Nejste přihlášen/a.
Dobrý den potřebuju poradit jsme s přítelem 2 roky a poslední rok je pro nás oba dost náročný oba chodíme do práce jenže on posledních 9 měsíců nevydělává tolik aby nám to stačilo takže vše hradím já včetně nájmu, jídla apod.Ze začátku jsem si myslela, že je to dočasné, ale v poslední době mě to spíše unavuje.Před časem řekl, že si novou praci najde což mě potěšilo.Ale můj problém spočívá spíše v tom,že sme se vzájemně odcizili a nadávno jsem zjistila, že si s kamarádkou píše romantický a zamilovaný zprávy, který jsem bohužel našla, vím že jsem se mu do telefonu neměla dívat, ale stalo se.Každopádně teď nevím, jak mu mám opět začít věřit, protože tvrdí, že s ní nic neměl a psali si z toho důvodu, že ode slyšel jen výčitky a nic hezkýho a ta kamarádka to tak měla taky se svým přítelem.Opustit ho ale nechci, protože ho miluju, ale nevím jak mu mám věřit.Prosím poraďte děkuji
Tak pro začátek si ujasni terminologii. Zamilovanost - nádherná, intenzivní a vášnivá věc, kterou by měl dříve či později zažít bez vyjímky každý člověk. Avšak v drtivé většině případů také pomíjivá, proto k založení trvalého vztahu nestačí. Období zamilovanosti je důležité pro to, aby lidé měli trochu času vytvořit si priority pro další vztah. Bez zamilovanosti by nebyla partnerská láska a brzy bychom vymřeli. Zvyk - velice častý jev, kdy partneři setrvávají v nefunkčním vztahu jen proto, že se jim nechce nebo nemají odvahu cokoli ve svém partnerském životě měnit. Takový vztah nemusí být nutně odsouzen k zániku, partneři jsou však nešťastní, vystresovaní a nezřídka si vzájemně dělají naschvály aby mohli řešit kraviny místo skutečného problému. Láska - fantastická věc, kde jsou na prvních místech právě důvěra, tolerance, podpora, vzájemná opora, schopnost partnerovi naslouchat, zájem, přátelství apod. Láska nepřijde sama tak, jako zamilovanost. Musí se pracně budovat, ale pak svědčí o vyspělosti obou partnerů a je trvalá.
Nikdy nečekej, že se partner změní. Pokud se tak stane, ber to jako bonus. Pokud Ti na partnerovi něco vadí, polož otázku sobě: Dokážu to tolerovat? Pokud ne, nepouštěj se s ním do vážného vztahu a už vůbec nezakládej rodinu. I přesto, že toho kluka miluješ, ještě se nejedná o Lásku a partnerský život bez Lásky nemá moc smysl.
Pro názornou ukázku uvedu příklad z vlastního života: Můj partner vydělává také méně než já. Samozřejmě, kdyby vydělával více, bylo by to fajn, ale to bych mohla říct i o sobě. Naštěstí se umíme oba uskrovnit, takže se na financích vždy domluvíme. A to je pro mne důležitější než výška jeho platu. Na druhou stranu - já jsem kuřačka a partner nekuřák. Zdánlivě neřešitelná situace. On mě však neomezuje a vysvětluje si to tím, že on je stejný závislák na sladkém a taky by se mu nelíbilo, kdybych mu to zakazovala. Krásný příklad tolerance a sebekritiky.
Důvěra je v jakémkoli vztahu velice důležitá věc. Koukat partnerovi do mobilu byla fakt hloupost, ale, jak píšeš, už se stalo a je potřeba, abys Ty k tomu zaujala určité stanovisko, ne on. Co s tím teď uděláš? Budeš svému partnerovi tolerovat flirtování jako jeho zálibu a věřit mu, že je Ti věrný. Uvědom si, že když Ti partner bude chtít zahnout, udělá to i kdyby ses stavěla na hlavu.
