Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak darovat 1/2 bytu manžela vlastní manželce

Od: jitka* odpovědí: 30 změna:

Máme s manželem ve společném vlastnictví byt, přičemž každý z nás vlastní jeho 1/2.

Manžel si přeje, aby náš společný byt byl po jeho smrti výlučně v mém vlastnictví a nebyl součástí dědického řízení, a aby převedení vlastnického podílu na mne - manželku podléhalo minimálnímu poplatku, včetně násl. zápisu do kat. nemovitostí.

Jak řešit převod vlastnictví 1/2 bytu z manžela na manželku?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joik
hodnocení

2x
Manželův syn se vám poděkuje. V podstatě se chystáte ho vyřadit z dědictví, neboť byt získáte vy a po vás ho zdědí vaše dcera. Potomek z prvního manželství utře nos. Nu, jestli je s tím v pohodě váš manžel... Mě by to, být tím synem, dosti štvalo. Buďte si jista, že je-li váš manžel nevyléčitelně nemocný a celé to nekoordinujete zároveň s tím synem a syn to nebude chtít nechat jen tak, může se pokusit napadnout, zdali byl jeho otec těsně před smrtí vůbec k takovýmto majetkovým přesunům způsobilý. Jedna věc je, že nemáte na vyplacení, druhá věc je, že se chystáte tímto trikem vyšachovat neopomenutelného dědice. Může vám to vyjít a syn nad tím mávne rukou, můžete se ale klidně s tím synem tahat roky po soudech. Jak jde o větší peníze, člověk nezná vlastního bratra, natož macechu a nevlastní sestru.
Ono se to tu objevuje často, že je v případě mužů snaha vyšachovat z dědictví potomky z dřívějšího vztahu. Prostě mají novou rodinu, a svoje vlastní děti z předchozích vztahů neřeší. Ona by jim taky stávající parnerka udělala ze života peklo, kdyby si troufli říct, že by po nich měli dědit i děti z předchozího vztahu.
24.05.23 07:46
měly
krtek6

"Mě by to, být tím synem, dosti štvalo..." mě zas třeba vyloženě vytáčí, jak si takoví jako ty myslí, že mají na všechno automaticky právo...ano, zákon na to myslí a řeší to, ale až po smrti...ale jako byt je rodičů a pokud má nyní nějaký důvod proč to tak chce udělat, tak se můžeš akorát tak vztekat...po té morální stránce je to prasárna..."tato, rychle zaklepej bačkorama, ať možu dědit to, cos vybudoval a pak to prodat"

Původním motivem dědění ze zákonna bylo zachování statků, dříve základni ekonomické jednotky, v rodině. Tohle dnes už prakticky ztratilo význam, statky nejsou základní ekonomickou jednotkou, rodina nic neznamená, partnery i děti je možné měnit jako ponožky. Takže pokud má být nějaké dědění ze zákona, mělo by se asi týkat nejvýše nezletilých nezaopatřených dětí. Zbytek buď závěť, nebo odúmrť.
jitka*

Nejde mi o "triky s vyšachování", ani o příbuzenské nebo dědické půtky o majetek. Pochopte prosím, že mi jde jen o varianty a formy převodu vlastnických práv k našemu bytu. Manželův syn je ekonomicky tak dobře situovaný, že by spíše měl fin. pomáhat svému otci. Já nejsem manželka "zlatokopka" a "kořistnice" a nejraděj bych se vzdala svého vlastnického podílu k bytu - protože mi jsou tyto "záležitosti" velmi nepříjemné, ale vypořádat naše vlastnické podíly za života chce a žádá o to můj manžel a nikoliv já.

Prosím, nechte stranou pocity širší rodiny a příbuzenských vztahů. O ty zde opravdu nejde. Jsou bezproblémové.

hodnocení

2x
A jak víte, kdo umře první?

hodnocení

1x

Mohlo by se použít ust.

OZ § 716

(1) Snoubenci a manželé si mohou ujednat manželský majetkový režim odlišný od zákonného režimu. Ujednají-li si smluvený režim manželé, upraví zpravidla své povinnosti a práva týkající se již existujícího společného jmění. Ujedná-li se pro smluvený režim zpětný účinek, nepřihlíží se k tomu.

Ale protože je stejně potřeba

(2) Smlouva o manželském majetkovém režimu vyžaduje formu veřejné listiny.

doporučila bych vám poradu u notáře. Vzhledem k ceně nemovitosti je notářský poplatek relativně zanedbatelná položka a budete mít jistotu.

jitka*
hodnocení

Děkuji, moc jste mi pomohla.

id
hodnocení

1x
Darovat za života.

hodnocení

1x

Nečeta jsem příspěvky, protože mi vytanula příhoda mého kamaráda. Starší pán, který i v důchodu měl doma prkno a projektoval, hodně vydělával a mladší žena, pro kterou to všechno dělal. Také přesně tohle řešili. A víte jak to dopadlo? Paní praskla v mozku žilka a pán zůstal dlouhé roky vdovcem. S touto variantou nepočítali. A její dcera ho obrala o co to šlo.*alene* Víte jistě, že on umře první?

jitka*

Víte, celé je to trochu jinak.

Abych jediným vlastníkem našeho bytu byla já, je výhradně přání mého manžela. Já nejsem "kořistící" manželka-macecha, která usiluje o vlastnictví - nejraděj bych se všeho zřekla, ale manžel je 80 letý muž, chonicky nemocný leukémií a prosí mne, abychom vypořádali všechny naše majetkové záležitosti za jeho života. Manželův syn z prvního manželství je 50 letý muž, ekonomicky velmi dobře situovaný a má svoji rodinu. Vůči mému manželovi nevznesl nikdy žádné nároky. Opravdu nejde o "kořistění" uprostřed příbuzenských vztahů, ale protože jsme s manželem důchodci, nemáme fin. zdroje na vyplacení jakýchkoliv dědických podílů - ani naší dceři, ani manželou synovi. Nejde zde o žádné "dědické odklonění fin." , nebo o obejití zákonných ustanovení. Jde výhradně o formu převodu vlastnictví darem, nebo úpravou majetkových poměrů za manželství.

