Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Směna peněz na české poště?

Od: pavelg odpovědí: 6 změna:
Dobrý den je nejlepší a nejvýhodnější vždy si zajít směnit peníze do české pošty? Půjdu něco nakupovat do Polska a chtěl bych 10 000kč samozřejmě kolem kurzu 4,5-5,5 čím menší tím lepší:) konkrétně pojedu do polského Těšína z Ostravy tak pokud máte někdo tip na výhodnou směnárnu? Nejlépe aby šlo zaplatit kartou a vydali mi za 10k 2000zl nebo i více.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vyber si z bankomatu, tuším že Bank PEKAO nevybírá poplatky.

pavelg
@arne1 A je tam v pohodě kurz? A jak to má Air bank nebo Fio banka? Aby zase třeba z ČR nepřišel poplatek. Jedině výběr asi z kartu (zaplacením) a zvolit pl zaplatit a samozřejmě banka použije svůj kurz.
ml

Nesmíte odsouhlasit konverzi a máte kurz podle Vaší banky. A u złotých se od směnáren moc neliší a spíš bývá výhodnější než směnárny.

Ještě záleží na bance, EU sice nařídila, že výběry v rámci EU musí být za stejnou cenu jako v cizí bance, ale banky si našly skulinu jak účtovat poplatky navíc.

Banku pekao jsem taky zcela náhodou použil, protože prostě byla při ruce, když jsem pak chtěl vybrat ještě jednou jinde, tak jsem zjistil po vyzkoušení tří bankomatů (euronet nepočítám), že se s nima na výběru bez mastného dodatečného poplatku nedohodnu.

Ach jo...

1) musíš vědět jaké podmínky má tvoje banka pro výběr v zahraničí. Pokud inzeruje že ze všech bankomatů zdarma, tak ti ona sama nic nepřirazí. Tento poplatek uvidíš ve výpisu jako poplatek, neuvidíš ho na obrazovce bankomatu.

2) Pokud provozovatel bankomatu usoudí, že z tvé karty chce poplatek, tak ti to na obrazovku napíše, stejně jako napíše nabídku DCC. Přečteš si to (!) a rozhodneš se zda operaci stornuješ nebo potvrdíš. Tento poplatek ti navýší částku účtovanou tvé bance, tam to bude zahrnuto ve vybírané částce.

hodnocení

0x

A to jde? Já mysler že česká pošta nemé směnárnu v popisu práce.

ml
hodnocení

0x

Česká pošta už dávno nefunguje jako směnárna. Už to zabalili, ono jejich kurzy nebyly moc odlišné od zlodějských směnáren (ne že by měli € nákup 18 prodej 36 (dneska 15 a 30) až tak zlé to nebylo). Ostatně ona to zabalila většina bank jako reakci na zákaz účtovat poplatky za směnu (ten byl namířen proti zlodějským směnárnám, ale ve skutečnosti zaúčinkoval na banky).

Fio momentálně má kurz złotého 5,41 takže asi těžko seženete złoté za 4.50. Těch 5,50 bych viděl reálněji.

No pokud chcete platit kartou, tak použijte bankomat, pokud si vaše banka nepočítá příliš (nechápu proč ta direktiva o jednotných poplatcích v EU se vztahuje jen na eurozónu; normální banky to nerozlišujou, ale poštovní a spořitelní a několik dalších si zavedly dodatečné poplatky za výběr jiné měny než kč a euro).

Nevím jak fungujou směnárny na ostravsku, v Praze by neměl být problém, přesto jsem u złotých nebo forintů už nevím konstatoval, že jsem obíháním směnáren ztratil půl hodiny, abych ušetřil 5 haléřů na kusu (u forintů je kusem stovka), dohromady tak 5 korun oproti své bance (tehdy už byly výběry v cizině zadarmo).

Když už jsem u toho maďarska, tam nechtěl žádný bankomat peníze navíc (aspoň teda ty bankovní, jiné jsem nezkoušel).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]