Nejste přihlášen/a.
no, já sem si kdysi dávno k soudu (jako snad ne zas moc klíčovej svědek) sako vzal, nejspíš i s kravatou, nikoliv tmavej oblek! (nevyznám se perfektně v etiketě, ale to mi přijde lacině balíkovský, nevhodný), já teda ani neměl světlej jednotnej oblek, ale jiný kalhoty a sako (jen to samozřejmě chce mít smysl pro ladění barev (vhodnejch pro spol. příležitosti) - boty, kalhoty, košile, sako a ta kravata; tehdy sem ale eště měl představu, že sako i kravata sou při různejch trošku formálnějšéích příležitostech vhodný; dneska bych už s tim sakem a kravatou hodně váhal (už jen proto, že bych skoro jistě ani neměl co vhodnýho si vzít);
ale aspoň bych se snažil přijít ve vhodnejch (decentnějších, "slavnostnějších") kalhotách a v podobný košili, i když třeba v případě vedra s krátkym rukávem;
přijít třeba v šorktách, triku a sandálech bych teda za sebe i dneska považoval za značně nevhodný (a pokud chcete na soud zapůsobit v kladnym smyslu, netaktický (i když pokud tím chce někdo vyjádřit svuj postoj, tak prosim..., to ovšem neni váš případ)), takže vysloveně ležérní oblečení vám nedoporučuju
nevim, jaká je dnešní obecná praxe, a hádal bych, že teoreticky světlej oblek by měl bejt nejvhodnější (i když ho třeba ve skutečnosti oblíkne jen malá část účastníků jednání);
koneckonců můžete zkusit najít nějaký fotky a záběry účastníků mediálně sledovanejch kauz
--
(na to, odkud jsem svědčil, si už nepamatuju, ale je jasný, že nějak se musíte dostavit do popředí, přímo v nějaký ohrádce sem myslím nebyl (resp. asi ani v soudní síni nic takovýho nebylo))
Před soudcem je pultík, ohrádka. Pro svědky. Strany sporu mluví ze svých lavic.
V případě trestních věcí tam je justiční stráž a ten pachatel by měl mít vedle pout i medvěda, aby nemohl takhle skákat na soudce přes stoly: pardubicky.denik.cz/...
pokud chcete tazatel vědět, , Tak ať si dojde na soud kdykoliv, na těch dveřích je napsaný rozvrh (A vzýval tam napsáno dresscode, Ale jak říkám dnes už je to jedno) a může jít do libovolné místnosti kde začne nebo už začlo jednání - kdykoliv, řekne, že "jde za veřejnost, není svědek"a posadí se do publika. Může se tam lecos nachytřit. Soudní jednání jsou z principu veřejná ...
Samozřejmě vhodné si vybrat odpovídající spor... aby nešlo o nějaký banální nepřevzatý původně platební rozkaz, který je vyřízeny za 10 min. bez dostavení se stran čistě formalisticky apod. blbinu.
@hoznav - Jak se chovat a co nedělat při jednání v soudní síni? Stručný popis jak to u soudního jednání probíhá a jak dlouho to může trvat
Pročtěte si toto Teorie a praxe so/... Ostatním vás provede váš právní zástupce (podle dotazu předpokládám, že se bez něho nesoudíte).
Máte zde někdo zkušenost, že soud rozhodl ve váš prospěch?
Ano, osobní. Pracovněprávní spor - a senát mi nepokrytě fandil
Na Oblečení už se nehraje samozřejmě se obleč normálně jak do práce, neber si tepláky a nebo rozervaný džíny. Asi tepláky beru ale co už.
Puntíku chodí svědci, pokud jako žalobce budeš i ve formě svědka, tak půjdeš k pultíku jinak ne.
Jako žalobce půjdeš si sednout doleva (po pravé ruce soudce). Žalovaný chodí doprava. A smíš mluvit bez vyzvánění to musíš postavit.
Ty máš starosti teda. Soudu je úplně u zadku, v čem tam přijdeš oblečenej, pokud to zrovna nebude nacistická uniforma. Hadry nemají na výsledek rozhodování žádný vliv. Ten má, a výrazně, takzvaný veřejný zájem. Takže záleží, o co jde.
Mně osobně přišel drn, co si myslel, že to levným oblekem z polské tržnice nějak pozvedne, naprosto směšnej. Směšnější byly už jen ty kašparský taláry soudce, prokurátora a obhájce. Ještě jim chyběly na řepách ty barokní paruky.
Slušně se obleč. Chovej se pokorně. Když mluvíš tak stůj. Dívej se soudci do očí. A hlavně nepřespokládej, že soudce prostudoval spis. Raději se opakuj a zdůrazni podstatné věci. Používej analogie, abys byl správně pochopen. Nepřeceňuj intelekt a rozhled soudce.
Já například projel jasný spor a to jen proto, že soudce nějak nevěděl nebo zapomněl podstatnné věci. To jsem pak zjistil až z odůvodnění rozsudku, proti kterému však nebyl opravný prostředek - šlo o bagatelní částku...
Jasný spor má jasné informace v žalobě a v písemném odůvodnění odpůrce.
Takže to asi až tak jasné nebylo ) A co se protokoluje jsi mohl taky ovlivnit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.