Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronájem bytu- udělat firmu?

Od: automoto odpovědí: 5 změna:
Mám byt. Pronajímám ho jako fyzická osoba s 30%paušálem. Nájem je 16000 cca, za daň jsem zaplatil taky nějakých 16000. Známý mi řekl, že na každý byt má firmu, kvůli daním. Vyplatí se to?
Je možné pak na firmu dávat náklady, např operační leasing?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Když půjdete formou skutečných nákladů místo paušálu, tak toho lze z daní umazat mnohem více (paušál na dopravu 4.000,-/měsíc, odpisy nemovitostí, pojištění, daň z nemovitostí, atd.).

Pěkný přehled člověk najde třeba zde: kotula.cz/...

Na firmu by šlo asi kouzlit ještě více (např. pořídit auto na firmu a to také odepisovat, popř. výše zmíněný operační leasing, telefon, atd.).

kkuu

A z auta platit silniční daň, až ji zase zavedou...

Byty na firmy byly vhodný v době kdy se platila daň z převodu nemovitosti, ale že by měl někdo na každý byt jednu firmu tak to slyším poprvý... V čem má být ta výhoda?

hodnocení

0x

Mohl by vám říct on, proč to dělá? Třeba bychom se poučili. Mne žádný důvod nenapadá. Daň je bezvýznamný výdaj, kvůli kterému zpravidla nemá smysl se zatěžovat administrativou. Jestli tomu ale chcete věnovat čas a máte na to žaludek, tak můžete přejít na skutečné výdaje a vybásnit si co hrdlo ráčí. Smysl firmy mi uniká, protože z takového příjmu musí platit sociální a zdravotní. Že by nechtěl slevu zadarmo? Když těch bytů bude mít víc, tak ještě spadne do DPH.

automoto
Myslím, že na firmu dává velké náklady. Prijem z nájmu 20k, ale auto na leasing za 15k,5k za pohonné hmoty. Zisk žádný. Ale přesněji jsem se neptal.
kkuu

A jak proboha zdůvodňuješ ty velké náklady na jedno auto pro jeden byt v pronájmu :) To by musel vést knihu jízd.

není náhodou lepší mít 3 auta na všechny nájmy, to máme 14 000 měsíčně fixní paušální náklad bez problémů A nemusí vykazovat ani knihu jízd ani silniční daň ani spotřebu :))

Ty jsi ten byt dostal darem ze neuplatnujes odpisy?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]