Nejste přihlášen/a.
Nevím, u nás v rodině to od mámy sestry vnuk vše "sepsal", dost času trávil po archivech, jistě asi rád a pokud vím, nic jiného po příbuzných nechtěl... Až potom nabídl "hotové dílko", kdo jako že by měl zájem... Nevím, nebudu dělat chytrého, je to jistě náročný projekt... ale lidi řeší hypotéky, vztahy , běžné "věci" - a toto jim připadá nedůležité, nevím... HODNĚ ZDARU Vám přeju
Ono to je složitý, asi taky jak kdo to dělá.
Jedna moje příbuzná několik let po všech příbuzných sháněla fotky, informace, nakonec toho sehnala tolik, že napsala několikaset stránkovou knížku.
Máme rodokmen docela rozjetý na My Heritage, jen většina příbuzných nemá čas tam vkládat další údaje. Nejdřív jsme si nechali vyšetřit DNA a následně už několik let mi chodí do mailu oznámení, kde žije jaký můj prabratranec či prasestřenice, kteří ke mně mají geneticky blízko, a jestli s nimi chci komunikovat. Z 95% je to cizina. Tak to akceptuji, ale nemám sil rozjíždět komunikaci a doplňovat ty větve rodového stromu.
Chápu Vás. Vy to máte mnohem horší, že tam nejsou ty staré křestní a oddací listy a záznamy z farností. Jestli by ti Vaši Němci neodpověděli aspoň písemně na pár konkrétních dotazů, když se vyhýbají osobnímu setkání.
Jestli je něco nepříjemného nepotkalo. Mně se taky přestala ozývat kamarádka, a pak jsem zjistila, že je vážně nemocná. K takovým dotazům využívám Vánoce, kde popřeju a zároveň se zeptám, zda něco nového ne objevili ve Vašem společném rodokmenu.
Ty jsi jel pres DNA rodokmen * nebo jak? Pockj na Vanoce a pak jim posli prani k vanocum a pripomen se. Mel jsi ty informace vymenovat kus za kus a ne poslat vse najednou...
Kdyby mi nekdo spamoval kazdy mesic, taky bych si ho dal na banlist. To, ze nemas ve svym nestastnym zivote napln a nudis se, a jsi prilis horlivy, tak to ostatni spis odradi. Taky nevime co po nich chces, treba nechteji abys je zarazoval do nejakeho verejneho stromu a spojoval se sebou, kdo vi.
* casem se ti ozvou dalsí, s tim jak budou penetrovat metody a vysledky mezi lidi... ja si udelal 23andme rovnou se zdravotnim testem (health dostupne jen z anglie) v akci a rovnou se ozvali potomci tech predlu, co v 19 stoleti odesel do USA Taky z jineho zdroje zase jiny pribuzny v Hollywoodu apod.
Hledat neco po matrika h a archivech je sileny opruz 17xx a starsi jsou hodne spatne citelny a stoji to silene mnoho casu, fakt napln jen pokud se nudite a driv nebo pozdeji to beztak nekdo nahazi do databaze nebo lepe zpristupni,.. navic bez DNA tam nikdy nemas pokrevni jistotu... otazka je zda delas pokrevni anebo papirovy rodokmen...
Taky tam vidim ze je tam spousta blizkych ale uz neaktivnich, starsi a logicky uz odumiraji. Vetsinou to clovek zacne resit bud ze se nudi anebo kdyz mu nejaky rodic umre.
Stalo se mi to samé. Nejsem už žádný puberťák a tak bilancuju, zvažuju, mapuju, co kdo udělal a proč asi, hledám možné příčiny, příběhy, odpovědi.
Zhruba 20% mého úsilí bylo odměněno aspoň stručnou odpovědí v podobě zahořklého dopisu, ukázání staré fotky, pár slov a pak mávnutí rukou. Zbytek byl hrách na stěnu. Nezájem až údiv, o co mi jde...
Myslím, že hodně lidí má špatné svědomí, protože někomu z rodiny ublížili. Jiní mě možná podezřívali z pohnutek, které by na mém místě měli oni sami ( "asi se chce soudit o dědictví, tak sbírá informace..." ). Vůbec nechápali, že by to mohl být projev citlivého srdce a hledání pochopení, možná i hledání pravdy, smíření a moudrosti.
Dobrý den.
Vůbec se nedivte. Pokud jste jedináček a rodiče také a k tomu ještě oba nemanželští. Hrozný. Nikdo se k tomu asi nechce vracet, protože tím si asi každá rodina prožila své.
Pokud je rodina v pořádku, není třeba sepisovat nějaké rodokmeny. To všichni znají.
Nechala bych je v klidu. Jistě to pro Vaše předky nebylo příjemné a způsobilo to v těchto rodinách dosti zla. Chtějí mít klid.
Zdravím.
Já myslím , že příbuzní vaše nadšení pro tvoření rodokmenu nesdílejí, protože mají dost svých starostí a málokdo je v situaci, že by potřeboval zahánět nudu, vlastně neznám nikoho takového, kdo by nevěděl, co s volným časem. Hlavně nyní, kdy je plno práce na zahrádkách, taková činnost, jako je sestavování rodokmenu je tak pro dlouhé zimní večery, když by se tedy člověk nudil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.