Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osvobození od rozhlasového a televizního poplatku

Od: vlastovicka odpovědí: 17 změna:
Mám nízké příjmy (důchod) a tak jsem si podle zákona č. 348/2005 Sb., §4, odstavec 2, písmeno a) žádal o osvobození od rozhlasového a televizního poplatku. Pokud součet čistého příjmu za uplynulé kalendářní čtvrtletí je nižší než 2,15násobek životního minima tak bylo možné o toto osvobozeni žádat. Nyní když se na to dívám v internetu na různé stránky se zákony tak tam vidím na zákony pro lidi ( zakonyprolidi.cz/... 2,15násobek životního minima a stejě tak to uvádějí na stránkách ČRo ( poplatek.rozhlas.cz/... a je to tak i na formuláři OZNÁMENÍ POPLATNÍKA kterým se o toto osvobození žádá na poště při platbě za rozhlas a televizi prostřednictvím SIPO a má to tak i ČT na jejích formuláři ( poplatky.ceskatelevize.cz/... Na ( sagit.cz/... ale vidím 1,4násobek životního minima. Co je tedy zprávné 2,15násobek nebo 1,4násobek? Já se v zákonech příliš nevyznám a tak bych byl rád kdyby mi to někdo kdo se v tom vyzná lépe vysvětlil jak to s těmi násobky je.Další asi problém ohlednmě toho osvobození od rozhlasového a televizního poplatku mám asi v tom, že je o to třeba žádat každé půl roku což není problém. Naposledy jsem ale o to žádal asi v červenci 2022 a od te doby až doposud tyto poplatky neplatím a zapomněl jsem na to. Kdysi jsem při tomto osvobození měl na SIPO tyto poplatky uvedené s částkou 00.00 a detailem "Osvob. do XX.XX.*)"a tak jsem měl přehled do kdy mi toto osvobození platí. Pokud jsem někdy po půl roce si zapomněl podat tu žádost na osvobození tak mi hned na další měsíc začali do SIPO zadávat ty poplatky v plné výši a to mne pak nakoplo, že si mám tu žádost zase podat. Nyní se ale bohužel tak nestalo a navíc už více jak půl roku mi ani ten nulový poplatek za to do SIPO nedali čímž jsem ztratil přehled do kdy mi to osvobození platilo. Nevím proč mi přestali ten nulový poplatek do SIPO dávat a také proč mi ho nezačali zadávat v plné výši po uplynutí půl roku. Mám dojem jestli náhodou nedošlo k mějaké chybě (nejspíš na poště) a místo žádosti o osvobození od těch poplatků mi rozhlas a televizi možná omylem úplmě neodhlasili. Nasvědčuje o tom to, že mi tem poplatek vyřadili ze SIPO a ani po půl roce mi ho nezačali přes SIPO účtovat. Nyní bych rád aby mi někdo poradil co s tím. Nerad bych aby se s časem zjistilo, že jsem neplatičem poplatku za rozhlas a televizi a neměl bych pak kvůli tomu zbytečné problémy nebo aby za to nechtěli i nějakou pokutu i když se tak stalo ne mojí vinou. Je sice pravda, že jsem se tím mohl zabývat trochu dříve, ale bohužel zapomněl jsem na to. Nechci být neplatičem, ale pokud mám možnost tyto poplatky v souladu se zákonem neplatit tak to rád využiju.Omlouvám se za trochu delší příspěvek, ale bohužel to neumím stručněji popsat. Snad někdo pochopí o co mi jde a něco mi k tomu poradí. Budu rád za každou dobře míněnou radu k tomu.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fgh
hodnocení

0x

Neplatič jste protože se ti nechce platit a dodržet zákon a tolik písmenek navíc, když podle §4 oz. se předpokládá, že máterozum průměrného člověka i schopnost užívat jej s běžnou péčí a opatrností a tedy dobře rozumíte psanému textu:

účinky tohoto osvobození končí posledním dnem měsíce, v němž zanikly okolnosti odůvodňující toto osvobození, nejpozději však uplynutím 6 kalendářních měsíců ode dne, kdy nastaly účinky nároku na osvobození

zakonyprolidi.cz/... je platná verzetak šup šup zavolat do české televize a ne nám... tam jim vynadejte že jsou neschopný.

vlastovicka
hodnocení

fgh: A nešlo by to bez té nenávisti a trochu více k tématu dotazu? A co pravidla poradny Z4, proč je nerespektuješ? Ty snad platíš zcela dobrovolně a rád něco co platit nemusíš i přes to, že nějaký zákon nebo něco jiného ti to umožňuje neplatit? O těch 6 měsících samozřejmě vím, ale měli by to snad vědět i v ČRo a ČT a pokud jsem po těch 6 měsících nepodal další žádost na osvobození od toho poplatku tak mi ho do SIPO měli začít zadávat, tak jak to dělali u mne v minulosti. To si to nehlídají jestli má někdo platný nárok na osvobození od toho poplatku a je jim jedno jestli někdo jim to plati nebo ne?

