Nejste přihlášen/a.
Platit kartou, nicméně si hlídat DCC konverzi na terminálech. Většinou se před platbou terminál zeptá, zda chcete DCC konverzi, určitě odmítnout. Platba se z vašeho účtu strhne v originální měně a přepočítá se středem kurzu. Ve chvíli kdy DCC povolíte, přepočítává se na české koruny u obchodníka a většinou velmi nevýhodně.
Žádným středem kde to žijete?
Přepočítává se kurzem buďto karetní asociace + marže banky nebo
kurzem ECB + marže banky
Karty bez marže pro banku už skoro v současne době nejsou. A také žádný "stred" v kartách není.
Podle mne je vyhodnejsi tahat sebou 1 plastikovou kartu (pripadne dnes jiz spise mobil, ktery budu mit u sebe tak jako tak), nez srajtofli naditou chechtakama.
Ve vašem případě, pokud máte dostupnou některou levnou směnárnu, je to poněkud výhodnější než platba kartou z korunového účtu. Ale pokud je to pro vás komplikace, plaťte kartou kde to jde, zas takový rozdíl to není (někde kolem 2 procent).
Úplně nejvýhodnější je platit přímo tou měnou, tedy z euro účtu, tam vás to nestojí opravu nic. Nemusíte mít ani Revolut nebo Curve, některé banky (např. RB) umožňují multiměnový účet, kde zaplatíte Eura a pak (než je transakce proúčtovaná) si je v mobilu od banky dokoupíte na účet za opravdu výhodný kurz.
Platím vše co jde kartou (mobilem) a DCC mám na kartě zakázané, takže ani "omylem" se mi to povést nemůže.
Myslím, že to neni standard, fio to zaváděla teprve jako druhá nebo třetí banka, za to docela důkladně - to nastavení je dost podrobné. Kromě DCC je dobré zakázat poplatky provozovatele bankomatu (když mi docházela trpělivost (odmítnul jsem to asi v deseti různých banomatech) a chtěl jsem vyzkoušet, jestli to fakt neprojde (ten poplatek vycházel v přepočtu na stovku, tak jsem si říkal, že maximálně přijdu o stovku), tak jsem narazil na bankomat banky, která dodatečný poplatek nevyžadovala) a několik dalších položek. Jestli i ČSOB má takové možnosti si netroufám tipovat, přecejenom je to jedna z těch největších bank, co nemusí tolik inovovat, protože jsou si svou pozicí na trhu až nebezpečně jistí.
Úplně nejlepší je platit kreditní kartou, debetní někteří prodejci údajně neberou. Jen je třeba si dát pozor, aby platba proběhla v místní měně a převod byl až v české bance. Pokud povolíte převod v zahraniční bance, obvykle bývá kurz značně nevýhodný.
Není to nejlepší. Kreditní kartu někdy vyžadují jen půjčovny (ve skutečnosti to dnes nepoznají), a vždycky se vyplatí platit rovnou Eury a nenechávat převod ani na bance, byť vlastní.
Slovo "Credit Card" většinou zahrnuje i debetní karty (už jsem se s tím setkal vícekrát). Kartou příliš neplatím, a nesetkal jsem se s tím, že by někdy byl problém. Když je napsáno pay by credit card tak to bere i debetní.
@genehawkins: Pokud na to nahlížíš jen z hlediska sumy, kterou zaplatíš, pak máš pravdu. Ovšem pokud zahrneš více hledisek, třeba pohodlí, bezpečnost apod, pak preferuji bez diskuze kartu. A tím nemyslím jen plastikový originál, ale i mobil, hodinky. Pochopitelně pokud máš jen jednu kartu a někdo ti ji ukradne, máš problém. Ovšem já když jedu se ženou, mám nejméně 5 možností, jak dvěma kartami zaplatit.
Půjčoval jsem si auto na Kanárech. Prepaid (Revolut) - odmitnuto. Debit - odmítnito. Kreditka - akceptováno.
