Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invalidní důchod - rozumím tomu všemu správně?

Od: tereza* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou s rozluštěným posudku o invaliditě - zda všemu opravdu dobře rozumím, moc Vám děkuji.

1. Byla jsem uznána invalidní v 1. stupni (45%). V dopisu je napsáno : Vzhledem k charakteru zdr. postížení a tíži symptomatologie je platnost posudku stanovena trvale. Rozumím tomu laicky tedy dobře, že je uznám navždy bez nutnosti kontrol (komise)?

2. Podávala jsem žádost 1.3.2023. Posudkový lékař určil ale datum vzniku invalidity už na 1.10.2015. Je zde napsáno, že : Vznik ID dávkově, následným dnem po ukončení výplaty nemocenské v poslední DPN ( 30.9.2015 ). Rozumím tedy tomu dobře, že mi budou doplácet 5 let zpětně?

3. V té době mi bylo 25 let. Pro výpočet je nutné tedy mít 3 roky na pojištění a ne 5 let, když nyní je mi 32 let? To jen kontrolní otázka, jestli mi průměr budou vypočítávat z práce před rokem 2015. Pracovala jsem nepřetržitě od 18ti let.

4. Jak dlouho asi nyní mohu čekat na výpočet a případné peníze?

5. Vzhledem k mým zdravotním potížím mi vznikl za poslední 2 roky (2021-2023) dluh na sociálním a zdravotním pojištění, který pravidelně splácím do ted v měsíčních splátkách. Nicméně, myslíte, že je možnost o jeho prominutí, pokud jsem uznaná invalidní od roku 2015? Případně přeplatky od té doby na soc + zdrav by určitě nevrátili, to už bych chtěla moc. Ale čistě ze zvědavosti mě zajímá co s tím.

Mnohokrát Vám děkuji za rady! :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

1. Ano, to chápete správně, nebudou přezkumná řízení.

2. Teoreticky to možné je, pokud jste v té době nepobírala nemocenskou ve vztahu k invaliditě. Vysvětlili by Vám to na důchodovém oddělení Vaší OSSZ, kde jste sepisovala žádost, hraje tam roli víc faktorů.

3. Odpověď na tuto otázku souvisí s tím, co Vám na tom důchodovém řeknou. Tady je laická poradna, málokdo má ponětí o drobných záludnostech důchodového systému a výpočtu důchodů. Ptejte se u zdroje, tam jsou na to školení a navíc vědí mnohem víc vstupních údajů, než kolik jste schopna nám tady předat.

4. Myslím si, že můžete požádat o zálohu (opět na důchodovém, když už tam budete), takže to čekání nebude tak finančně náročné jako obvykle. Odhaduji 3 měsíce.

5. Dluh na sociálním nemá s Vaší invaliditou nic společného. Vy jste podnikala jako OSVČ a neplatila jste zálohy? To je jediná možnost, jak Vám mohl dluh vzniknout, a ten budete muset uhradit každopádně. Ohledně zdravotního pojištění je to něco jiného. Jakmile budete mít v ruce Rozhodnutí o přiznání důchodu z ČSSZ, odneste je na svoji zdravotní pojišťovnu a domluvte se tam. Měli by to akceptovat.

tereza*
hodnocení

Mockrát Vám děkuji :)

hodnocení

0x
Myslím, že 5 let zpátky ti určitě doplácet nebudou. Zpětně počítají čas pouze do data od podání žádosti do doby než ji vyřídili. Takže pokud jim vydání rozhodnutí o přiznané invaliditě trvalo 3 měsíce, doplatí ti zpětně 3 měsíce.

Záleží na více podmínkách, někdy lze přiznat důchod od vzniku nároku, někdy od ukončení výplaty nemocenské, někdy ode dne podání žádosti... je to případ od případu.

macho

@inzinyrka

zn.: odměna

Bolí mě záda a bolí mě hlava, nemůžu nic dělat

Umíte mi zařídit invalidku 5 let zpětně?

@macho na rozdíl od Vás znám zákon o důchodovém pojištění z mnohaleté praxe, vaše poznámka je mírně řečeno infantilní.

hodnocení

0x

Zbytočne sa teraz trápite o tom,čo bude. Po oznámení výsledku posudkovým lekárom,sa všetko zašle na sociálnu poisťovňu a oni v zákonnej lehote všetko spočítajú a výsledok vám oznámia. Až potom ,ak s niečím nesúhlasite, môžete podať odvolanie.

hodnocení

0x

Jenom poznámka: Pokud byste měla na některém z pojištění dluh a chtěli na vás penále, můžete požádat o prominutí penále. Vyřizoval jsem dluh pro jednoho známého a byli velmi vstřícní a předepsané penále mu prominuli.

Penále může být (nenárokově) prominuto až po zaplacení dluhu na pojistném.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]