Nejste přihlášen/a.
Prosím, moc by mne zajímalo z jaké částky se hypoteticky vyměřuje důchod pro osobu, která nikdy nepracovala. K tomuto dotazu mne přiměl jistý email. V kostce by se měl vyměřovat dle rozdílných kriterii. Tak si jen chci tuto skutečnost ověřit. Údajně by měla taková osoba pobírat obnos vyměřený z půměrného důchodu. Kdežto normální zaměstnanec pouze z výměru svých mezd.
Je to tak?
Nárok na starobní důchod je přesně popsán v zákoně č. 155/1995 Sb. NENAJDETE tam (a je to naprostý nesmysl šířený internetem), že by se komukoliv počítal důchod z průměrné mzdy (nikoli z průměrného důchodu, to je další perlička na šňůrce lidové tvořivosti). Každý má spočítaný důchod z odpracované doby a z vyměřovacích základů (tj obvykle hrubých mezd) za posledních 30 let, počínaje r. 1986. (to znamená, že komu vznikl nárok na důchod podle tohoto zákona v roce 1996, tomu se počítal důchod z příjmů za posledních 10 let; komu vznikne např. v roce 2020, bude se počítat z příjmů od roku 1990 do roku 2019 včetně).
Kdo nesplní základní podmínky nároku, má ještě několik "únikových cest", popsaných v § 29 uvedeného zákona.
V zákoně jsou stanoveny dvě fixní částky - základní výměra 2 170 Kč a minimální částka procentní výměra 770 Kč. Při nulových příjmech bude důchod součtem těchto dvou částek.
doplněno 07.09.10 20:20:Odkaz na přehled nároků na starobní důchod:
K tomuto bych chtěl dodat že znám člověka co pracoval 2 roky, potom se zfetoval a udělal se sebe ,,invalidu", který má důchod 8000kč a moje babička, která pracovala 40 let má důchod 8500kč.
Ono ani není tak podstatné jak dlouho jste pracoval, ale kolik jste odváděl na důchodové pojištění. A tam to zřejmě žádná velká sláva nebyla. Znal jsem taky jednoho "poctivě " pracujícího, který šel od nemocenské k nemocenské, pak nějaké lázně, pár týdnů v práci a tak pěkně pořád dokola. Když dostal první důchod, tak zíral jako čerstvě vyoraná myš a také měl problém s tím, jak celý život poctivě pracoval a co se nadřel (bohužel hlavně verbálně, což u elektrikáře není zase tak důležité)
Ještě malé upřesnění: kdo nikdy nepracoval a nemá ani náhradní doby (péče o děti třeba), nemá nárok ani na minimální důchod. Na ten dosáhne občan, který má procentní výměru třeba jenom 400 Kč. Ten dostane zákonné minimum, což je 770,- Kč (a k tomu pevnou část, která je součástí každého důchodu, momentálně 2.170,- Kč).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.