Nejste přihlášen/a.
Zdravím
otázka na Vás, co jste měli v této době svatbu v kostele nebo to dokážete odhadnout - kolik jste tak dávali "všimné" nebo zkrátka příspěvek v obálce pro faráře, který Vás oddával a připravoval na svatbu + kolik pro varhaníka, který Vám na svatbě zahrál? A kdy je tak obvykle vhodné nebo slušné tuto obálku předat? Našla jsem jen třeba víc jak 10 let staré diskuze, takže o současných cenách, co lidé obvykle dávají (ano, vím, že je to oficiálně "zadarmo", ale nějak se odvděčit samozřejmě chceme), nemám vůbec potuchy.
Dále by mě zajímalo, zda je běžné zvát oddávajícího faráře na svatební hostinu na oběd (je to hned kousek od kostela). Moje ateistická strana rodiny se takovému nápadu podivuje, příbuzní od snoubence to na svatbách požadují za běžné, ale jsou z vesnice, kde přece jen se všichni více znají a mají k sobě v té komunitě, včetně místního kněze, blíž. Na naší hostině budeme znát oddávajícího jen my dva se snoubencem.
Úplně tápu, co se v téhle oblasti sluší a patří, tak mě šetřete
Moje sestra měla kdysi svatbu v kostele, něco se dávalo+ výslužka, ale už si nepamatuji kolik peněz, je to již dávno. Faráře na hostinu nezvala.
Ale tady je z lońska: Za obřad se v kostele neplatí předem stanovená cena a podle zvyklostí, by ji nikdo neměl vyžadovat. Nicméně platí k dobrému mravu obdarovat kostel příspěvkem na fungování. Obvykle se dává 500 až 2 500 Kč. Někdy se peněžním darem obdarovává kněz a všichni, co se obřadu účastní. Volba je na vás, přihlédnout můžete k místním zvyklostem. porovnej24.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.