Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypořádání penzijního pojištění po zemřelém

Od: glomba® odpovědí: 5 změna:

V roce 2010 jsem založila penzijní pojištění na jméno svého manžela a zaplatila tam jednorázově částku za rok. Manžel v říjnu 2010 zemřel, ve smlouvě byl určen jako dědic syn. Ten šel na penzijní společnost vyřídit náležitosti spojené s ukončením smlouvy s kopií úmrtního listu. Nepořídil, chtěli po něm originál. Dala jsem mu tedy originál, jenže on má fóbii s vyřizováním věcí na úřadech, tak tam hned nezašel, stále to odkládal, pak se někam založil originál úmrtního listu. Ten se konečně našel a já nevím, jak dále. Smlouvu nemám, 2x jsem se od té doby stěhovala, vím jen to, že byla uzavřená u KB. Nechám si od syna vystavit plnou moc k vyřízení této záležitosti a budu to muset vyřídit sama, ale nevím, jak na to.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Smlouvu nepotřebujete, KB má všechny potřebné údaje ve svých systémech. Originál nebo ověřenou kopii úmrtního listu potřebujete.

Pak je otázka, kdo je ve smlouvě veden jako obmyšlená osoba - jen ta je k vyzvednutí oprávněna bez ohledu na dědické řízení. Pokud tam obmyšlená osoba není, pak se jede podle dědického řízení. Nechte si pak poradit, zda by nebylo lepší ještě nějaký rok spořit - záleží to na podmínkách smlouvy a na tom zda se to z hlediska zhodnocení vyplatí. Nebo si nechte poradit od odborníka, já vám mohu radit jen nezávazně protože na tuto oblast financí nemám školení / zkoušky.

hodnocení

Obmyšlená osoba je syn, on tam jít nechce, takže mi dá ověřenou plnou moc a zajdu tam já. Peníze jsem tam vložila já, manžel už byl v té době důchodce, chci to jenom nějak ukončit, stále mě to straší.

hodnocení

0x

Asi by bylo nejlepší zavolat na KB, dají Vám info, co vše je potřeba předložit k žádosti o výplatu odbytného, obecné info zde penize.cz/...

jirib
hodnocení

0x
Po 13-ti letech?
Smlouva byla založena velmi krátkou dobu.Příspěvek od státu se vrátí,máte nárok na nějaké odbytné...
Pokuď si banka vyčíslí spravování účtu 13 let,tak to bude velký kulový.
tonda*
Žádný " kulový" to nebude, jelikož u starého penzijního připojištění i nového DPS se poplatek za správu platí pouze z
kladného zhodnocení a je již zohledněn v připsaných výnosech. Žádné vyčíslení za 13 let tedy fakt neproběhne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]