Nejste přihlášen/a.
Ahojky všem!
Po RTG vyšetření mi ortoped diagnostikoval artrozu, a to mám teprve 25 let.
Dříve jsem aktivně běhala a sportovala, ale teď mě bolí i obyčejná chůze. Žádné rehabilitace mi nenapsal, jen řekl, že mám nohu šetřit, když bude noha bolet, tak si lupnout protizánětlivý prášek, zkusit třeba jízdu na kole a prostě se s tím naučit žít, protože to je už problém navždy.
Já se z toho ještě docela nemůžu vzpamatovat.. noha mě fakt bolí i v klidu, při chůzi taky trpím - a to jsem byla aktivní člověk, venčení, procházky, běh...
..Asi se potřebuju jen vyzpovídat a zjistit, jaké mám možnosti, nebo jestli tady je někdo na tom podobně?
Díky za každou zprávu.
Erika
Naprosto Vám rozumím, ani netušíte jak (byť je mi 2x více než Vám).
Na druhou stranu, cyklistika je krásný sport a provozovat se dá i s umělým kyčelním kloubem (pokud k tomu dojde).
Kamarád má umělý kyčel od 40 let (po úrazu) a stále sportuje. Soused v ulici (cca 80 let) jezdí na kole denně (také už dlouho má klou umělý).
Je to krajně nepříjemné, ale není to konce světa.
Některé "věci" se v těle vyměnit dají, některé bohužel ne.
Objednejte se sama na rehabilitační odd. Lékař Vám tam udělá detailní prohlídku. Možná i zjistí další okolnosti, jak kratší nohu, špatný sklon pánve, nevhodné pohybové návyky, doporučí Vám speciální cvičení na kyčle, pošle Vás k fyzioterapeutům, napíše elektroléčbu, magnety, což mi dlouho pomáhalo. Pokud je na hlavici a v jamce chrupavka,byť odřená, tak se ještě dá vyživovat stravou a doplňky. Při třetím stupni a výše bývá už většinou rozvlákněná a vymletá. Tam už žádný geladrink nezabere. Zároveň tam bývá zánět, takže protizánětlivou stravu. To už je dneska terminus. Zelenina, saláty, ryby, oliv.olej, ořechy, cereálie... a odlehčit žlučníku. Kyčelní kloub se ozývá v důsledku přetížení žlučníku a při starostech, které si nakládáme na bedra. Taky jsem sportovala, až moc. Teď mám TEP / totální endoprotezu/ kyčle jednu v 56 a druhou v 69 letech a dál jezdím na kole denně a dělám na zahradě všechny práce. Vy tohle řešení můžete hodně oddálit.
Před 5 lety jsem nemohl pro bolest kyčle spát. Pomohl Alavis triple blend extra silný (denně, dnes už jen 3x týdně udržovací dávka) + oregánové kapky (6 kapek denně) na čištění. Pohyb (chůze a cvičení nebo fyzická práce) cca 3x týdně. Když už nic, alespoň jednou za 2 dny procházka cca 5 kilometrů. Prakticky úplné zotavení. První výsledky po pár měsících. Píšu to zde stále dokola, docela by mě zajímalo, kolik lidí už to vyzkoušelo. Jenže to byste nesměla věřit hned všemu co vám ti felčaři navykládají. Jakmile jednou půjdete do umělého kloubu, budou vám jej muset měnit každých 10-20 let do konce života - to vám pán vysoce promovaný doktór nejšikovnější nejchytřejší řekl?
Ohledně reoperace záleží na typu TEPky, kvalitě kosti a jestli drží, což ukáže každoroční RTG. U mé 18 leté netmelené ortoped vůbec neuvažuje o výměně. Bude až do smrti. Tazatelka by měla stravou a pohybem udržovat kvalitu kosti i po operaci. /Na to mám kolo, běžky a práci na zahradě/.. Na výměnu kyčle ji neženu, radím oddalovat.
Zajdi za pořádaným ortopedem a taky doporučuji vynechat živočišnou stravu. Hlavně z masa se tvoří hodně kyseliny močové, snižuje se pH a to je ráj pro další záněty. Pohyb by měl koleno lépe prokrvovat a dodávat živiny tam, kde je třeba.
Po zkušenostech radím rehabilitačního lékaře. Ostatně ortoped jí řekl o 1.st.artrozy, takže u něj byla. Ortopédi bývají ortodoxní, a s ničím se nepářou, obstřik, brufen, operace, skoro žádné rady k životosprávě a cvičení, zatímco lékař na rehabilitaci probere příčiny a důsledky v souvislostech, detailně...
Oni doktoři nikdy neradí změnu stravy, raději píšou léky. Není potřeba pacienta vyléčit, ale léčit co nejdéle. To je byznys i pro farmaceutický průmysl. Jinak ortoped muže léčit i sportovce a to je jiná liga, protože tam musí opravdu vyléčit a ne jen léčit.
Záleží, co v tom koleni je. Jestli artroza, odrbaná chrupavka, tak ta patří ortopedovi. Nebo je tam artritida, zánětlivé, autoimunitní onemocnění a to patří revmatologovi. Já si myslí, že když vám řekl, že se s tím musíte smířit, že se jedná o artritidu. Najděte revmatologa. Vezme vám krev a vyšetří.
Po absolvování covidu značky Omicron se mi rozjelo cosi podobného v koleni. Nejspíš artróza, koleno neotíká (to by byla artritida). Občas "zatiká"i v druhém koleni. Bolest ustoupila, ne docela..
Jak na to:
Opravdu je dobrá zátěž "tak akorát", ta jízda na kole je na klouby optimální, protože je nezatěžuje. Doporučuji hodně ortopedickou zdravotní obuv (Rieker např.), žádné balerínky, vložky do bot rovněž ortopedické - kožené (za 290 Kč - nešetřit!) a pro procházky do přírody sportovní (teleskopickou do batohu např.) hůl. Vždycky se bolest trochu "rozchodí", je to taková samorehabilitace. Určitě je špatně sebou pohodlně praštit na gauč, lépe je bolest do únosnosti přemáhat. Nenabírat kila a depku. Po acylpyrinu koleno chvíli nebolí vůbec, ale nevím, zda nefunguje spíš jako placebo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.