Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dělají mi to naschval?

Od: achjo odpovědí: 42 změna:
Řekla bych že mi rodiče, hlavně tedy mamka schválně vaří jídla, která já nejím. Nejím cibule, je mi po ní špatně a prostě nenávidím ji, ano vím že se dává do spousta jídel. Ale mamka jídla s cibulí vaří hlavně když jsem doma, a když doma nejsem dělá jídla bez cibule. Dava cibul snad do všeho i když tam nepatří, a ve velkým množství. Já to pak pochopitelně nechci jíst. Když to začnu tzv "třídit" tak mě seřve že jsem jen vybíravá a ať to koukám sníst. A když to teda jíst nechci a chci si udělat něco svýho tak schytam řev znovu, že je doma navareno a ať nevymýšlím kraviny.
Třeba občas když vaří táta, dělá třeba stejně jídlo, ale on ví že já to nejím a buď to udělá tak, abych nepoznala že je tam cibul - naseká na jemno, a nebo mi udělá rychlejší alternativu.
Prosím vyhněte se komentářům že vy jste vyrůstali v době kdy bylo "dokud to nesníš od stolu nepůjdeš" .. to už mi fakt leze mozkem. Je mi prostě nepříjemný jíst něco z čeho mi je špatně a ještě za to schytavat kritiku.

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tetka*
hodnocení

11x

Úplně vidím tu situaci. Mamka sedí nad kuchařkou a říká si, dcera přijde, tak musím udělat něco s cibulí, co to asi bude. Cibulačka? Nebo do krupicové kaše? A zrovna to holce nakrájím nahrubo, aby byla zase u večeře scéna. Celý den jsem kmitala, nakupovala, uklízela, tak teď potřebuju, aby bylo doma dusno.

Nefandi si, děvče.

id
hodnocení

7x
Jednoduché řešení. Když jsi doma, vař pro celou rodinu ty a je fuk co tam dáš.
Jinak to není o chuti cibule, je to v hlavě. Tátova cibule OK, mámina fuj. Tak to v hlavě přepni a najdi kompromis. Co školní jídelna? V práci se nebudeš stravovat? Atd.
achjo
hodnocení

Ve školní jídelně jsem měla na výběr ze 3 jidel a vybírala vždy z toho kde cibule není. Když byla na večeři (jelikož jsem byla na intru) jednoduše jsem jídlo odhlásila.
V práci se stravovat nebudu
id
Milá zlatá, asi jsi bezvadná kuchařka. Vypiš mi zde recepty na jídla pro celou rodinu kde není cibule. Moc toho nenajdeš ani v kuchařce. Kromě sladkého pokrmu.
Proč o víkendu nevaříš ty?
mad

Myslis ze umí varit? Nekdo neji leco, jiny spenat a dalsi hrach. Tyhle detske fobie, je to jenom v hlave, kdyz nezvladnou tohle, jak maji zvladat bezne zivotni udalosti? Dnes se hrouti z globalniho oteplovani a co bude zitra?

achjo
hodnocení

Ovšem že umím vařit, proč nevěřím? No protože mě jednoduše k tomu nepustí. Kolikrát jsem se nabízela že o víkendu kdy jsem doma udělám oběd pro všechny - zamítnuto, řev.
A tohle nejsou fobie. Nejím cibul od mala a odjakživa je mi po tom špatně, nevolno, zvracení. A je spousta i slaných jídel kde cibul být nemusí.
Ale tohle je stejně jak pro člověka co nejí maso. Copak byste ho do něho taky cpali jen protože je údajně vybíravý? Ne.. tak si dá jednoduše oběd bez masa a vyndá si ho. ;)

hodnocení

4x
Tak je pozvracej, třeba jim to dojde.

zaseja
hodnocení

4x

Nějak si protiřečíš, cibule od mámy ti vadí, je ti po ní špatně, ale cibule od táty ti nevadí, protože jí naseká najemno a ty jí v tom jídle nevidíš, je divný, že po tý cibuli od táty ti špatně není, tak si v sobě srovnej myšlenky.