Z tohoto člověka bych si nic nedělal. Přijde,naplive zde pár jedovatých slin, na pár dní zmizí a vrátí se z novým nickem ;)
sasa*

A z čeho ČR ,nebo ČT může soudit, zda jsi nezemřel? Pak by si pozůstalí stěžovali, že předepisují do sipo mrtvému!

vlastovicka
hodnocení

juraja: Takových je tu na poradně plno co tu chodí především si zakopat do jiných co mají s něčím problém a nějaká věcná diskuze na dané téma je nezajímá.

sasa: To podle tebé ten mrtvý by měl ještě ČRo a ČT po smrti nahlásit, že zemřel aby mu už nic do SIPO nepředepisovali aby si na to pozůstali nemohli stěžovat? :)

Byl bych rád kdyby se tu začalo diskutovat věcně na dané téma a bez zbytečné ironie.

vrabec
Vlaštovička, že nejsou tazatele hloupý, pravidlo Z4? No to si piš že často ano.
Jestliže nedokážeš rozpoznat, že čteš v zákoně z roku 2005 anebo v platném, tak jak si to vysvětluješ?
Vy, co máte za mé nároky, a dávky, tak když se někdo zmíní že máte i povinnosti, tak se najednou můžete vzteky prasknout

vlastovicka
hodnocení

Tak dnes jsem ohledně toho, že mi přestali zadávat poplatek za ČRo a ČT do SIPO zašel na poštu. Paní na poště mi nevěděla vysvětlič proč se tak stalo a tak jsem ji požádal aby mi zjistila jestli mám vůbec radio a televizi přihlášenou a zjistila, že to přihlášené nemám. Já jsem si to ale neodhlašoval a někdo to za mne musel nějak podvodně nebo omylem odhlásit. Předpokládam, že k tomu asi došlo na poště když jsem si loni v červenci naposledy podával žádost na osvobození od rozhlasového a televizního poplatku a možná při tom podávání toho někdo do počítače zadal místo osvobození od toho poplatku odhlášení rádia a televize. Pani na poště odmítla, že by to mohla být chyba někoho na poště a tvrdila mi, že k chybě muselo dojít u ČRo a ČT což mi připadá jako téměř nepravděpodobné. ČRo a ČT jsopu 2 samostatné firmy a musela by to být hodně velká náhoda aby se obě současně v tom spletly. Nabídla mi hned podat přihlášení rádia a televize s čímž jsem souhlasil a na té poště rádio a televizi hned ode dneška nechal přihlásit. Nicméně od srpna 2022 do dnes jsdem neměl radio a televizi přihlášenou bez toho aniž bych o tom věděl a nebo abnych si to odhlásil já sám. Nyní bych byl rád kdyby mi někdo poradil jak postupovat pokud je s tím něco ještě dobré dělat tak abych neměl nějaké problémy pokud by se zjistilo, že jsem měl několik měsíců odhlášené radio a televizi.

re4zon
Postupovat tak, ze to pustit z hlavy. Resit to az tehdy, kdy vas nekdo vyzve k prihlaseni.
vrabec

Tak to se stane jedině tak, že mu přijde dopis, že je odběratelem elektřiny ale není registrovaným poplatníkem :)) Anebo když ho někdo napráská

vlastovicka
hodnocení

Čekat až mne někdo vyzve k přihlášení to by pak mohlo dopadnout, že by mne mohli vyzvat i k zaplacení asi nemalé pokuty za to a doplacení těch poplatků zpětně i s úrokem a to nechci. Jinak tak jak jsem psal, dnes na té poště jak se zjistilo, že mi někdo bez mého vědomí odhlásil rádio a televizi jsem si to ode dneska zase nechal přihlásit a doufám, že se snad nenajde někdo kdo mi to zase odhlási. Já si to nemám jak kontrolovat bez toho abych pořád chodil na poštu a tam si žádal aby mi to zkontrolovali.

itik
hodnocení

0x

Nebylo by lepší místo TV si prostě pořídit internet a koukat na to online video vysílání zdarma? Já třeba na TV prakticky nekoukám, přijde mi že nic zajimavýho tam není a zprávy sleduju z youtube v angličtině. Domácí politika mě nezajímá, ale pokud máte jiné zájmy, můžete to sledovat z netu.

vrabec

Evidentně nebylo, jasně napsal, že má nárok, tak proč by platil a nebo si dával televizi pryč :) mě spíš pobaví, že ten, co má nejméně povinností, tak si ani není schopen na kalendář napsat, že holt musí jednou za půl roku žádat... naším skvělým čerpadlům dávek taky ulevili, už jim stačí dokládat výdaje na příspěvek na bydlení jen jednou za půl roku.

