Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zletilost dítěte, kdy může rodič dítě vyhodit

Od: jakub42* odpovědí: 12 změna:

Před pár týdny my bylo osmnáct a matka od té doby neustále jako argument používá, že mě může kdykoli vyhodit z domu, když zrovna není něco po jejím. Vím že rodiče mají výživovou povinnost ke svému dítěti dokud není schopno se o sebe samo postarat aka dokud nevystuduje, ale zajímá mě jestli do toho spadá i ubytovaní a nebo jestli mě furt může vyhodit a jen mi například přispívat na nájem. Předem děkuji za odpovědi, pokud k odpovědi rovnou přiložíte paragrafy tím líp a prosím když už chcete odpovídat odpusťte si osobní názory.

doplněno 11.05.23 13:09:

Doplnění, tento příspěvek jsem nedělal, aby mi někdo potrvrzoval nebo vyvracel můj názor, udělal jsem ho pro to aby někdo znalí v českém zákoně dodal fakta se zdroji o která se pak můžu opřít (pokud by byly v můj prospěch).

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kontrakce
hodnocení

9x

Ahoj Jakube, vyhrožování matky vyhozením z bytu určitě není příjemné. Vyvolává to v tobě pocit nejistoty a další nepříjemné pocity. Obecně je vyživovací povinnost rodičů k dětem definovaná ust. § 911 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku.

Cituji: "Zákonem není stanoven věkový limit, do kdy trvá vyživovací povinnost rodiče vůči dítěti. Tedy ani dovršením zletilosti nebo věku 26let neznamená, že na výživné dítě nemá nárok. Vyživovací povinnost však nelze považovat za nekonečnou a jak již bylo výše uvedeno, jediným kritériem je způsobilost sám se živit. Nezletilí této způsobilosti nabývají dosažením věku 15 let, kdy jsou způsobilí uzavřít pracovněprávní smlouvu, ačkoli jsou i nadále v jistém rozsahu chráněni zákoníkem práce. Pokud dítě v patnácti ukončí školní docházku a nemá např. zdravotní překážky, pak mu nic nebrání, aby začalo pracovat a vy platit výživné nemusíte. Když bude zletilé dítě studovat ještě v šestadvaceti letech denním studiem vysokou školu, pak ho budete muset živit dál i o prázdninách."Zdroj: vasevyzivne.cz/...

V případě, že se v 18 letech a po soustavně připravuješ na další povolání, tak je důležité je si uvědomit, že vyživovací povinnost mají oba dva rodiče. Pokud jsou rodiče rozvedení, tak druhý (u kterého nežiješ) platí na dítě alimenty, tak tyto alimenty by měly chodit dítěti po dosažení 18 let věku přímo jemu na účet (nikoliv rodiči, u kterého žiješ). Také je potřeba myslet na to, že vyživovací povinnost může mít i jinou než finační podobu. Například poskytování bydlení, materiální věci, apod. Pokud by tě matka vyhodila a odmítla tě v oprávněném případě vyživovat (odmítla by ti platit bydlení jinde než u ní doma), tak ji dej k soudu, a pak se domůžeš peněz, které využiješ na bydlení jinde než doma.

Někdo tu trefně poukázal na to, že až bude tvoje matka stará, tak budeš vůči ní mít také vyživovací povinnost, až nebude schopná se sama o sebe postarat - fyzická pomoc, finační pomoc, zajištění kulturního vyžití, to vše na úrovni toho, jak budeš ty v té době zajištěný. Podle občanského zákoníku (§ 915) se dítě musí postarat o své rodiče, pokud nejsou schopni se o sebe postarat sami. V takovém případě pak až bude matka stará, můžeš si ji k sobě nastěhovat, tuhle povinnost se o ni starat splníš, a pak jí každý den vyhrožovat, jako ona tobě, že ji nemocnou, starou a neschopnou se o sebe postarat vyhodíš z tvé obydlí, když zrovna nebude po tvém. Jak se říká: oko za oko a zub za zub.

nerentier
hodnocení

6x

Něco bych si našetřil a po anglicku táhl do horoucích pekel. Stejně k tomu jednou dojde, tak proč otálet.

asd1
hodnocení

2x

Může ti zaplatit ubytovnu, k tomu něco na jídlo a školu. Víc ne. Tak držkuj, neposlouchej a pak si tu ubytovnu mezi dělníkama užij *smich*

Dokud tě matka živí tak šéfuje.

