Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se informovat, je povinností každého malého podnikatele mít podnikatelský či odlišný účet?
Já mám jen jeden účet a mám tam jak příchozí platby tak odchozí od nákupu či prodeje zboží a k tomu spoustu soukromých plateb či příjmů, bude někdo po mně chtít vidět výpisy? Nevím zda se v tom vyzná...
Děkuji
Povinnost to není, ale je dobré jej mít. A nebo musíte být tak dobrý účetní, že dokážete rozpočítat např. úroky z došlých plateb a nebo rozdělit poplatky na soukroméa na firemní. Paušálem asi výdaje nebude dělat neboť čtu, že se jedná o nákup a prodej zboží. Při jednom účtu budete mít binec v účetnictví.
Ano, pro pro podnikatelskou činnost musí být zřízen samostatný účet. Výpisy z tohoto účtu pak musí být doloženy k účetní agendě.
doplněno 07.01.13 23:10:Ze začátku jsem to také měla na osobním účtě. Při kontrole mi toto dal FÚ do závad. Takže asi bude nejlepší, když se zeptáte přímo na vašem FÚ.
Kdy budu mít osobní účet, nemusím si teda úroky nijak danit? Kdy bych měl podnikatelský musel bych?
Děkuji
Kdy budete mít na jednom účtu vklady osobní i z podnikání, tak jak si ty úroky rozpočítáte? Úroky z podnikání musíte zahrnout do zdanitelných příjmů, ale na osobním účtu vám je ji na konci měsíce zdaní. Věřte, e i pro profi účetní je to fuka.
doplněno 14.01.13 22:51:Mít 2 osobní účty je výhodnějí ně to plandat ve dohromady. Pokud byste týdně přes účet proháněl stamilionové částky, tak banka by měla podezření, e nejde o osobní účet. Já si myslíím, e můete být v klidu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.