Takže jediné, co Ti můžu poradit je, abys vzala svůj život do vlastních rukou a zvážila všechna pro a proti. Za pocit zrazení se nestyď neboť všechny emoce jsou emoce Tvé a nikdo nemá právo Ti říkat, jak se máš cítit a jak máš svůj život žít. Jen Ty jsi totiž za sebe zodpovědná. Přeji Ti hodně štěstí.
lamia, dovolím si s Vámi nesouhlasit s vaší větou Za pocit zrazení se nestyď neboť všechny emoce jsou emoce Tvé a nikdo nemá právo Ti říkat, jak se máš cítit a jak máš svůj život žít.
Ano, každý jsme odpovědni za svůj život. Problém je v tom, že pokud vyžadujeme od partnera takové jednání abychom mu mohli důvěřovat, je pak ale naprosto vyloučené abychom se sami vůči němu chovali bezostyšně. Já osobně bych se muži nikdy do mobilu nepodívala a víte proč? Protože bych se musela sama před sebou stydět. Nehledě na to, že je takové jednání naprostá neomalenost a pojala jsem přeci jenom nějaké zásady slušného chování. To co píšete je jen alibistické omlouvání vlastních nedostatků. karina
P.S. omylem jsem klikla na bod, takže ho sice máte, ale nesouhlasím s ním .K.
karina, respektuji Váš nesouhlas, avšak obávám se, že jste můj postoj pochopila nesprávně. Otázka, zda kontrolovat partnerovi mobil je či není bezostyšnost má smysl, pokud se tuto věc udělat teprve chystáte. V tomto případě se však už stalo a tím je v tomto tématu a k této věci již otázka morálky poněkud irelevantní protože ať si to už dotyčná vyčítat bude nebo ne, skutečnost to nezmění. Důsledkem jejího pocitu zrazení je částečně právě to, že si své podezření ověřila tímto způsobem. Pro tu dívku je to jen další zkušenost, ze které se muže poučit. Jsme jen lidé a máme právo na chyby a své omyly. Autorka je nejspíš mladá žena, která, stejně jako my, udělá ještě spoustu dalších bot, než si osvojí třeba zrovna Váš názor na právo partnerů na soukromí. A že je člověk pánem svých emocí? Zde vycházím pouze z toho, že nesnáším názory typu "Přišla o práci, ta se musí cítit hrozně", "opustil ji chlap, musí ji být teď smutno". Nechápu, proč by lidé měli pociťovat to, co si jiní lidé myslí, že by cítit měli, nehledě na to, že tyto pocity často vedou k depresi a sebelítosti. Budu se cítit smutně nebo šťastně tehdy, kdy to budu chtít já, ne tehdy, kdy se to ode mne očekává.
Přesto že na tomto serveru nekomunikuju kvůli nějakým bodům, neboť nepotřebuji pochvalu za své názory, případné rady, Váš bod Vám vracím. Vždy mi stačilo pouhé "díky" nebo alespoň pocit, že má odpověď snad někdy někomu pomůže.
S úctou Lamia.
lamia, vůbec pochopitelně nejde o body, to byla jen taková perlička na závěr. Měla jsem ještě spíš dodat..nesouhlasím, ale přeji vám ho . Rozumím vám, jak to celkově myslíte. Jenže celým příběhem se jako červená nit táhne právě otázka morálky a není tedy, dle mého názoru, v této věci irelevantní, jak píšete. Své morální prohřešky bychom neměli omlouvat svými emocemi. Člověk by měl mít vždy , myšleno obecně ,nějaký brzící moment, který ho zadrží před negativním průchodem emocí . Pokud takový moment mám, tedyvímže je prasárma ( lépe řečeno je to nemístné, nemorální, zavrženíhodné, degradující mě i toho druhého atd...) šmírovat druhému v mobilu, pak to neudělám. Pokud takovou brzdu v sobě nemám a dopustím se takového jednání, pak je na místě abych se sama před sebou zastyděla, uvědomila si jaký způsob řešení situace jsem zvolila a udělala vše pro to, abych takové nutkání příště překonala. Nemůžu si pak přeci říkat, mám na to právo, jsou to moje emoce, stalo se... apod.. Práva a svoboda jednoho končí tam, kde začíná právo a svoboda druhého. Jestli se tazatelka opravdu poučí a trochu i změní je jen na ní. Sama píše, že ví, že se to nedělá ...Ano, jsme jen chybující lidé, ale je rozdíl, zda pochybím v tom , že zapomenu např. na sjednanou schůzku, nebo pochybím v tom , že podezřívám druhého a jdu až za hranice slušného chování. Toť vše co k tomu můžu dodat .
