Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojím se mluvit nahlas

Od: ondrej odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, chtěl sem se zeptat mluvím strašně potichu a nejde mi ani rozumět nerozumí mi nikdy ani učitel/ka když se i snaží, nevím co s tím dělat ve třídě sem takovej ten co nic neříká a všichni ho mají za „ňoumu", snažil sem se s tím něco dělat ale nevím co dál, mám to tak i se spolužáky, když s nima mluvím tak si dělají srandu jak mluvím potichu atd. což chápu ale chtěl bych se toho zbavit na dobro, a zbavit bych se chtěl i veškerého strachu z komunikace s lidmi atd. Předem děkuji za pomoc.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tj
hodnocení

2x
Záleží, jestli mluvíte potichu kvůli fyzickému problému s hlasivkami (pak se s tím toho zřejmě moc dělat nedá, operace?). Pokud kvůli psychickým problémům, tak buďto zkoušet mluvit více nahlas někde v soukromí a pak zkoušet praktikovat ve třídě a ve společnosti, případně vyhledat dětského psychologa.

p23®
hodnocení

2x

Není se čeho bát. Pokud jste zdráv a mluvíte jen potichu, musíte na sobě zapracovat. Třeba si doma čtěte nahlas, přidejte na hlase, snažte se lépe vyslovovat. Když doma mluvíte s rodiči a pod. Je třeba to trénovat. Pokud se to bude dařit, tak se vždy odměňte třeba slovy. Jsem dobrej. Nebo si založte deník a pište si do něj Vaše úspěchy a neúspěchy. Možná za čas zjistíte, že na tom nejste tak špatně. Záleží to jen na Vás. Pokud se to nezlepší, je potřeba vyhledat lékaře.

Také si zacvičte, běhejte, dělejte něco pro radost. Ať jste odolný.

Držím palce. Určitě se to zlepší.

Zdravím.

hodnocení

2x

Napadá mě tohle, pusť si doma cvičně nějakou hudbu v různé intenzitě a zkus to vždy překřičet. Případně si to pak nahrávej pro kontrolu, abys mohl porovnávat výsledek. Začni se slabší intenzitou, kterou běžně posloucháš, pak postupně přidávej. Z nahrávky pak poznáš, zda je hlas přes hudbu slyšet.

liska5
hodnocení

2x

To není v hlasivkách, to je v sebevědomí. Jestli s tím marně válčíš, popros svého dětského lékaře, ať Tě pošle k psychologovi. A co doma? S rodiči taky tak mluvíš? Mohli by se zapojit, aby se předešlo šikaně.

hodnocení

0x

Zkoušej třeba číst nahlas a nahrávat se při tom. A postupně se zlepšuj.

hodnocení

0x

Můžeš zkusit nahrávat audioknihy. Vezmi nějakou starší knihu, která je už mimo autorskou ochranu (třeba Čapka, Vernea, nebo Tolstého, samozřejmě v češtině), a zkus ji přečíst s patřičným přednesem. A uvidíš, jak se budeš zlepšovat.

Co je to za hloupost, nahrávat si můžeš co chceš, pokud to nebudš zveřejňovat.

Samozřejmě, nějak jsem impliitně předpokládal, že to rovnou pověsí někam na youtube, aby tam byla ta složka té trémy před veřejností, ale nějak jsem to tam zapomněl napsat.

kluk

youtu.be/...
Daniel P by vam vysvetlil, ze se pletete, neboli na youtube muze namluvit kniho nebo comoliv… druhá věc je, jak to bude se zpeněžením, to nevím.
Ale pokud se někdo bojí, no tak můžu namluvit a zveřejnit knihu vydanou min. před 70 lety, současně min.70 let po smrti autora -jde o to, že i po smrti autora 70 let mohou být ty knižní vydání různě upravované, takže znova podléhají AZ :)
Každopádně, pochybuju, že zakladatel této otázky bude dělat takovouto bohulibou činnost, když má sám se sebou problémů habaděj

Proč ne? Podle mě řešit vlastní problémy nějakou bohulibou činností je super.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]