Já osobně cibuli nepoužívám vůbec a nikde mi nechybí, ale ženský neumí uvařit bez cibule ani polévku.

achjo
hodnocení

Dělá se mi zlé z toho že to zkousnu, když je na jemno. Nebo je tam jen šťáva z cibule tak se to např v omáčce ztratí. Ovšem velké kusy to prostě nejde.

Ono jen tak mimo soutěž-spousta jídel se bez cibule nedá uvařit nedokážu si představit třeba dobrý guláš bez cibule! A nedovedu si ani představit jídla co do nich nepatří cibule (třeba dukátové bychtičky se šodó což by byl extrém) s cibulí ale třeba bramboráky-do těch se běžně cibule taky nedává!

Ale to jen tak na okraj musíš to řešit s mámo nikoliv zde na poradte! Zkus se na to normálně optat PROČ.

hodnocení

3x

Stejná zkušenost, ještě tvrdí, že to tam není, i když je to vidět.

hodnocení

3x
Nic s tím nenaděláš...Taky mi vždy nutili tlusté maso, kližku, houby, játra...A taky mi lhali, že to tam není atd.Pak zas, že to tam prostě patří a že nevím, co je dobré atd.Musíš vydržet, dokud tam bydlíš;)

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, ano, maminka to dělá schválně, cíleně i s potěšením. Bude to nějaké spiknutí proti Vaší osobě, ale až budete skutečně dospělá, tak to přestanete vnímat (já jsem byl jako děcko tráven květákem, ale už jsem to rodině odpustil). Zdravím!

doplněno 16.05.23 17:36:

achjo - jak tak pročítám ty Vaše reakce na rady a informace z rodiny, tak získávám dojem, že cibule je zástupný problém nějakého hlubšího nesouladu/averze/soutěživosti mezi Vámi a Vaší matkou. Vám není špatně po cibuli, když je nakrájená otcem (s tím si rozumíte), ale zvracíte jen po cibuli, kterou připravila matka a k té máte ten odpor. Takže, Váš vztah s matkou je problematický, nikoliv k cibuli. Vy nebojujete proti cibuli, ale proti matce. V normální rodině by takovou prkotinu řešili domluvou a vstřícností.

harekrisna

Nějaké trauma z květáku? A co syrový?

hodnocení

2x

Já bych si asi prostě nosil jídlo ssebou v krabičce, hned po příchodu matce řekl, že už mám pro sebe navařeno abych jí nepřidělával zbytečnou práci a trval na tom, že si sním to svoje "přece to nevyhodím, když už jsem se s tím dělal" .

A pokusil se nějak s rodiči na to téma promluvit a rozumně se domluvit.

Léta jsem si do práce jídlo v krabiččce nosil, protože mi chutnalo víc (a taky bylo výrazně levnější), než to, co tam bylo k dispozici. A například takové sushi jen se zeleninou vypadá naprosto luxusně a stojí jen pár korun a dáš si tam přesně jen to, na co máš chuť a jí se to studené, takže ani ohřívat nemusíš.

Další argument by mohl být, stejně jako když jsem hubnul, že už mám to jídlo v krabičce zvážené a spočtené, aby splňovalo všechny moje výživové počadavky a že se mi nechce rozebírat, z čeho přesně vařila, kolik čeho tam bylo a kolik pak váží ta moje porce, "ne děkuju, nechci to brát jen tak odhadem, moje tělo ty potraviny zpracovává i když je sním o víkendu a se zavřenýma očima"- ovšem jednak by to musela být pravda (na STOBu je sebekoučink, který takto funguje stob.cz/... ) a jednak to stejně hádce nezabrání.

Ale stejně to můžeš použít s tím, že "navařeno už mám, tak to přece nevyhodím"a "díky, ale už jsem jedla a nemám hlad"a "já vím, že ty ráda vaříš s cibulí a tak ti nechci zbytečně přidělávat práci, abys jen pro mě musela vařit bez ní"

harekrisna

Vsadím svoje boty které nemám na to, že holčička si žádný svoje jídlo ochotna není dělat si ze svých surovin a ve své kuchyni takže si nemá co ani odkud přinést...

ona by chtěla v kuchyni rodičů ze surovin rodičů kuchtit svoje Šma co. lady. Nebo to vidíte jinak?

