Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozbití osobní věci

Od: lubomirr odpovědí: 40 změna:
dobrý den
chtěl bych se zeptat když mi se na mě rodiče rozčílí a vezmou mi telefon a v nervech ho rozbijou a je to telefon který jsem si koupil za svoje vydělané peníze co můžu udělat?

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

15x

Je neuvěřitelné, co si dnešní rodiče dovolí ... já bych je reklamoval. Nebo aspoň zažaloval... klidně u mezinárodního soudu...

Chápeš tu ironii a vlastní hloupost? Ber to jako životní zkušenost. Pokud se budeš chovat tak, aby se rodiče nerozčilovali, nebudeš mít rozbitý telefon...

doplněno 26.05.23 20:36:

Ta věc má více možných pohledů... Jako ublížený a nepochopený syn nevidíš vše ostatní... Někdy prostě "bouchnou saze" - nahromadí se tolik drobností, obalů od oplatků v pokoji pod postelí, neuklizený hrnek po snídani, kopnuté boty do prostoru šatny... - a k tomu rodiče řeší takové maličkosti, jako je uživit rodinu, zaplatit bydlení...

Toho rozbitého telefonu určitě litují i rodiče... - kolikrát za den řekli něco ve smyslu "už to vypni"? Resp. - kolikrát za den jsi to skutečně slyšel? Protože já sám mám často chuť vzít telefon některého ze synů a mrsknout ho z okna... U mne stačí vypnout wifi, protože nemají data.

Zkus to trochu otočit - buď nějakou dobu výjimečně hodný a dávej si pozor, abys nezapomněl na své povinnosti. Třeba se chytnou za nos a řeknou si - no to jsme teda vyvedli... musíme mu telefon koupit nový, lepší.

lubomirr
hodnocení

ano to chápu ale ono se to stalo z toho důvodu že jsem si po sobě zapoměl uklidit drobky na stole a pak že jsem údajně i když o tom nevím na ně zvýšil hlas a tím se naštvali a oni jsou hodně velcí Nerváci
lubomirr
hodnocení

na telefonu nejsem dá se říct vůbec po škole jsem šel hned na brigádu jako každý den a večer přišel domů udělal jsem si jídlo a tohle jakože u nás je to normální že kvůli blbosti nadavaji a řvou klidně 3-4 hodiny v kuse a to aspoň každý den a když se nic nestane tak se vždy něco najde mám už pocit že se v tom neustálém nadávání vyžívají a když se dlouho nic nestane tak jsou schopni hledat co je špatně jen kvůli tomu by mohli zase nadávat a řvát většinou je to na ségru ale najednou jsem po hodně dlouhé době něco udělal špatně já
zaseja

Ale čumět při tom dál do telefonu jsi nezapoměl, že jo.

A přitom třeba stačilo říct promiň, vyskočit a jít to hned uklidit.

lubomirr
hodnocení

omluvit nepomáhá hned jsem si to uklidil ale pak jsem na ně koukal a poslouchal co říkají asi hodinu a nesmím nic říct když se nezeptají protože jenom otevřu pusu a automaticky je to špatně
re4zon
Tady se na nektera temata proste ptat nesmi, nekteri jedinci maji hned vsem jasno a jina situace nez si predstavuji je pro ne nemozna. Proste si za to muzes sam, i kdybys mel rodice blazny, alkoholiky a zivil je.

chce nad tím zauvažovat a zapátrat v paměti ... probrat si co tomu předcházelo ..nemyslím zrovna v té minutě ale celkově jak se doma chováš a komunikuješ s rodiči a jak se říká-špatné slovo ani párem volů pak neodtáhneš...ne že já jsem ten kterému je ze všech stran ubližováno a basta...já to vidím že to nebude zas takové jednostrané...v první řadě si uvědom že dokud jsi pod střechou svých rodičů kteří Tě živí,šatí ...tak musíš dodržovat jejich pravidla...určitě ten telefon nerozbili jenom k vůli nějakém drobkům...ale kdo ví jestli si to vůbec připustíš že sis to celé zpískal sám a že to celé se už gradovalo delší dobu

26.05.23 20:14
hodnocení

8x

Plakat.

hodnocení

3x

Co můžete dělat? Sklopit uši, omluvit se rodičům za své chování (určitě měli pádný důvod) a začít šetřit na nový.