Problém je v tom, že ono je to v poslední době často na těch kartách napsané. Takže obsluha vidí nápis Debit a pošle vás do háje. Technicky je úplně jedno, jestli je karta kreditní nebo debetní a není šance to bez toho nápisu poznat, a to ani v terminálu. Auto si tím pádem půjčuji s kreditní kartou, nicméně když mi před pár lety kreditní kartu vybrali podvodníci, banka ji zablokovala a nestihla do mého odjezdu vydat náhradní, tak jsem nouzově použil v půjčovně debetku a fungovala taky.
To se pleteš holenku. Typ karty (Debit/credit) terminál pozná z jejího cisla ... dokonce i zemi vydání a spoustu dalších údajů.
@kartar: To je docela možné, že se struktura čísla nějakým způsobem časem ještě podrobněji formalizovala. Bejvával tam jednočíselný prefix, následovaný identifikací vydavatele, číslem karty (kde klidně může být další podrobnější struktura) a konče kontrolním součtem. V posledních letech tam přibyl nápis credit nebo debit, kdy už není pochyb. Ale ještě poměrně nedávno na těch kartách, co mi prošly rukama, nic takového nebylo, ať už to byla Visa, Mastercard, American Express nebo Discover.
To že ho využijete 1x do roka nevadí, eura muzete mít na příští rok. Teď právě je koruna vhodná na nákup, za pul roku či rok muže být klidně o deset procent dražší. Multimenovy účet měla Equa Bank a to je to stejné, taky ty dolary či eura tam musí být, jinak jde platba z czk účtu dle kurzu banky, takže to obejít nelze. Equa ho měla dobrý v tom, že k němu byla jen jedna karta a platba se ztrhavala přímo v aktuální měně. Rajfka to dnes neumí, má kazdou kartu zvlášť. Já využívám jak eura tak dolary a když je vhodný kurz, tak nakoupim za co můžu, koruna takhle silná nebude pořád a měním přes cyrrus fx kde je 10hal od stredu, takže vždy v případě potřeby muzu vyměnit zpět i se ziskem.
Mám účet v ČR vedený v eurech u Fio banky a musím ho zrušit, protože se absolutně nevyplatí. Když mi na něj přijde nějaká platba (byť v eurech) ze zahraničí, tak platím za přijetí platby, když si na něj chci osobně v bance vložit eura v hotovosti, tak za to taky platím, když chci já z účtu poslat eura do zahraničí někomu na účet, opět za to platím, za výběry z bankomatu pokud vybírám eura platím a za výběr eur na pobočce banky jakby smet. Krom platby kartou a posílání peněz v rámci tuzemska je tam zpoplatněno úplně vše Jedině mít eurový účet založený u nějaké banky v zahraničí, ale to mi třeba v Německu zatrhli, protože tam nemám doručovací adresu.
@stir našel jsem akorát nějaký info na twitteru že revolut nejspíš nedostane bankovní licenci v británii, a zvažuje přesun do francie. tím pádem by nejspíš mělo dál fungovat vše jako doteď. snad
Eura směníte podstatně levněji ve směnárně. Nevím jak jinde, ale v Praze se dají sehnet tak +20 haléřů nad kurz čnb střed. Banky začínají +50 haléři (podobná situace je i u dolarů a nekolika dalších významných měn). Takže se i vyplatí je směnit ve směnárně a vložit na eurový účet.
ČSOB pokud jde o devizové kurzy patřívala k těm horším. Nejlepší byla česká spořitelna a později fio (fio bývá tak o halíř horší než ta śpořitelna).
Ale co bych povídal, můžeme se podívat.
Včerejší kurz ČNB střed je 23.675. Aktuální burzovní (13:18) 23,6554. ČSOB má prodej deviz 24,342. Śpořitelna 24.262. Fio 24.33272. Hádám, že směnárny v centru prahy se budou pohybovat někde kolem 23,90. S takovou vychází zdaleka nejlépe eura směnit ve směnárně (já teda bych počkal, až to trochu klesne (na 23,60 a míň), ale co když to neklesne, prostě je to loterie) a pokud chcete mérmomocí platit kartou, tak si zřiďte devizový eurový účet a kartu a peníze tam vložte. Ono se to hodí hlavně na platby po internetu, jinak v zahraničí je to spíš jako taková rezerva, kdyby došla hotovost nebo byl potřeba paltit něco většího (teda z mého pohledu, vím, že existují lidé, co si libují ve 100 stránkových výpisech z účtu a proto platí všechno výhradně kartou, já teda mám radši hotovost).