Do hlavy jí nevidím, takže svoje boty, které mám, sázet nebudu :)

Ale píše, že zkoušela navrhnout, že uvaří sama a byl "řev". Taky píše, že bydlí na intru. A já byl schopný uvařit pro celou rodinu už na prvním stupni základky, na druhém jsem zvládnul sám i upéct dort, takže nevidím důvod, proč by toho neměla být principiálně schopná i dívka bydlící na intru.

Co vaří taky netuším, to nikde nezmiňuje. Co jsem vařil já, to ostatní jedli s chutí. Takže opět, v případě pochybností to beru v její prospěch.

Já nesnáším růžičkouvou kapustu. Než kousnout do té růžičky, to by mi bylo přijemnější nečekaně kousnout do bláta. Za celý svůj život jsem jen jednou jedl růžičkovou kapustu, která nebyla hnusná (i když dobrá taky ne). Rozmixovaná v omáčce mi tak nevadí. A vím, že jsou lidi, kteří ji milují ... Já zase mám rád cibuli a vím, že je velký rozdíl v tom, jestli je na větší kousky, menší kousky, na jemno, nebo propasírovaná - k různým jídlům se hodí v různém stavu a je to značně poznat. A samozřejmě se i výrazně liší podle způsobu přípravy. Takže mi nedělá problém přijmout, že pokud mě nějaké formy chutnají výrazně víc, tak někomu jinému nějaké formy můžou nechutnat výrazně víc.

V praxi vařím tak asi půlku vařených jídel v elektr(on)ickém tlakáči, protože je to prostě pohodlné a univerzální a jednoduché. Takový tlakáč se snadno vejde do skříňky, nebo pod postel, kdybych měl někde dlouho bydlet, tak ho tam mít budu. Ale ono se dá uvařit i s hodně improvizovanou výbavou a v klasicky špatně vybavené (internátní/kancelášské/hotelové/...) kuchyňce, to už jsem si taky mnohokrát vyzkoušel. Takže rozhodně nemůžu vyloučít, že si slečna raději vaří sama, než by jedla nechutnosti nebo měla hlad - já to tak dělal odjakživa.

(A taky bych mohl být prostě negativistický a škatulkovat si lidi jen tak a horlit, že vy přece máte skákat po ulici a pokřikovat "haré haré" a neklofat do nějakých počítačů, ale co bych z toho měl a komu bych tím asi tak pomohl?)

achjo
hodnocení

@harekrisna to nikde zmiňované nebylo. Říkala jsem že bych si ráda uvařila ze svého jídla které si přivezu ale že údajně vadí když budu vařit v kuchyni když je navařeno. Jediná možnost uvařit si předem na intru a přivézt na víkend.
Kolikrát když jsem si domů nakoupila suroviny že si udělám večeři bylo mi vše zamítnuto
@gilhad tvá odpověď je skvělá. Můj problém s cibulí je přesně jako vás s kapustou. Prostě rozmixovaná se jakž takž dá sníst. Alespoň někdo tu chápe můj problém

freak
hodnocení

2x
Ja to vidím jinak. Asi už jsi dospělá. Dospělého člověka je blbost nutit něco jist. Prostě když to nejis, tak to nejez. Je tolik jídel bez cibule. Mámu bych slušně poprosila aby tu cibuli do jídel nedávala nebo aby ti nenadávala když ji dáš pryč. Ona taky určitě nejí všechno. Možná když si o tom normálně promluvite, tak to vyřešíte. Samozřejmě se taky můžeš odstěhovat a vařit si sama :)
achjo
hodnocení

Děkuji, samozřejmě. A souhlasím s tím že je spousta jídel bez cibule ať sladkých či slaných. A vždy se dá i jídla s cibulí obejít - např přecedit omáčky, proč by ne. Chuť cibule to údajně dostane ale pro mě to není takový teror. Děkuji za komentář *palec*
A za mě je zcela normalni že ne každý ji všechno a každýmu vše chutná :)