smode2
hodnocení

1x
To jste tady špatně. Zde je to mnohdy stará garda, závidějící mladým jejich mládí pomalu víc než pan Pohlreich :) tedy i kdybyste řekl rodičům "ahoj" jen divným tónem a oni vás za to zmlátili do bezvědomí, budete ten viník stejně Vy*smich* já radím: rozbijte rodičům zase jejich věci ;)
jm
Jak to prosím pomůže rodičům nebo tazateli?
smode2
To máte jednoduché. Obecný příklad: manželka Vám ve vzteku rozbije okno u vozu. Vy rozbijete zase okno u jejího. Ona rozbije druhé okno Vašeho vozu. Vy rozbijete druhé okno jejího. Skutečně si myslíte, že bude pokračovat? :) Tohle je nejlepší, 100% funkční rada :)

smode2: Bude, následovně: Manželka vezme nůž a zapíchne Vás. A vy na to co? *smich* S těmi procenty bych byl opatrný *poctar*

smode2

Pane Ampére, možná se budete divit, ale skutečně beru *placni* jsem nechtěné dítě a svým hloupým, chudým a agresivním rodičům jsem se o to, abych zde žil, nikdy neprosil, takže mi tím manželka udělá dobrou službu. Alespoň mi to tady zkrátí..bohužel by ji pak zavřeli..to by se muselo nějak právnicky dořešit :)

id
Smode, aha už chápu váš zvrácený pohled na svět a hlavně na soužití v rodině. Váš nepodařený život nemusíte doporučovat dětem. Jinak pro vás - jaký si to uděláš, takový to máš ( v dospělosti ).
smode2

Vy tomu tak rozumíte *smich* ale buďte v klidu - s vámi to vaše rodina taky rozhodně nevyhrála. Ale hlavně tady nemusí všichni dělat z tazatele neposlušné a hloupé dítě a z jeho rodičů bohy. Přišel se sem zeptat a opět dostal sodu. Nic jiného neumíte. Už sem nepáchne a ani se mu nedivím. Moje rada je nejlepší a starou gardu akorát děsí, že funguje a ztratili byste nad dítětem moc :)

ocet

@smode2 A vzal sis dnes medikaci? protože to co tady píšeš, tak to je teda materiál!

smode2

Octe, zde není volná diskuze. Kdyžtak založte samostatné vlákno tam :)

kolemjdouci
Smode, pokud šílená manželka hádku řeší rozbíjením oken u auta, pochybuji, že se zastaví pokud jí to bude oplaceno na jejím autě. Skončí to tak, že oba budou mít auta bez oken a hádka bude gradovat.
smode2

Kolemjdouci: ano, pokud protistrana nepochopí princip ihned, je dobré poznamenat po prvním "protirozbití": "Jestli mi rozbiješ ještě něco dalšího, rozbiji ti i já něco dalšího. Pokud nic nerozbiješ, nic nerozbiji ani já. Moc nad touto situací máš plně ve svých rukou. Rozhodnutí je na tobě."..nebude trvat dlouho a přestane.

Oko za oko? Ne ne, tady pomůže jen eskalace.

p23®
hodnocení

1x

Dobrý den.

Pokud žijete společně s rodiči je potřeba je poslouchat. Ale myslím si, že by se rodiče takto chovat neměli. Když se jim něco nelíbí, mají to říci a řešit to. Ne věci rozbíjet. Nyní by měli přispět na telefon nový. Zkuste to s nimi nějak domluvit.

Zdravím.

zaseja

Otázka je, kolikrát mu to už rodiče říkali a jaký to mělo efekt, Pak už to vygradovalo.

bibi
hodnocení

1x
Zdravím,
ani nemusím číst komentáře, abych věděl, že Vás bude naprostá většina lidí, kteří sem píší, hanit a obviňovat. To si nemusíte brát nějak k srdci; je tu hodně lidí, kteří zoufale touží nadávat na někoho z mladší generace, projevovat svůj (samozřejmě jediný a správný) názor, apod. Nemluvě o tom, kolik lidí si zde i věci domýšlí a neumí pochopit, že věci nejsou vždycky tak, jak si oni myslí.
Ale k věci. Nemůžete bohužel udělat prakticky nic. Vy se sice můžete určitým způsobem nějak soudit a řešit to, ale je to velmi nejisté. Cena mobilu je cca kolem 4-8K (trestný čin máte od 10K+). A jestli se to vůbec vyplatí, je věc druhá, protože tímhle způsobem svůj vztah s rodinou asi zabijete úplně.
Nejlepší rada asi bude, jít od rodiny pryč.
id
Bibi, zajímavý názor. Prosím, rozveďte do detailu, aby tazatel měl přehled.
Jak se nezletilý může soudit s rodičí, kdo platí právníka atd.
Jak může nezletilý se od rodiny odstěhovat, kam a jak se uživí.
smode2

Id, kde tazatel píše, že je nezletilý? Děkuji.

