Nejste přihlášen/a.
Nevite nekdo zda se plati (v pripade,ze ano,kolik?) za uredne overeny podpis? Dekuji
Když jsem naposled potřebovat ověřený podpis, tak jsem za stejnou věc platil na OÚ 30,- Kč a u notáře 300,- Kč!
30 Kč a pokud je ověřovatel plátce DPH, což většina notářů a také pošta je, tak +20% DPH, tedy 36 Kč. Nejlevnější je to tedy na "matrice", na obecním či ěmstském úřadě. Ale obvykle tam člověk zabije nejvíce času... navíc v případě vícestránkových dokumentů prošije všechny její listy pouze notář, samozřejmě bez navýšení ceny.
Má-li to být vtip, tak nic moc. Ovšem pokud je to myšleno vážně, tak je nejvyšší čas začít se sebou něco dělat!
Reakce ja na Váš příspěvek, a to, že tomu nerozumíte je vidět na první pohled. Zákon o poplatcích platí pro každého stejně, ať je plátcem DPH nebo příspěvků do stranické pokladny. Navíc si pletete ověřování podpisů a ověřování listin, což jsou odlišné věci. Pokud ale na platbě DPH při ověřování trváte, tak to skuste doplnit zněním příslušného zákona, kde je to uvedeno.
cyril: Je to blíže vysvětleno v pokynu min. financí. Stručně a laicky vysvětleno asi tak, že notář uplatňuje DPH, vytupuje-li svým jménem a na vlastní zodpovědnost... neuplatňuje, zastupuje-li např. stát. Onen pokyn je k mání např. zde:
Ověřování podpisů (legalizaci) nebo listin (vidimaci) si rozhodně nepletu.
Radi: pokud zpochybňujete tvrzení pana Cyrila, pokud třeba platíte 36,-Kč za legalizaci (ověření podpisu) na pobočce České pošty, doufám, že pro to máte určité podklady a důvody, proč to děláte! Já na poště za ověření podpisu platím 30,-Kč včetně všeho, a nedám jim ani haléř navíc! cpost.cz/...
Cyrile,
A co se týká Vašeho odkazu, ten nic neříká. Pouze vysvětluje, že notáři platíme 30,-Kč za potvrzení a zbylých xxx,-Kč za jeho ochotu, čas, "hodinovku"podle jeho sazebníku. České poště platíme pouze 30,-Kč za daný úkon, protože ta pošťačka za tou přepážkou stejně musí sedět a je za to placená odjinud, z jiných "fondů"!
ok, na poště je to za 30. U notáře, je-li pátcem dph (nemusí být všichni), tak mu kromě 30 kč neplatíme za jeho čas či ochotu, ale + dph, které pohcopitelně odvádí. Metodický pokyn vykládá zákon o dph, tedy proč notáři, který je pláce dph, platíme za ověření 36 kč. Pokud to někomu nic neříká, neumím to již lépe vysvětlit a doporučuji se podrobněji seznámit se zdph a pokynem d-247.
Když uvádíte odkaz na nějaký předpis, tak by nebylo na škodu si jej aspoň přečíst. Zde je výňatek z uvedeného: " Do základu daně se např. nezahrnují soudní a správní poplatky, placené kolky, peníze přijaté do úschovy u notáře, peníze složené klientem v bance na účet advokáta na úhradu částek základního jmění apod."
Částka 30,-Kč je právě tím správním poplatkem!
Když si nepletete jednotlivé druhy ověřování, tak proč se v případě ověření podpisu zabýváte sešíváním vícestránkových materiálů? Nebo máte dojem, že se běžně jeden podpis nevejde na jednu stránku?
cyril: To je právě ono, správní poplatek vs. úkon notáře.
Běžně se podpis vejde na jednu stránku, ale podepisuje-li se vícestránkový dokument, např. smlouva a tam se ověřuje podpis, děje se tedy legalizace, tak jedině notář celý dokument prošije trikolorou. U většiny protistran to působí samozřejmě seriozněji. Na postě vám ověří podpis i jen na poslední straně, přičemž předchozí strany lze pak následně volně měnit.
Mrkněte se na několik odkazů na ceníky samotných notářů. Máte pocit, že by právě notář vědomě porušoval zákon? a všichni stejně právě o šest kaček?
Není to jen o přečtení jedné právní normy, ale o vnímámní souvislostí... no a nebo si prostě zavolejte nějakému notáři a zeptejte se. Já už tomu věnoval, promiňte, dost času.
Ježišmarjá, to je zase debata...
Na poště 30,-Kč, to jsme se asi shodli. Keš, takže včetně DPH. Myslím že i pošta je plátcem DPH, nebo snad ne?
Notáři, těch samých 30,-Kč podle jejich ceníku, myslím, že je to opět finální částka, tedy keš, tedy včetně DPH!
Viz ceník, strana 16, Příloha - oddíl II - položka H... nkcr.cz/...
Pošta a městské úřady a podobně zastupují v tomto případě stát. Nejednají svým vlastním jménem a na svoji zodpovědnost. Notář v tomto případě ano. Účtuje tedy částku 30 Kč jakožto konečnou, pokud není plátcem DPH a 30 Kč + 20% DPH, pokud je plátce DPH, tedy celkem 36 Kč. Plátci DPH uvádějí zpravidla ceny bez DPH, tím spíše, je-li v nějaké skupině směs plátců a neplátců, tedy i v ceníku Notářské komory ČR není DPH řešeno. Jiné argumenty, než které jsem nyní a dříve uvedl nemám. Neexistují. Zavolejte některému notáři, jsem si jistý, že potvrdí má slova... papouškování něčeho stále dokola není argumentem a jistě neplatí, že kdo to napsal vícekrát nebo naposledy má pravdu.
doplněno 09.09.10 23:23:Není to sice právní norma, tu jsem již uvedl, leč nebyla strávena... tak zde je to lidověji:
Podle lidové verze se platí notáři včetně DPH ať je či není plátcem: "Notáři se platí za ověření pravosti podpisu jedné osoby na téže listině 30 Kč plus daň z přidané hodnoty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.