Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní smlouva

Od: janulka odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
od příštího úterý mám nastoupit do práce. Mám podepsanou smlouvu.
Našel jsem si však něco jiného a chci se zeptat, jak se mám zachovat když v to úterý nenastoupím?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

odpovidam
hodnocení

7x

Na základě pracovní smlouvy máte jistě sjednanou zkušební dobu. V rámci ní můžete ukončit pracovní poměr kdykoliv bez udání důvodu - jak ty vůči zaměstnavateli, tak zaměstnavatel vůči tobě. Jen to zaměstnavateli oficiálně oznam, že ukončuješ pracovní poměr ve zkušební době. Smlouvy můžeš mít fakticky dvě, klidně podepiš tu druhou už teď, a pak ukonči tu, kde být nechceš.

janulka
hodnocení

A co kdybych jim zavolal že nenastoupím a ať smlouvu stornují?
odpovidam

Zavolání nemusí stačit. Oficiálně se bere s větší jistotou vytisknutý papír, kde to oznamuješ a potvrzený podpisem ze strany zaměstnavatele, že to převzal. Můžeš to poslat i poštou s dodejkou, když tam nechceš chodit osobně.

vv

Správně, zavolej tam CO NEJDŘÍV personalistovi že nenastoupíš, jak se na to bude dívat, třeba ti nabídne Třeba ti nabídne dvojnásobek. To bys nebral/a?

Ať už se dohodnete jakkoliv, na zrušení či stornování, tak bych to následně v ten den zaslal na email:

"na základě telefonického hovoru s panem XY jsme se dnešního dne dohodli na zrušení smlouvy ve zkušební době k 5.6.2023 7:00 hodin - do práce nenastoupím. Janulka".

nejhorší co můžeš udělat je to neoznámit včas, Nebo to oznámit na poslední chvíli, nebo nenastoupit, to je porušení smlouvy.

hodnocení

4x

Skuste to prejednat mailom / telefonicky na ich personalnom, aky postup im vyhovuje.

Nespravny postup je neprist tam bez ospravedlnenia, to je absencia. Zakonnik prace vam ale v skusobnej dobe dava pravo kedykolvek okamzite skoncit pracovny pomer, to znamena aj minutu po nastupe a dovod nemusite udavat.

racio
hodnocení

4x

Spojte se se zaměstnavatelem, nelépe s personalistou nebo někým, kdo s vámi přijetí do pracovního poměru projednával a sdělte mu, že okolnosti se změnily a do pracovního poměru nastoupit nemůžete, s tím, že pracovní smlouvu potřebujete zrušit. Určitě vás nastoupit nebudou nutit, bylo by to z jejich strany nelogické. Uvidíte, vše proběhne hladce a ve vší slušnosti. Maximálně byste jim mohl nabídnout, že uhradíte případné "mimořádné" náklady spojené s vaším plánovaným nástupem (např. pracovní obuv nebo montérky v nestandardní velikosti), pokud takové vznikly.

hodnocení

1x

To bude v tom případě Áčko. Takže rozvázat pracovní poměr. Záleží, jak je ve smlouvě stanoven.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]