Tito lidé, a stálých přibývá, ti nevědí ani co je za den v týdnu...

taky nemám televizi, a nikomu to necpu, hloupýmu stejně neporadíš, a chytrý dávno televizi nekonzumuje. Mimochodem, to mi pověz, na co sleduješ zprávy v angličtině, k čemu ti to je dobrý, změní se něco když přestaneš sledovat? Jen budeš mít více času na aktivní činnost.

vlastovicka
hodnocení

itik: Tvoje řešení nic neřeší. Kdyby to bylo až tak jednocuché a šlo takto legálně obcházet ten poplatek za radio a televizi tak mnozí by to určitě využívali a ČRo a ČT by tak z toho klesly příjmy asi na minimální zanedbatelnou částku. Podle zákona 348, §2, odstavec 1. a 2. se rozhlasový a televizní poplatek plati ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné
reprodukci rozhlasového a televizního vysílání což může být i zařízení s internetem (počítač, mobil ...). Jinak pokud mám legálmí možnost využít neplacení toho poplatku tak proč to nevyužít a hledat nějaké možnosti jak to obcházet?
poplatky.ceskatelevize.cz/...

kamo

Plati se pouze pokud by pocitac mel instalovan terestricky nebo satelitni TUNER, tedy antenu, chapes?

Z prijmu pres internet (zaznam treba ivysilani ani stream iptv vysilani) se NEPLATI.

Z televize staci vymontovat TUNER (satelitni a terestricky), neni kde zapojit antenu = NEPLATI SE!

Jednoduche pravidlo jak facka.

Ty musis kazdy pulrok poprosit o ulevu a taky legalne neplatis.

Ty ale nedodrzis povinnost = jsi neplatic, to je holy fakt. Jakmile clovek napise pravdu a ne eufemismus, tak uz snehove vlocky placou, citi se dotcene, pomali davaji oznameni pro urazku na cti.

Ps: Stat potrebuje poslusne vystrasene na zpravy prilepene ovce, konzumenty a pracanty. Ne samostatne myslici jedince.

vlastovicka
hodnocení

kamo: "Z prijmu pres internet (zaznam treba ivysilani ani stream iptv vysilani) se NEPLATI." Zákon ale jasně stanoví, že "Televizní poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci televizního vysílání". To zařízení způsobilé k individuálně volitelné reprodukci televizního vysílání může být ale jakékoliv s internetem a nemusí to být přímo televize určená pro příjem přes anténu, protože i přes internet se dá normálně přijímat vysílání ČT včetně IPTV. Kde v zákoně je přímo uvedené, že pro příjem přes internet to neplatí a je na to vyjímka?
"Ty ale nedodrzis povinnost = jsi neplatic" Jakou povinnost nedodržím? Pokud mám nárok na osvobození od toho poplatku a podám si na to oznámení poplatníka o splnění podmínek pro to tak jsem sice neplatič, ale legálně v souladu se zákonem.

mnd®
hodnocení

0x

Hned v prvním příspěvku píšete že to máte/měl jste na SIPU.Teď zase,že si to nemáte jak zkontrolovat.Tak snad vidím jestli to na tom SIPU je nebo není.Jste slepej nebo nevidíte? Nebo tak píp? že platíte ( vlastně platíte žebranky proč neplatit ) i to co nemusíte a jen strkáte peníze někomu do chřtánu? Asi jste dost bohatej.

No ježiš - je mi 52 a telku ani radio jsem nikdy neplatil.Nikdy nic nepřišlo a ani nepřijde.Se kvůli tomu nebudu takhle hroutit.To chce chocholouška.

Jo a bojte se.Za tu dobu co jste neplatil půjdete minimálně na deset let do tepláků za černý odběr rádiového a televizního signálu.Čekejte na obsílku od soudu a už dopředu se raději balte ať zase něco nepromeškáte.

trolle: Pokud jste se přihlásili na České poště a platíte přes SIPO, v případě odhlášení musíte opět na pobočku, odhlášení v takovém případě nepůjde vyřídit online.Jak vás někdo teda odhlásil? O tom by tam musel být záznam .

vlastovicka
hodnocení

mnd: "Jste slepej nebo nevidíte? Nebo tak píp?" A co ty trolle, ty jsi slepej nebo nevidíš a nebo spíše jsi až tak píp, že to záměrně nechceš vidět? Hned v prvním mým příspěvku jsem psal, že "už více jak půl roku mi ani ten nulový poplatek za to do SIPO nedali čímž jsem ztratil přehled do kdy mi to osvobození platilo. Nevím proč mi přestali ten nulový poplatek do SIPO dávat".
"No ježiš - je mi 52 a telku ani radio jsem nikdy neplatil.Nikdy nic nepřišlo a ani nepřijde.Se kvůli tomu nebudu takhle hroutit." A to se s tím jaký je z tebe podvodník (neplatič) ještě v internetu veřejně hlubíš? Pokud máš rádio a televizi tak by jsi to platit měl. Hroutit se a hodně se divit možná budeš až se na to někdy možná příjde nebo tě někdo udá.
"Jak vás někdo teda odhlásil?" Tak to bych také rád věděl, ale to se už asi nikdy nedozvím. Předpokládám, že někdo na poště při podávání oznámení poplatníka na to osvobození od poplatků asi omylem místo zadat do počítače osvobození od poplatků tam zadal odhlášení rádia a televize. Paní na poště to ale jednoznačně odmítla a tvrdila mi, že k tomu muselo dojít někde v ČRo a ČT.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]