Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, jestli se dá dodatečně do katastru nemovitostí dopsat věcné břemeno požadovaného změní. Jde mi o to, že s přítelkyní vlastníme chatu - každý polovinu, a chtěli bychom, kdyby jeden z nás zemřel, aby ten druhý nemusel řešit dědictví s potomky zemřelého - společné děti nemáme, každý má své z rozpadlého manželství. Chceme, aby celou tu chatu mohl užívat jenom ten, co zůstal, až do své smrti. Potom ať se naši potomci vypořádají. NECHCEME PSÁT ZÁVĚTI. Případně, pokud s tím máte někdo zkušenost, jak jste to vyřešili. Děkuji za případné odezvy.
Nelze dědit až po smrti druhého z partnerů.
Možná by bylo vhodnější převést vlastnictví chaty na děti hned a v rámci darovací smlouvy zřídit pro oba partnery a současné majitele věcné břemeno doživotního bydlení a zákaz zcizení a zatížení.
Díky tomu byste měli mít možnost chatu užívat až do své smrti a současně by noví majitelé nemohli nemovitost až do smrti oprávněných chatu prodat, nebo použít jako zástavu na úvěr či půjčku.
to má takovou drobnou nevýhodu: ten potenciální vlastník už se může klepat na to, aby konečně mohl svou nemovitost užívat, prodat, zastavit
no, ať tazatel napíše, co se dozvěděl u notáře, V občanském zákoníku existuje takový postup, ale ten je poměrně neohrabaný
A taky jednu nemovitost by měl zdědit jeden, druhý by měl zdědit něco jiného... jak se budou o tu nemovitost handrkovat?
Klepat se může jak chce... pokud nesouhlasí s podmínkou, za kterou ji od dárce dostane, tak taky nemusí dostat nic.
Hlavně jde o to, že děti jsou neopomenutelní dědicové, takže se musí nejdříve vyřešit toto. Neznám přesné znění zákona, detaily už je opravdu nutné řešit s notářem...
OZ Zřízení odkazu
§ 1594
(1) Odkaz zůstavitel zřídí tak, že v pořízení pro případ smrti nařídí určité osobě, aby odkazovníku vydala předmět odkazu. Odkazovníkem může být jen osoba způsobilá dědit. Povolá-li zůstavitel dědice s určením, že ten určitou věc dědit nemá, považuje se to za zřízení odkazu zákonným dědicům.
(2) Darování závislé na podmínce, že obdarovaný dárce přežije, se považuje za odkaz, pokud se dárce nevzdal práva dar odvolat.
Ale toho notáře vám vřele doporučuju - už jen proto, že jím sepsanou listinu dědicové těžko napadnou.
Asi by bylo nejlepsi zajit k Notarovi, ne? On uz bude vedet
Problem stejne je, ze potomci budou dedit, a muzou to prodat i s vecnym bremenem. A kupec uz se vas zbavi... tak jedine doufat, ze kupec nepujde do koupi 1/2 a jeste s spoluvlastnikem, co ma na druhou pulku bremeno.
Nicmene nechavat vyporadavani na potomky je takove, no, nezodpovedne. A po me potopa.
Myslel jsem, jestli tohle někdo neřešil. Hledáme nejschůdnější cestu, oba chceme, aby dědily oboje děti, ale zároveň si přejeme až po smrti nás obou. Partnerčiny děti jsou s tím spraveny, nechat mě tam dožít. Ale moje děti, s kterými jsem minimálně v kontaktu, to nějak nechápou a moc jim nevěřím, že slovo dodrží.
No to je jednoduché, když to děti nepodepíšou, tak vzápětí se u toho notáře se píše darovací smlouva na toho druhého a ty děti budou mít smůlu už jednou provždy ) já myslím že by se to nějak vymyslet dalo. otázka je, jak je, pravděpodobně se tazatel s přítelkyní se zda nechtějí kvůli jiným majetkům (bytům), my tady nevíme než jenom chatu. To je dost málo informací.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.