Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoký tlak a darování krve

Od: jackk odpovědí: 10 změna:
Proč bývá zakázáno hypertonikům darovat krev/plazmu? Dovedl bych si to laicky představit jako nevhodné pro lidi s nízkým tlakem...

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sasa*
hodnocení

0x

Hypertenze je nemoc. Nemocný nemůže darovat krev!

hm, ale do práce musí, že .. ;)

sasa*

Ano, nejen s hypertenzí i s mnoha dalšími chorobami.Bohužel...

fonendoskop

nemusí, může být klidně doma na kanapi.

liska5

Přitom když mu pustíš žilou, tak se mu tlak sníží, né? *zmateny*

hodnocení

0x

Záleží jaký máte tlak, jestli máte tu hypertenzi potvrzenou a jestli a kolik na to berete prášků, případně nemáte další potíže.

Trpím tzv. syndromem bílého pláště. Léta jsem daroval krev s tlakem 140/80 (a občas jsem to dokázal vyhnat i výš) a podle lékařů na transfúzce to bylo OK. Moje stará obvoďačka to také nijak neřešila. Pak místo ní nastoupila mladá a vehementně mě začala léčit na hypertenzi. Doktoři na TO nad tím kroutili hlavou a mohl jsem normálně darovat i s předepsaným Prestariem 5mg, pokud jsem byl jinak zdráv. Tenhle stav trval dva roky, tlak stále stejný, s obvodní jsem se dohodl, že prášky nemají smysl a vysadili jsme je, darovat jsem chodil dál.

Je to legrační, ale taky trpím syndromem bílého pláště, Náš doktor je náš soused a když jsme nemocní, chodí k nám. Nejezdíme za ním do ordinace. Samozřejmě přijde v kraťasech a triku, ale mně vyletí tlak, přestože bílý plášť nenosí *smich*

mnd®
hodnocení

0x

pansvacinka: nevím ve kterém století žijete,ale v dnešní době nikdo nemusí chodit do práce.

Bral jsem Enap,nyní Prenessa a chodím darovat krev.Ničemu to nevadí.Pivo si dám a cigaretku taky.,,tvrdý,, nepiji.Z jídel nejraději bůček.Že mám vysokej tlak tak co? Žiji a to je hlavní.Přece se nebudu omezovat a umřu hubenej a hladovej.

liska5
hodnocení

0x

Syn /sportovec- triatlon, 50/ daruje krev pravidelně. Před tím mu vždy kontrolují zdravotní stav a měří tlak. Jednou v zimě ho měl hodně vysoký přes 200/90. Prášky žádné nebere. Krev si odebrali a doporučili mu zajít kvůli tlaku svému lékaři. Zatím zůstává bez tablet. A na to už daroval krev dvakrát. Jestli to odmítnutí není proto, že berete léky.

hodnocení

0x
Já mám zvysenej tlak když zapomenu na prášky..beru 2 najednou.ale i s nima když jsem byl zkusit 3 krát odběr sem jim tam kolaboval po 15ti minutách i když jsem v tu chvíli měl normální tlak a fyzicky mi ta procedura nevadila.pak už mě tam nepustily že se ty sestry na odběr bojej o mé zdraví při odběru ať už tam nechodím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]