@achjo - Tak proč si probůh tu omáčku z kastrolu na talíř nepřecedíte sama? *zed*Příliš složité nebo vám maminka servíruje jídlo až pod nosánek?

seraphico*
hodnocení

1x
No to je spíš otázka pro tvou mamku, ne? My přece nemůžeme vědět, proč to dělá a jestli ti to dělá naschvál. Obecně bych předpokládal, že rodiče nebudou dělat takové naschvály, takže pak se nabízí možnost, jestli nejsi i v dalších věcech "vybíravá". Pak by to mohlo na tvou mamku působit pouze jako rozmazlenost, a proto nechce, aby sis udělala k jídlu něco jiného nebo to nesnědla.
Píšeš, že dává cibuli i tam, kam nepatří. Já třeba cibuli miluju, ale v buchtičkách se šodó bych jí nerad viděl.
Tvá mamka má evidentně cibuli ráda, ty zase nikoliv. Tak pak je to o nějaké dohodě. Nepíšeš, kolik je ti let, ale v tomto případě je důležitá vhodná komunikace, bez zbytečných vytáček.

berqu
hodnocení

1x
Cibule se dává skoro do všeho, takže dělat pro tebe neustále něco extra bez cibule není příliš reálné. Taky nesnáším, pro někoho vařit něco extra. Tady ubírat, protože ten nejí to a ten zas tamto. Ne, žádné "třídění", preparování, přebírání, piplání, vybírání a věnečky na talíři atd. To je s odpuštěním na facku. Buď dotyčný chce jídlo jíst celé, nebo ať je o hladu, nebo si jde koupit něco svého. Jestli rodičům nic neplatíš, udělají ti jídlo a ty se v tom nípeš a pak si jdeš do lednice klohnit něco svého, jejich reakcím se fakt nedivím. Jestli si v domácnosti samostatná jednotka, která si platí svojí část za nájem a kupuje si svoje jídlo, tak si jeď sama za sebe a vař si co chceš sama. Nebo se odstěhuj a budeš mít úplný klid na svá jídla bez cibule.
achjo
hodnocení

Odstěhovat se nemohu aktuálně kvůli zdravotnímu stavu a protože nemám peníze.
Jasně že nájem doma neplatim, stále jsem studentem ;) tudíž jsem doma pouze na víkendy. A i kdybych si koupila své vlastní jídlo abych si ho uvařila tak mě servou že dělám akorát bordel a vymýšlím kraviny že navařeno je. Já to prostě jíst nechci a to je taky špatně. A když se zeptají co chci k jídlu a já si vyberu, stejně udělají něco s cibulí
mad

Dokud s nimi zijes ve spolecne domacnosti, tak budes fungovat podle jejich not.

Az se dokazes osamostatnit, tak si var co chceš. Tyhlecty rozmazleny decka pro ktery je nejvetsi zivotni trauma jidlo, bych poslal strojem casu tak o 100 let zpatky aby se naucili zac je toho loket. Problem je ze do jednoho by pomreli, protoze tehdy fungoval prirozeny vyber a resili se opravdove problemy a ne PITOMOSTI :)

jako malé dítě-já to prostě nechci a hotovo! zřejmě jste již plnoletá ale jako dítě co si neumí s lidmi normálně promluvit!

Nebo jsi jen obyčejný troll-pokud ne, pak se napiš až si promluvíš normálně promluvíš, v klidu, s mámou !

achjo
hodnocení

@mad přesně těmhle komentářům jsem se chtěla vyhnout. Každý všechno nejí..někdo není mořské plody, někdo ořechy, někdo zase rajčata. Nevím co je "rozmazleného" na tom že mi cibule prostě nechutná. A ovšem s mámou jsem toto téma probírala. Bez odpovědi

No asi jste to probírala stylem : "Ja to nebudu nebudu a nebudu jíst !" Odpověď je pak jasná "BUDEŠ jíst co Ti dám na talíř!"

