Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Provize u podnájmu?

Od: petraz odpovědí: 12 změna:
Dobrý den pokud někdo chce pronajímat byt a rozhodne se že bude pronajímat byt a rozhodne se hledat podnájemce tak odměnu platí ten kdo si to objednal ne? Jeden nájem to většinou je, já žádnou smlouvu s realitkou nemám tudíž to musí zaplatit majitel?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ve většině případů, kdy realitka hledá nájemníka do bytu, provizi realitce zaplatí ten, kdo se chce nastěhovat, tedy nájemník.

Vy nemáte smlouvu s realitkou, ale tím, že se ucházíte o volný byt, jednáte s realitkou proto jí zaplatíte rezervační poplatek. Je to asi tři týdny, co se to tu řešilo.

petraz
@mikancukrar tento váš blábol a nesmysl je na základě čeho? Já s nikým smlouvu uzavřenou nemám, majitel ano a to s realitkou já se neucházím o volný být ale majitel chce zpeněžjt volný být, nýbrž ať on sype love když je líný hledat. Já jsem žádnou realitku neoslovila majitel ano. Nechť koná dle smlouvy uzavřené s realitkou.
xxx*
Můžete se vztekat jak chcete. Pravdu má ale pan Milan.

můj text vychází z dlouholeté zkušenosti s pronájmem desítky bytů, někdy s realitkou, někdy i bez realitky.

Jestliže se domníváte, že píšu blábol, je to váš názor.

Nechť koná dle smlouvy uzavřené s realitkou.
přesně tak jsem to dělal, sdělil jsem realitce, že mám volný byt, chci tolik a tolik. Realitky se snažila, sehnala nájemníka a od něj si vzala rezervační poplatek, přesně dle ústní smlouvy, kterou jsem s nimi dohodl. Nikdy jsem za ty dlouhá léta nedal realitce ani korunu.

Jakou zkušenost máte Vy?

petraz
hodnocení

@milancukrar je to myšleno že to je stejně jako při prodeji nemovitosti kdy má majitel smlouvu s realitkou že majitel platí sepis kupní smlouvy, ověření podpisu a samozřejmě provizi realitky a pak musí ještě daň z prodeje ale to už je mimo záležitost.

Když myslíte: "že to je stejně jako při prodeji nemovitosti", tak jen sdělím stručně, mýlíte se, není to tak.

bejky
hodnocení

1x
Paní Petro, doporučuji, pokud tu chcete dostávat odpovědi, abyste hned na prvního respondenta, který vám poskytne odpověď, nereagovala, že píše bláboly a nesmysly. Další odpovídající to spolehlivě odradí vám cokoliv dalšího psát. Tímhle si vůbec nepomáháte. Pěkný den.
Lidi jsou různí...

hodnocení

0x
Ano, bohužel je to tak, že to platí ten člověk, který si podnájem hledá a tomu kdo to vymyslel bych nafackoval a nafackoval bych všem, kdo to podporují, ale nic by to nezměnilo, je to tak, i když je to stupidita.
petraz
hodnocení

Ale mi jde jenom o to že TY si to vymyslíš a TY platíš. To můžu i já jako majitel bytu tvrdit že mám firmu na reality která zprostředkovává prodej a dá mi 10 000kč jako nevratnou provizi. Samozřejmě hotovost a bez dokladu o zaplacení.
kkmet

Petro, v realitní inzerci je vždycky uvedeno, kolik je provize, a to tam není pro majitele, to tam je pro vás jako budoucího nájemce informace. Dále tam musí být uvedena i energetická třída a nesmí být uvedeno že nechce cikány.

takové jsou podmínky při inzerci přes zprostředkovatele, realitního makléře.

Samotný vlastník si tam už může napsat že cikany nechce a energeticky průkaz uvádět nemusí.

proč by měl platit provizi pronajímatel? Údajně to tak dříve, řekněme třeba 20 let zpátky bylo, do posledních cirka 20 let už to je asi jinak, samozřejmě nic nebrání pronajímateli jsi s makléřem domluvit, že mu tu provizi zaplatí pronajímatel, no ale proč by to dělal.

A v některých případech i samotný pronajímatel si vyžádá takový Administrační poplatek za sjednání smlouvy, dělá to i největší pronajímatel v ČR HEIMSTADEN google.com/...

Ono totiž to sraní se s nájemci, S pis smlouvy, a pak si za měsíc vymyslíš že chce něco měnit a nebo ukončit, tak popravdě se tomu ani nedivím, protože nájemníci, to je většinou materiál...

kkmet
hodnocení

0x

Provizi typicky platí v případě

prodeje - prodávající (=majitel)
pronájmu - zájemce (=budoucí nájemník)

proto také máte u každé nabídky pronájmu, zadané realitní kanceláří v inzerci, uveden tento poplatek. Pokud poplatek v inzerci uveden není, tak lze říci, že ho neplatíte a tedy to nemusíte řešit.

setkal jsem se ovšem i s tím, že realiťák požadoval provizi z pronájmu jak od majitele tak od nájemce dohromady, takže měl osto procent vyšší zisk, ovšem s novým realitním zákonem je toto možné pouze pokud je taková smlouva podepsaná 3 stranně, takže jsem při druhém požadavku na tuto neřest toho makléře odkázal do patřičných míst jako pronajímatel ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]