Jestli vám jde opravdu jen o to ,aby jste nemusela syna a dceru vyplácet z jejich podílů,tak vám nemusí manžel svoji polovinu darovat,ale stačí když VÁM k té své polovině zřídí břemeno k užívání.

Uvědomte si,že to není jen syn vašeho manžela,ale také brácha vaší dcery,i když nevlastní.A manžel ani vy tady nebudete věčně,proto jsou dobré vztahy mezi nima důležitější než majetek a peníze.Mohli by si pomáhat a být si oporou.Ale když to zkazíte...

Dědictví tyhle vztahy skoro vždy zhorší, ať je napsáno jakkoli.
jitka*

Děkuji za komentáře k zamyšlení nad vztahem v budoucnu mezi mojí dcerou a manželovým synem.

Díky

Když je to takhle a syn nic nebude chtít, muže se vzdát svého podílu ve váš prospěch u dědického řízení. Takže není třeba nic dělat. Dcera to samé.

hodnocení

1x

Nejspravedlnější by bylo,kdyby vy jste byla břemenem v manželově půlce bytu a on byl břemenem ve vaší půlce bytu.Pak by jste věděli,že jak vy,tak manžel,v případě že by vás přežil,dožijete v bytě v klidu.A po smrti vás obou by byt dědily spravedlivě podle zákona vaše společná dcera a manželův syn.Např. když by jste vy přežila manžela ,tak půlka bytu je vaše a druhou půlku po manželovi by jste zdědila vy,jeho syn a vaše společná dcera,každý třetinu.Díky břemenu ,by jste v bytě mohla ale dožít.Po vaší smrti by zdědila byt vaše dcera a jen tu třetinu z poloviny bytu manželův syn.To by bylo spravedlivé,Manžel by se nemusel před synem stydět,že se na něho vykašlal a i vy by jste se nemusela stydět,že jste manžela navedla,aby upřednostnil vaši společnou dceru před svým synem.

jitka*

Manžel se před synem nemusí vůbec stydět - jeho syn je natolik ekonomicky nezávislý, že by mohl spíše finančně pomáhat svému otci. A pokud jde o mne, já nejsem z těch manželek, které by manipulovaly manželovým majetkem nebo dědickými nároky jeho potomka. Vypořádat majetkové poměry našeho manželství je ZCELA a VÝHRADNĚ manželova žádost a prosba vyřídit vše tímto způsobem a za jeho života. Jedná se mi pouze formu převodu polovin vlastnických podílů na jednoho vlastníka a pokud by manžel měl před sebou ještě 15 let života, byla bych raději, kdybych mohla svůj podíl převést na něho. Ale protože jsem o 10 let mladší než manžel, není předpoklad, že bych chtěla být na tomto světě ještě 25 let. Děkuji vám všem za pochopení, že se mi jedná opravadu jen o formu, nikoliv o "dědické úniky".

pinda

"mohl spíše finančně pomáhat svému otci”

V tom případě se u případ. dědického řízení jistě kvzdá svého podílu ve prospěch sestry, nebo se pletu? A pak vy nemusite vubec nic delat.

liska5
hodnocení

0x

Máte děti? Že by se zřekly svého podílu?

jitka*
hodnocení

S manželem máme dceru (nyní 43 let), manžel má syna z prvního manželství.

Jde nám o to, abych manželova syna nemusela po manželově smrti vyplatit (není z čeho, jsme důchodci - já 71 let, manžel je o 10 let starší, nevyléčitelně nemocen). Manželův syn ( 46 let), plně ekonomicky zabezpečený.

id
hodnocení

0x
Darovat již nyní, ne po smrti.

jitka*
hodnocení

Děkuji vám.

hodnocení

0x

Darovat co nejdříve. Jediný poplatek za notáře nebo za právníka a vklad na katastr, to je momentálně za 2 000.

hodnocení

0x
Vhodné je darování s břemenem užívání. Protože přestože je manžel nevyléčitelně nemocný, tak den pi darování vás může přejet tramvaj a chudák manžel bude muset řešit vaše dědice, pokud nějací jsou.
doplněno 24.05.23 07:46: No my nemůžeme vědět, kolik máte vy potomků a kolik jich máte společně. Proto jsem tuto možnost uvedl.
jitka*
hodnocení

Nevím, jak to myslíte. Bude-li byt v mém vlastnictví a já zemřu dříve než manžel, zdědí ho částečně manžel a naše dcera, tedy nikoliv manželův syn z prvního manželství. A předpokládám, že manžel by byt daroval naší dceři, s dohodou o věcném břemeni na dožití. Nebo existuje ještě jiná varianta?

trip

Predpokladam, ze by vas manzel obdaroval oba potomky 50:50.

Proc si myslite opak?

Aha, z vaseho pohledu byste podarovala pouze vaseho potomka. I kdyz ten, podle Vaseho veku uz musi byt take davno ekonomicky sobestacny

Půlku bytu by zdědil manžel a půlku dcera.Tu manželovu půlku bytu by potom dědili stejným dílem syn a dcera.

hodnocení

0x

Pro Váš případ je optimální použít institut darování pro případ smrti podle § 2063 OZ. Darovací listinu určitě sepsat u notáře, který Vám jistě vysvětlí podmínky a důsledky tohoto způsobu darování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]