Tímto jste to potvrdila!

achjo
hodnocení

@diesel prosímvas tak drzá nejsem. Konverzace probíhala normálně kdy jsem se zeptala proč mi do všeho cibul musí dávat. Např na vánoce si dělám extra bramborový salát bez cibule. Jednoduše si odendam než se přidá cibul, občas dělám salát já, občas někdo jiný ale vždy mám misticku s mojí porci. Občas se stane že moje mistička není a já se jen zeptám proč. Většinou to není ani že by zapomeli. Misticku děláme už takže odjakživa. A když řeknu že si vezmu např k řízků rohlík tak je oheň na střeše

Opravdu -možná dospěla ale chováním a jednáním jste s prominutím dítě co neumí jednat s druhými.

magda
hodnocení

1x

No nevím, skoro by se zdálo, že jen zkoušíš reakce... :)

hodnocení

1x
Cibuli se říká královna kuchyně. Bez ní se moc polévek, ani hlavních jídel neobejde.
doplněno 16.05.23 08:31: A také se nabízí otázka, proč vlastně mámě nepomáháte s vařením a neuděláte si tu cibuli na jemno?
Jinak pokud jezdíte domů třeba na víkend, tak je celkem pochopitelné, že i vkendu se vaří "klasičtější a poctivější" jídla. kde ta cibule bývá, zatímco přes týden se spíš vaří rychlovky, které často mladým vyhovují.

mad
hodnocení

0x

Pristizena pri lzi, tvrdis ze ti je z cibule spatne a tata kdyz to udela ze to nepoznas ze tam je cibule, tak ti spatne neni?

Tedy ti je spatne jen somaticky, mas to v hlave. Mama ma pravdu, takovehle cavyky je treba ukoncit. Delej ze cibuli normalne jis a nebude ti delat schvalnosti :) Dovedu si ty tvoje sceny predstavit.

Ps: Pusti si tenhle film: Vůně cibule

achjo
hodnocení

Protože táta kvůli mě omáčky kolikrát přecedí. Udělá to větší jemnost a zůstanou tam pouze minimální kousíčky
A žádné scény nedělám, nevím o čem mluvíte. Jen mě nebaví že mě seřve za to, že nechám kousek omáčky kde je vytridena má cibule

tetka*
hodnocení

0x

Mě by tedy zajímalo, co od nás na poradně chceš. Abysme zavolali tvé matce a vynadali jí? Rady nepřijímáš, jsi zakousnutá do svého tzv.problému, co s tím máme dělat? Litovat tě?

harekrisna

Chtěla slyšet, že má nárok...

Pak se ještě ukázalo, že je zdravotně nezpůsobila, ne samostatná, vařit si neumí, To by se ani v naší komunitě neuchytila, takováhle sněhová vločka... Měkká výchova a takhle to dopadá

achjo
hodnocení

Tohle mi přijde absurdní. Vařit umím, vařím když jsem doma sama. Měkká výchova očividně ne. Já fakt nechápu kde vidíte problém že člověku nechutná jedna ingredience. Opravdu nechci abyste volali tam a tam. Já se jen ptám zda je to normální a jestli s tím někdo měl též zkušenosti a jak se napříč tomu postavit.

id
Přestaň lhát a z nás dělat blbečky. Jednou píšeš že doma vaříš, podruhé že tě do kuchyně nepustí. Zvracíš jen z máminy cibule atd.
Ptáš se zda je to normální. Odpověď- nejsi normální.
achjo
hodnocení

Nevím kdo podle vás lže teda. Ale napsala jsem že vařím na intru, doma vařím pouze pokud jsem doma sama jinak ke kuchyni nejsem připuštěna.
Špatně mi je z cibule ať od mámy nebo od táty. Jen táta to prostě umí zpracovat lépe.

harekrisna
hodnocení

0x

Dej se k nám, my alium - i cibuli odmítáme: pkd108.blogspot.com/...

Pokud ti budou podstrkovat, A nerespektoval tvé náboženské přesvědčení, tak by se mohli dopouštět i trestného činu :-Ds

Ale to bys musela vynechat i masíčko

hodnocení

0x

Vař si sama,jak jednoduché. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]