karina - tak znovu. Otázkou tohoto tématu je, jak má autorka začít věřt příteli, který její důvěru ztratil z důvodu, že si své podezření ověřila ne zrovna nejlepším způsobem. Snažila jsem se na tuto otázku odpovědět aniž bych odsoudila jednání autorky protože otázka, nakolik je - či není morálně přípustné kontrolovat partnerův mobil v tomto příspěvku není. Máte-li však zájem, mužeme tuto otázku otevřít v jiném tématu.
Přesto se však vrátím k vašemu tvrzení, že člověk by měl mít v sobě brzdící momenty. Máte pravdu. Zajímalo by mne však, kdy se třeba konkrétně u Vás takový moment, který Vás nutí respektovat soukromí jiných lidí vyvinul. Bylo to například v pěti letech, kdy Vám rodiče řekli, že poslouchat za dveřmi je neslušné? Nebo se na Vás ve dvanácti naštvala nejlepší kamarádka, když jste si ze zvědavosti přečetla její milostný dopis? Anebo třeba až v sedmnácti, když jste se z partnerova mobilu dověděla skutečnost, kterou jste vlastně ani znát nechtěla? Anebo jste se s touto "brzdou" již narodila? To vše si, prosím neberte osobně, jsou to jen čistě hypotetické úvahy. Autorka přiznává, že koukat partnerovi do mobilu se nemá. Ale ví vůbec proč se to nemá? Je to proto, že má partner právo na své soukromí anebo proto, že ji pak bude bolet to, co se z mobilu dozví? Kromě toho je příliš bolestná nejistota a pocit, že Vás partner obelhává a i když se šmírováním partnerů také nesouhlasím, nedivím se, že mladá žena neodolala a sáhla po nejsnazším způsobu, jak se pravdu dovědět. Zda jí její konání přineslo očekávaný výsledek je už otázka jiná, ale to už jsme zase u životem nabytých zkušeností. Otázku morálky v tomto tématu bych uzavřela větou "učený z nebe nespad". Člověčenství je stav, se kterým se člověk nenarodí, ale musí jej během života pracně získat. A ne každému se to podaří...
je to krásná odpověď a souhlasím s ní. Také je několik věcí, které se mi na mém partnerovi nelíbí a naopak některé on nemá rád na mě. A klidně si to řekneme. Ale umíme s tím žít, protože zároveň víme, že je spousta vlastností, které na sobě naopak máme rádi a pro které si vážíme jeden druhého. Když jsme se poznali, bála jsem se nasadit si ty pověstné růžové brýle, protože jsem měla za sebou takovou jednu zkušenost a chlapů nevěřila. Viděla jsem všechny jeho klady a zápora. A když jsem si je ujasnila, pak jsem se zamilovala. Zamilovanost přerostla v lásku a ta trvá, teda aspoň doufám Dříve jsem to brala jinak, nasazovala brýle, pak je shazovala, viděla pro a proti a dost často jsem se velice rychle odmilovávala. A se současným partnerem si naši lásku hýčkáme, nenecháváme ji jen tak přežívat ze dne na den, naopak. Pokud třeba přijde den, kdy se poškádlíme, tak se druhý den sebereme, zajdem si na výbornou véču, potom vlezem do vany, krásně se pomilujeme a ukážeme si, že i přes tu hádku se stále milujeme a vážíme si jeden druhého. A hlavně je důležité netvářit se, že mám partnera jistého, protože to tak není. Asi platí to známé chovej se k druhým tak, jak chceš, aby se oni chovali k tobě.
petroska,píšete , že jste se odcizili, ale přitom ho milujete a současně mu nedůvěřujete.Porušujete jeho právo na soukromí. To ale spláchnete slůvky " já vím, neměla jsem se dívat, ale stalo se"...
