Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem,
v dobách kdy jsem ještě studoval jste mi tu několikrát skvěle poradili. Nyní už mám velký titul za sebou a začal jsem pracovat, s tím že stojím před dalším rozhodnutím nad kterým nemám zkušenosti, tak hledám rozumy
Během studia, jako sirotek který se musel ohánět, jsem si koupil auto.. Jenže se mi ta moje popelnice už zdá jako past na prachy. Bohužel, jsem se nechal napálit a nakonec jsem zjistil, že bylo bourané. Dost jsem do něj nasypal (oprava prahů apod, od listopadu jsem do něj dal 25000 a už mě to přestává bavit, a nechci nic kde bych se zase mohl zklamat)
Přemýšlel jsem, nad tím, že bych si koupil něco uplně nového.. samozřejmě.. na splátky. Něco do čeho bych furt jen necpal peníze a mělo to nějakou perspektivu. Ale nedokážu se rozhodnout.. Jestli bych to utáhl a chtěl bych se nechat poradit od zkušenějších.
Aktuálně mám 37000 měsíčně, 6000 z toho mi dává přítelkyně na takové ty běžné výdaje. (Splátky musím být schopný hradit i kdybychom spolu nebyli samozřejmě.. počítejme tedy 30 až 31 tisíc.
Žiju ve vlastním bytě, hypotéku tedy neřeším a žádné jiné dluhy.
Výdaje mám následující , co jsem si načrtl
Jídlo 4500
Uklidove věci 500
Nějaký to kafe 600
Sport 1000
Kočka 800
Auto benzín 2500
Energie,, zdravotní pojistka, internet, telefon a pojistka domácnosti 8733
To je dohromady nějákých 18633.
Rozdíl je 11367, ale přecijen to je takový můj odhad.. Dostl jsem ted v poslední době nakupoval za věci do domácnosti apod.
Co si myslíte vy? Je to realizovatelné? Jaké pravidlo máte při braní si půjček apod?
Díky.
Petr.
Realizovatelné to je, není to ale rozumné. Nové auto zpočátku prudce ztrácí hodnotu a ty navíc buděš platit úroky z půjčky a zbytečné, extrémně drahé havarijní pojištění. Za to můžeš mít tři ojetá auta. Jako vysokoškolák se snad už nenecháš napálit. Prohlídka auta není žádná kosmická věda.
S úrokem a havarijkem bohužel počítám.
Ono zase, kde ale nějaký rozumný vůz v dnešní době koupit. Člověk koukne na AAA auto, na to jsou špatné recenze.. soukromníci a dovozci z DE.. (Po minulé zkušenosti jim nevěřím taky)
Spousta věcí na autě jde zamaskovat, a i když jsem měl diagnostiku, tak mě převezli..
Roční vozy (např Škoda +) koupil jsem taky tak, nájezd byl 18000km a rozdíl od novoty byl 200 tisíc kč. Auto jako nové. Jen bych to nebral na leasing, ale koupil za pujčené peníze z banky, ale to záleží jak se to vyplatí, s vysokou školou snad počítat umíš. Hlavně si od nich nenech dělat pojistku, pokud už to budeš brát za hotové. Pokud jejich leasing, tak ti daji pojistku levnou. A samozřejmě plné havarijko, když mas auto na dluh.
Zamyslete se, jestli auto vůbec potřebujete. Pokud žijete na venkově, tak nejspíš ano, ale já třeba v Praze auto nepotřebuju, do práce jezdím metrem, když potřebuju jet někam dál, tak mi stačí autobus nebo vlak a občas to kombinuju s taxíkem. Řidičák mám, ale neřídil jsem přes 20 let, ale vy byste si mohl auto na výlet třeba i půjčit (pokud je to párkrát za rok) a pořád by to ve výsledku bylo levnější.
Ale fakt záleží na vašem životním rytmu, životním rytmu přítelkyně a samozřejmě až přijdou děti, tak bez auto je to mnohem komplikovanější, to už byste ho asi potřeboval.
Příjem je podprůměrný a nedává žádný předpoklad k splacení jakékoliv půjčky na nové auto (500 000 - nekonečno při stávající ceně peněz). Auto je spotřební záležitost pro ty, kteří na něj mají. Myslím, že váš současný příjem stačí na pořízení ojetiny do výše úspor. A nejsou důležitější věci, které potřebujete? Např. vlastní byt?
Půjčovat si na nový auto? Tak to buď jsem blázen, finanční negramot, anebo chci zapůsobit na sousedy.
protože jinak, pokud mi to auto nevydělává, nemůžu to narvat ani do nákladů, a nemám nadbytek peněz, který neumím jinak investovat, to je fakt jenom otázka ega A ty s penězmi evidentně problém s přebytkem nemáš, jestli musíš sčítat výdaje jako v dotazu.. to já jsem nemusel nikdy a nový auto bych si už nekoupil. Už jsem jich pár měl. Ale taky jsem ve tvým věku (20-30) vydělával několikanásobky průměrného příjmu
)
později jsem si mohl leda tak říkat: kdybych já blb místo těch aut kupoval nemovitosti )
Nové auto je dobrý nápad,ale nejdříve bych si na něj našetřila.Na nic jsme si nikdy nebrali pujčku.Je fakt,že s penězi na dům ,nám pomohli moje a manželovi rodiče.Na vše ostatní jsme si postupně našetřili.Fábie -třináct let,jednou za rok na servisku,jednou nové rozvody,jinak ani korunu.
půjčku si vem, auto si kup, na žádný rady tady že máš šetřit na jídle, nemáš na to příjem, a bůhvíco, nedej. uvidíš jak ti to bude sedět, přinejhorším to auto můžeš vždycky prodat. výplata se ti bude s tvou kvalifikací razantně zvyšovat zároveň s tvojí kompetencí, budeš mít novou životní zkušenost. kdo má v životě malý cíle, nedosáhne velkých věcí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.