Jinak při platbě je potřeba dát si pozor na konverzi. Transakce musí do banky dojít v eurech, aby se použil kurz banky. Kurzy nabízené přes DCC bývají značně nevýhodné (když bylo euro za 27, nabízel mi jeden bankomat přes 33 korun za euro čímž to byl dvojí nesmysl, jednak karta byla eurová (došlo by ke dvojí konverzi) jednak takový kurz byl naprosto nesmyslný).
Teď, ve 14.20, mě stojí Euro v RB 23,822, ve směnárně Alfaprague (těžko budete hledat levnější) je kurz 23,75, takže než tak jet pro pár pětníků, je výhodnější těch pár Euro koupit rovnou přes mobil v bance...
@makak: Stačí se podívat na web Tank ONO m.tank-ono.cz/... a uvidíte že - mírně řečeno - nepíšete pravdu.
Hotové peníze beru pouze jako rezervu na cestu a do doby, než se dostanu k bankomatu. Všude tam, kde je to možné, používám v maximální míře některou z karet k multiměnovému účtu v ČR, kde obvykle mívám rezervu v dané měně, nejčastěji eurech. Pokud je zůstatek cizí měny dostatečný, berou se finance v této měně. Jelikož se ani výběr z bankomatu neúčtuje, je pak už jedno, zda zaplatím přímo kartou nebo si vyberu nějaký obnos v hotovosti (zde akorát pozor na DCC, jak už to zaznělo, jinak se to smění a vybere v korunách za nevýhodný kurs).
Cizí měnu směňuji buď přímo u své banky, pokud jsem schopen se dostat ke slušnému kursu nebo využívám online směnu u Wise (či podobné služby) a europlatbou pak převedu peníze z mého belgického účtu u Wise do ČR, což trvá 1 pracovní den. Dlužno dodat, že směna u Wise je zatížena poplatkem, nicméně aktuálně to vychází cca 23,70 Kč za 1 Euro včetně tohoto poplatku a nemusím osobně nikam chodit.
Případně platím přímo kartou od Wise či Revolutu v dané měně. Ovšem tam je potřeba dávat si pozor na omezení výběrů zdarma a další podmínky, které se uplatňují a čas od času se mění. Proto tyto služby užívám pouze ke směně a peníze lifruji na můj běžný účet.
ČSOB ani Moneta blokovat DCC neumí.
Umí to Spořitelna či mBanka (mBank umí blokovat nejen DCC, ale i proužek, NFC (bezkontaktní platby), Bankomaty s poplatkem, zahraniční transakce, a umožňuje nastavit dočasný limit, i dočasné blokování karty, zkrátka má jednoznačně nejvíc možností pro karty - Navíc jejich bezplatná debetní karta Svět má výhodné kurzy)
Fio umi DCC zakázat a mají to dobře propracované. Jinak moneta má svoji vlastní směnárnu přímo v aplikaci. Stačí si v aplikaci vytvořit běžný euro účet a poté uvidíte směnárnu. Z czk na eur ucet zadáte částku a výměna je hotová. Ukáže se vám kurz a čas, jak dlouho platí, poté se aktualizuje dle burzy , takže muzete měnit. Kurz je 20 hal od středu. A karta eur příjde do týdne..
"Ale jak výhodný je kurz od středu měny?" Se ptá tazatel :
podle EU zakona vam banka musí oznámit ten kurz odchylkou od kurzu ECB, co pozoruji u me mKarty Svět (to je od mBanky speciálně pro nízké kurzové náklady), tak je odchylka 0,5 až 1,5 %
ale jiné karty to mohou mít dražší (i přes 3%)
Myslim ze tam neutralite 40.000 tak to asi není třeba řešit nějaké procento a komplikace s hotovosti? No..:
Ps: v ČSOB aplikaci nevidim možnost blokace DCC, měla by to umět Fio, Mbanka, Česká spořitelna
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.