Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výplatní páska

Od: karel2 odpovědí: 23 změna:
Dobrý den,
Mám takovou otázku, z jaké části mé výplatní pásky se vypočítává průměr pro starobní důchod? Úplně těmto věcem nerozumím a nerad bych se za několik let divil. Děkuji

Výplatní páska

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

masen
hodnocení

1x

Já bych řekl, že to je položka zakládané, neboli hrubý výdělek?

Vyžádej si od České správy sociálního zabezpečení přehledový list, a tam uvidíš :)

Máš nárok ho obdržet jednou za rok zdarma, na písemnou žádost

hodnocení

1x

Je to čiastka z ktorej ste zaplatili odvody. Vo vašom prípade je to 28 712 Kč.

hodnocení

0x
Za několik let bude vše úplně, ale úplně jinak.Pokud máte v práci nějakou účetní, tak vám vše ráda vysvětlí. POZOR. Je nutné být na ní milý a usmívat se;)

hodnocení

0x
Neřešte, za pár let bude důchod rovnou sociální dávkou, protože jinak není možné vyřešit důchody OSVČ, kteří odváděli minimum.

hodnocení

0x

Já jen vím, že je to z čisté mzdy, po zdanění. Ale co přesně se považuje za čistou mzdu, to nevím. Řekl bych, se neodečítá stravné.

Mimochodem, v některých státech se důchod počítá z hrubé mzdy, ale tam se pak důchod zdaňuje.

racio

Píšete nesmysly. Čistá mzda se používá v jediném případě, a to při výpočtu dávek v nezaměstnanosti.

kolemjdouci
*zed* Proč odpovídáte když tomu absolutně nerozumíte? Samozřejmě že z hrubé mzdy!
petrm

Předpokládám , že řešíme konkrétní situaci a konkrétní výplatní pásku.

Co se to děje s poradnou, příspěvky se přidávají jinam, než jsem je vložil?

petrm
hodnocení

0x

Důchod se počítá z hrubé mzdy, stejně jako odvody na důchodového pojištění. Vyžádejte si ILDP (informativní list důchodového pojištění), tam to uvidíte jasně a přesně. Na vaší pásce to je Základ daně.

Ze základu daně se počítá daň.

petrm

Ze základu daně se počítá i zdravotní a sociální pojištění.

@petrm Kdybyste byl mzdový účetní, věděl byste, že to nemusí být vždycky pravda.

petrm

Předpokládám , že řešíme konkrétní situaci a konkrétní výplatní pásku.

@petrm Vy prostě chcete, aby bylo po Vašem. To, že v této konkrétní výplatní pásce je stejný vyměřovací základ pro SP a stejný základ daně pro vyměření daně, nehraje obecně roli. Dělám tu práci už dost dlouho, setkala jsem se se stejným uvažováním u velké většiny klientů, nerozeznají jeden vyměřovací základ od druhého (dyť je to stejný), jeden papír od druhého (růžové jsou, tak je to jedno), napíšou výpověď dohodou nebo dohodu o výpovědi nebo podobnou perlu - nepřekvapíte mě.

petrm

Snažím se odpovědět tazateli pro něj srozumitelně na dotaz . Nemyslím si, že mám patent na rozum.

ml
hodnocení

0x

Pokud nemáte vyloženě před důchodem (10 let a míň) je asi zbytečné to řešit, protože do té doby se to ještě několikrát změní. Když jsem končil školu, tvrdilo se, že naše ročníky půjdou do důchodu nejdřív v 75 letech. No řešit něco, co bude za 50 let jsem opravdu nechtěl, takže jsem veškerá pojištění (skutečně se to jmenovalo pojištění, nikdo nenabízel spoření) s díky odmítal. A jak jsem viděl na příkladu svých rodičů, udělal jsem dobře. Oni dostali s bídou to, co tam vložili, o nějakém zhodnocení se ani nedá mluvit. Takže varianta slamník by pořád vyšla lépe.

Podle mě to bude položka základ daně (což máte i v tom druhém chlívečku jako základ 28712), prostě hrubá mzda.

Jinak někdy v březnu zaměstnavatelé rozdávají zápočtové listy (jmenuje se to všelijak, ale nikdo tomu neřekne jinak než zápoštový list) za předchozí rok, tam to je sečtené za celý rok.

slon

Zápočtový list se dává při ukončení prac. poměru. Asi si měl na mysli evidenční důchodový list.

@ml ze základu daně se počítá daň. Opravdu jen náhodou jde v tomhle případě o stejnou částku, jakou je vyměřovací základ pro výpočet sociálního pojištění.

Jsou mzdové složky, z nichž se platí daň, ale neodvádí se z nich sociální pojištění (např. odstupné). To se potom na evidenčním listu důchodového pojištění neobjeví.

nerentier
hodnocení

0x

Nehodlám " ótéčkovat" , ale pokud se nechcete za několik let divit, jak říkáte, snažte se co nejvíce peněz odklánět mimo právní dosah ČR a EU.

18.05.23 23:45

Souhlas

ii

A km odklanis ty inzynyrko

@ii já už mám dávno odkloněno.

hodnocení

0x

Z vyměřovacího základu pro výpočet pojistného na sociální zabezpečení, tedy z 28.712 Kč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]