id
Smode2, včera 20,43 , po škole jsem šel na brigádu... vím, že napíšete,že je student VŠ.
bibi
A že někdo napíše, že chodí do školy, tak to znamená, že je neplnoletý? Někdo může klidně propadnout a studovat SŠ i do 20. Ale znovu, jak jsem už naznačoval. My NEVÍME, jestli je plnoletý nebo ne, tak přestaňte spekulovat a hádat, když sám nevíte, jak to je.
Dále, nikde není psáno, že dítě (pokud opravdu je nezletilý), musí bydlet u rodičů. Může být u tety, prarodičů, ... Můžete si vybrat. Ať už oficiální cestou, kdy ho někomu přidělí stát, tak neoficiální, po nějaké dohodě.
A ano, nezletilý se může soudit s rodiči, samozřejmě ne jen tak od sebe, to je téma o dost komplikovanější. A nic ve zlém, ale za můj čas mi nestojíte.

hodnocení

1x
Kluk si sem jde pro radu a místní rádci mu tu dávají čočku, jak si to zasloužil. Krásná úroveň této poradny.
Rodiče se rozhodně nezachovali správně, když telefon úmyslně rozbyli, tím spíš pokud si tazatel na to sám vydělal. Dalo se to řešit jinak.
Jinak dělat se s tím nedá nic, příště raději těmto věcem předchazejte a s rodiči se snašte vyjít. Nikdo nevíme, jak to přesně bylo a co tomu předchazelo, ale prostě dokud u nich jste, je třeba poslouchat.

Jak víte, kde je pravda?

Však jsem psal, že nikdo nevíme jak to přesně bylo a co tomu předchazelo, proto odsouzení tazatele nebylo na místě. Úmyslné rozbití telefonu však bylo nevhodné tak nebo tak a měli to řešit úplně jinak.

Však jsem psal, že nikdo nevíme ...

ale z prvních vět Vašeho příspěvku to není poznat, páč jste hned odsoudil místní rádci, úroveň této poradny i rodiče. Jako byste věděl, jak to u nich probíhalo. Jsou i jiní, kteří nevěří, že to bylo tak, jak tazatel píše.

Ano odsoudil jsem rádce, kteří místo objektivní rady tady shazovali tazatele a psali, jak jsi to zasloužil. Stejně tak jsem napsal, že chování rodiču nebylo vhodné, protože se to mohlo řešit jinak. Vám snad přijde normální vzít mobil a umyslně ho rozbít? Nebo nějak nechápu, co se Vám přesně na mě příspěvku nezdá?
A samozřejmě úroveň poradny to snižuje, pokud si sem někdo jde pro radu a schytá jen výsměch proto, že je to dítě...

otas
hodnocení

0x
Můžeš je vyzvat k náhradě způsobené škody, předem si ale nahraj důkaz o tom, že je skutečně tu škodu zavinili a telefon ti rozbili. pokud by Facebooku nesplnily, můžeš se domáhat náhrady škody právní cestou, každý odpovídá za způsobenou škodu. co tomu předcházelo není podstatné. Leda že by šlo o záchranu života a zdraví, tedy tím telefonem by například rozbili okno aby se dostali do bytu kvuli zdraví…
id
Prosím, jak dítě se může domáhat škody právní cestou? Děkuji za vysvětlení.

hodnocení

0x

co můžu udělat***chovat se tak, aby se to příště nestalo.

Ještě zde chybí vyjádření rodičů, jak to bylo z jejich pohledu.

smode2

To máte pravdu. Nejlépe se vzdálit do jiného bytu. Na dálku se věci rozbíjejí poměrně těžko :) nicméně s vyjádřením rodičů je to ošidné. Kdybyste chtěl vyjádření např. mojí maminky na podobnou situaci, nabyl byste po rozhovoru s ní dojmu, že je to ta nejhodnější a nejspravedlivější osoba ve Vesmíru, které, když už něco, každý jen ubližuje. Přesto ji téměř celá rodina odstřihla, neboť je to mistryně manipulace s narcistickou poruchou osobnosti. Zkuste o tom něco načíst, velmi zajímavé :)

To máte pravdu.

alespoň v něčem se mnou souhlasíte..

hodnocení

0x

Nic. Brát to jako životní zkušenost a přijít na to, proč jsou rodiče tak na nervy a asi se jim klidit co nejčastěji z cesty. Toto není normální a vaši rodiče mají určitě vážné potíže.

hodnocení

0x

mě teda fascinuje, do jakejch šílenejch absurdních postojů se zdejší gerontokratická obec přepne, když jde o nějakej problém dítě - rodiče...; vážení, fakt reagujete naprosto vyšinutě, absolutně neobjektivně

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]