Petroska a co myslíte - Vám se důvěřovat dá? Tuhle otázku si jistě položil už i Váš přítel. Možná si už na ni našel odpověď a vy už teď jen řešíte něco s křížkem po funuse. Myslím si, žebyste si měla promluvit o budoucnosti vás obou přímo s ním a otevřeně. Karina
Přesně tak. Já mám někdy pocit, že problémy ve vztazích vznikají z jakéhosi nepochopení samotného vztahu. Nevím jak to vyjádřit.
Prostě. Místo dvou rovnocenných partnerů s právy i povinnostmi, se zachováním každého osobnosti, soukromí a já nevim čeho všeho, je vztah položen jako rodič - dítě. Kontroly, převýchova. Kam jdeš, kdy se vrátíš, co to máš na sobě, komu voláš, kdo ti volá, tohle nedělej, tohle udělej... Já osobně bych z takového vztahu utíkala, seč by mi nohy stačili. Přitom mám čisté svědomí, ale vadilo by mi to. Kolikrát, když vyběhnu se psy, tak si venku uvědomím, že mám otevřené ICQ na noťásku na stole. Co já kolikrát probírám se ségrou za blbiny, to ať radši ten můj mužský ani neví. Nejde o zahýbání, ale prostě jenom takový ten pokec mezi "holkama".
Jo hold za zvědavost se platí:D "Bohužel našla"? No to je zajímavé ... Vy jste nejspíš chtěla najít, proto jste pátrala. Pomohlo Vám to v něčem jiném, než v tom, že teď máte pochyby? Mě nikdy ani nenapadlo se manželky zeptat, kdo jí píše, když ji přijde sms, natož aby narušoval její soukromí. Pokud se má něco stát, stane se a nikterak to člověk neovlivní. Proč bych se měl něčím trápit, dokud to nepraskne nebo dokud nezačnu pociťovat, že to má vliv na náš vztah a funkci jako rodiny ...
No ... pokud se už stalo, pokud ho opravdu milujete, tak na to prostě projednou zapomeňte a jděte dál. Nemělo by cenu se k tomu již vracet! (žádné výčitky, už o tom nemluvte ... )
Je to můj názor, spousta lidí říká, že jsem flegmatik, ale to už tak bývá že jsme každý jiný Ono je otázka, co bych dělal ve Vaší situaci ... ale díky bohu nic podobného jsem zatím řešit nemusel ... Možná třeba jen díky tomu, že mě nenapadlo jakkoli narušit manželčino soukromí, dokud nejde do tuhého.
Takže nejspíš každá rada drahá, když jsem každý taaak odlišný...
Já bych ti radila, jestli jsi svobodná, nemáš závazky, aby jsi si vše dobře rozmyslela, jestli s ním být nebo ne. Mě by vadily dvě věci, to že hledá další vztah, a to že nedělá nebo málo. Klidně tě nechá to táhnout všechno sama. Je to lehkoživka, normální mladej kluk by se styděl nechat platit všechno svý děvče, vždyť může jít na bigádu ne? Ještě ho štvou tvoje výčitky, tak si najde kamarádku. Ani den bych ho nenechala doma, potom má roupy hledá ženskou a ty to platíš. Řekni mu, když mají stejné problémy s kamarádkou tak ať k ní jde a můžou uproblémovat do aleluja.
To že je méně ohodnocen přeci neznamená, že dělá málo!?
Znám lidi, co se pro 11-12tis/kč nadřou mnohem víc jak já na 30tis/kč. Navíc pokud někdo ve vztahu řeší to, kdo přinese víc (muž vs. žena), tak není normální!
