste pojištěn, se Vám nezapočte do dob potřebných pro nárok na důchod a nemůžete v případě nemoci dostat nemocenské dávky.
Co se týká zdravotního pojištění, nejlépe je zajít na Vaši zdravotní pojišťovnu a zeptat se na to, protože zdravotní pojištění je povinné. Myslím, že pobírání ID II je zdravotně pojištěno (platí stát), ale určitě si to raději ověřte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.