Nejste přihlášen/a.
Já jen vím, že je to z čisté mzdy, po zdanění. Ale co přesně se považuje za čistou mzdu, to nevím. Řekl bych, se neodečítá stravné.
Mimochodem, v některých státech se důchod počítá z hrubé mzdy, ale tam se pak důchod zdaňuje.
Píšete nesmysly. Čistá mzda se používá v jediném případě, a to při výpočtu dávek v nezaměstnanosti.
Důchod se počítá z hrubé mzdy, stejně jako odvody na důchodového pojištění. Vyžádejte si ILDP (informativní list důchodového pojištění), tam to uvidíte jasně a přesně. Na vaší pásce to je Základ daně.
@petrm Vy prostě chcete, aby bylo po Vašem. To, že v této konkrétní výplatní pásce je stejný vyměřovací základ pro SP a stejný základ daně pro vyměření daně, nehraje obecně roli. Dělám tu práci už dost dlouho, setkala jsem se se stejným uvažováním u velké většiny klientů, nerozeznají jeden vyměřovací základ od druhého (dyť je to stejný), jeden papír od druhého (růžové jsou, tak je to jedno), napíšou výpověď dohodou nebo dohodu o výpovědi nebo podobnou perlu - nepřekvapíte mě.
Snažím se odpovědět tazateli pro něj srozumitelně na dotaz . Nemyslím si, že mám patent na rozum.
Pokud nemáte vyloženě před důchodem (10 let a míň) je asi zbytečné to řešit, protože do té doby se to ještě několikrát změní. Když jsem končil školu, tvrdilo se, že naše ročníky půjdou do důchodu nejdřív v 75 letech. No řešit něco, co bude za 50 let jsem opravdu nechtěl, takže jsem veškerá pojištění (skutečně se to jmenovalo pojištění, nikdo nenabízel spoření) s díky odmítal. A jak jsem viděl na příkladu svých rodičů, udělal jsem dobře. Oni dostali s bídou to, co tam vložili, o nějakém zhodnocení se ani nedá mluvit. Takže varianta slamník by pořád vyšla lépe.
Podle mě to bude položka základ daně (což máte i v tom druhém chlívečku jako základ 28712), prostě hrubá mzda.
Jinak někdy v březnu zaměstnavatelé rozdávají zápočtové listy (jmenuje se to všelijak, ale nikdo tomu neřekne jinak než zápoštový list) za předchozí rok, tam to je sečtené za celý rok.
@ml ze základu daně se počítá daň. Opravdu jen náhodou jde v tomhle případě o stejnou částku, jakou je vyměřovací základ pro výpočet sociálního pojištění.
Jsou mzdové složky, z nichž se platí daň, ale neodvádí se z nich sociální pojištění (např. odstupné). To se potom na evidenčním listu důchodového pojištění neobjeví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.