Já bych ti radila, z vlastní zkušenosti, dát si pro a proti. Umíš si představit, jaké by to bylo bez něj: lepší nebo horší? Umíš si představit co by bylo, kdybys s ním měla dítě? Jestli by ses mohla na něj spolehnout, že Vás po dobu MD uživí, pomůže atd. Pokud ne, nemá cenu protahovat vztah, který nemá budoucnost. Mohlo by se totiž stát, že dítě přijde a pak je hodně smutné rozbíjet rodinu...Hodně štěstí.
Dobrý den, já bych řekla, že máte v sobě takový malý zmatek. Milujete svého přítele, ale navzájem jste se v poslední době odcizili. Vy mu nedůvěřujete, protože jste našla v mobilu zamilované zprávy, určené jiné osobě. A přítel Vám ale má bezmezeně důvěřovat, když mu prohlížíte něco, co by bytostně mělo patřit jen jemu? Totiž mobil? Tohle zrovna nevypadá na vyrovnaný vztah. Uvažovala jste taky nad tím, jak byste reagovala Vy, kdyby Vám přítel řekl, že vyděláváte méně než on a ať si najdete jinou práci, že nebude on tím, který věčně něco dotuje ze svých peněz? Víte, je krize, třeba se příteli špatně práce hledá. Já se v žádném případě nezastávám... může to být skutečně takový ten typ mládence, kterému vyhovuje, když se o všechno postará dívka a on se pak jen veze. Ale být tomu tak nemusí. Z Vašeho popisu situace to lze takto těžko odvodit. Asi tak, po dvou letech známosti je možné, že Vám spadly takové ty růžové brýle a Vy nyní vidíte svého přítele takového, jaký ve skutečnosti asi může být. Zamilovanost opadla, přišly denní starosti, které Vás budou ale provázet celý život. A na cestu životem potřebujete někoho, komu věříte. Jestliže už nyní svému příteli nevěříte, je pravděpodobné, že tomu tak bude i nadále. Nevím, kolik je Vám let, ale na začátku života dospělých, mladí lidé jsou většinou nekompromisní, neodpouštějí... Časem, až trošku více život poznají, tak ty kompromisy dělat začnou. Z pohledu Vašeho přítele - Vy na něho naléháte, aby si našel novou, lépe placenou práci, takže se může cítit nejistě, méněcenný pro Vás. No a ty jeho zamilované zprávy, určené jiné ženě, jsou pro něho takovou tou berlou, aby se cítil zase jako žádoucí muž. Já si totiž myslím, že mu možná ve skutečnosti dost vadí, že Vy vyděláváte více než on. Víte, takových situací, kdy se budete potýkat s nedostatkem peněz, může být v životě ještě hodně.
Tak dívat se partnerovi do telefonu, pokud tam nic nenajdeme a čumíme mu tam každý den, tak to není správné, ale pokud tam je něco takového, tak je to jedna z možností jak se to dozvědět, protože dotyčný se asi těžko sám přizná a dělá z druhého akorát troubu. No věřit?, důvěra je nit a když se roztrhne zůstane suk, toď vše.
popravdě, mě to přijde jako totalní kec, aby to zametli pod koberec a dal nevyříli prach-."tvrdí, že s ní nic neměl a psali si z toho důvodu, že ode slyšel jen výčitky a nic hezkýho a ta kamarádka to tak měla taky se svým přítelem"-...to že ste se mu podívala do mobilu bych neviděl jako nějakej prohřešek, kdybych něco podobného našel ja u přitelkyně tak bych byl konec. Ne nadarmo se říka "důvěřuj ale prověřuj"... Nechci říct že sní něco měl, nebo má. Jen si myslím že tohle už je forma nevěry, a jak člověk jednou podvede tak podevede podruhé potřetí atdd...Pokud ho ovšem hodně milujete tak, byste ho měla i nadale mít na očích,abyste si mohla být aspon trochu jistá, že to opravdu bylo jen kvuli vlidnym slůvkám...hodně zdaru
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.