Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinnost mít podnikatelský účet?

Od: pavel21* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se informovat, je povinností každého malého podnikatele mít podnikatelský či odlišný účet?
Já mám jen jeden účet a mám tam jak příchozí platby tak odchozí od nákupu či prodeje zboží a k tomu spoustu soukromých plateb či příjmů, bude někdo po mně chtít vidět výpisy? Nevím zda se v tom vyzná...

Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

2x

Povinnost to není, ale je dobré jej mít. A nebo musíte být tak dobrý účetní, že dokážete rozpočítat např. úroky z došlých plateb a nebo rozdělit poplatky na soukroméa na firemní. Paušálem asi výdaje nebude dělat neboť čtu, že se jedná o nákup a prodej zboží. Při jednom účtu budete mít binec v účetnictví.

andrea1*
hodnocení

2x

Ano, pro pro podnikatelskou činnost musí být zřízen samostatný účet. Výpisy z tohoto účtu pak musí být doloženy k účetní agendě.

doplněno 07.01.13 23:10:

Ze začátku jsem to také měla na osobním účtě. Při kontrole mi toto dal FÚ do závad. Takže asi bude nejlepší, když se zeptáte přímo na vašem FÚ.

cocinkamichalka*
hodnocení

2x

Rozdíl je v tom, že na osobním účtu máte úroky už zdaněné 15% srážkou daní, úroky z podnikatelského účtu si musíte danit sám v daňovém přiznání. Podle mě jsou dva účty jednodušší, přehlednější... Navíc u mnohých bank máte k podnikatelskému účtu osobní účet zadarmo...

frame*
hodnocení

0x

Když jsem začínal jako OSVČ tak jsem se na to informoval a bylo mi řečeno, že nemusí. Používám tedy jeden účet pro osobní věci a pro podnikání jako OSVČ. A dále účty - co firma (s.r.o.) to účet.

buss
hodnocení

0x

Ne, ale je to výsostně vhodné, jak patlat své peníze s podnikatelskými? Dyť jsou účty zadarmiko.

sebod*

Není to podmínkou. A jestliže Vám jde přes účet jen pár plateb ( tím myslím jak osobních, tak i podnikatelských) , tak nevidím žádný důvod k tomu, vést účty dva.

iz*
hodnocení

0x

Podnikateli neukládá žádný zákon zřídit podnikatelský účet.

Záleží však na podmínkách Vaší banky. Některá banka to toleruje, v jiné můžete mít problémy.

pavel21*
hodnocení

Kdy budu mít osobní účet, nemusím si teda úroky nijak danit? Kdy bych měl podnikatelský musel bych?

Děkuji

uska*

Kdy budete mít na jednom účtu vklady osobní i z podnikání, tak jak si ty úroky rozpočítáte? Úroky z podnikání musíte zahrnout do zdanitelných příjmů, ale na osobním účtu vám je ji na konci měsíce zdaní. Věřte, e i pro profi účetní je to fuka.

doplněno 14.01.13 22:51:

Mít 2 osobní účty je výhodnějí ně to plandat ve dohromady. Pokud byste týdně přes účet proháněl stamilionové částky, tak banka by měla podezření, e nejde o osobní účet. Já si myslíím, e můete být v klidu.

pavel21*
hodnocení

Dobrý den,

myslel jsem to tak, e bych měl jeden svůj os. účet a druhý také osobní ale vedl si v něm pouze podnikání, bylo by to moné a snadné? Nebo je v tom také nějaký háček?

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]