A pozor, vyživovací povinnost platí i opačně, dítěte k rodičům, tak aby sis svým aktuálním jednáním v budoucnu nenaběhl...

jakub42*
hodnocení

tak přesně takovýhle typ odpovědi jsem nehledal, neznáte moji situaci, nevíte jestli držkuju a ani jste neodkázal na žádný zdroj, absolutně perferkní příklad

asd1

A co jsi čekal, potvrdit tvojí představu že tě vyhodit nesmí? Žárdnej pokojíček u ní doma ti držet nemusí, stačí když ti zajistí bydlení jinde.

hodnocení

1x
Pokud studujete a nestřídáte školy jako špinavé ponožky tak nemůže. Případně Vás může z bytu vyhodit pokud berete drogy, touláte se, kradete apod. Dokud studujete a nemáte žádný trvalý příjem z bytu Vás vyhodit nemůže.
jakub42*
hodnocení

školu jsem vystřídal jednou a všemu co jste jmenoval se vyhýbám

hodnocení

0x

konkrétní odpověď o "povinnostech rodiče" je uvedena kolegou rádcem. ... Mne by ale zajímalo, Jakube, zda si jste vědom i povinností, které máte taktéž ze zákona vůči rodičům. Znáte své povinnosti? Máte zájem je znát a řídit se jimi stejně jako chcete využít svá práva být vyživován?

Děkuji za Vaši odpověď!

doplněno 11.05.23 13:30:

To je dobře. Přeji rodičům, aby si i oni byli vědomi, že vaše povinnosti jsou omezené a nesmí Vás nutit do žádných jiných aktivit. Hodně ale závisí i na Vašem přístupu.

Zkuste si vzpomenout při každé negativní situaci, že nejvíce naserete člověka svým klidem a úsměvem. Pokud si na takové jednání zvyknete, můžete mimo ono iritování ostatní lidi i tím klidem a úsměvem nakazit a vše pak řešit lépe.

jakub42*
hodnocení

Ano jsem si vědom svoji povinnosti a samozřejmě že se jimi budu řídit.

hodnocení

0x

@jakub42 - matka od té doby neustále jako argument používá, že mě může kdykoli vyhodit z domu
Matka se mýlí. Vyživovací povinnost již byla zmína jinými rádci, tak jen doplním, že ani vystěhování, ani "pouhé" zrušení trvalého pobytu není tak jednoduché.

Z. č. 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel

§ 12 Zrušení údaje o místu trvalého pobytu

(1) Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu,

c) zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.

přičemž obě podmínky musí být splněny současně a podle odst.2 navrhovatelem (matkou) prokázány, což by se jí pravděpodobně nepodařilo.

Ani v případě, že už byste byl schopen se sám živit, není možné "dát kufry za dveře a vyměnit zámek". V rámci rodinného vztahu máte odvozené právo užívání bytu a pokud se dobrovolně neodstěhujete sám, musela by matka podat žalobu na vyklizení nemovitosti - a opět prokázat, že vám k jejímu užívání žádný právní důvod nesvědčí (pravděpodobně odvoláním svého souhlasu s užíváním). Možné to je, dokonce lze vystěhovat i exekučně, ale je to běh na poměrně dlouhou trať.

hou

matka se nemyli.

Staci ji vymenit zamek a prohlasit ze zadne pravo nesvedci, souhlas s uzivanim nedala. Kufry za dvermi. Hotovo. Mladenec neudela vubec nic. Policie by akorat vyzvala rodice, aby mu vydali jeho veci, nic vic PCR delat nebude at ji zavola matka nebo adolescent.

Ano, zrusit TP az potom, ale ten je jen evidencnim udajem.

letni
hodnocení

0x

Jestli bydlíš v rodinném domku, můžeš přespat v garáži, altánku. Jestli bydlíš v bytovém domě, mužeš přespat na chodbě, na půdě, v létě třena i na lavičce nebo v křoví před barákem. Aspoň.uděláš matce ostudu a už tě nebude vydírat vyhozením z domu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]