Co múže být zápalu plic oboustranného? Co je první a druhá strana(horní a dolní třeba?) toho zápalu? Jsou oba nezávislé? Který je horší? Jak se lisí prvostranný,druhostrannný a oboustraný?
Plíce je párový orgán, máme levou a pravou plíci, někdy se stává, že zápal plic postihne jen jednu, což je samozřejmě lepší varianta, než když jsou postiženy obě části.
Je to složité. Není žádná "první" a "druhá" strana. Je pouze levá a pravá plíce. Když zápal postihne levou plíci, je zánět levostranný. Když pravou, je zánět pravostranný. Když obě, je zánět oboustranný.
Máme dvě plíce. Levou a pravou. Liší se od sebe počtem laloků. Pravá má 3 laloky, levá 2, jelikož na té straně je větší část srdce. Oboustranný zánět postihl obě plíce. Anatomicky jsou každá zvlášť, ale jinak nic v těle není zcela nezávislé. Všude proniká vytrvale kolující krev.
Aha, to mě nenapadlo, tak to mi přišlo jako Jazyková brutalita, myslet levá strana=levá plíce nebo levá strana plic jako celku(s dodatkem, že se uvažuje o párovém org. to trochu možná smysl dává ). Pod stranou jsem si představil stěnu nebo vrstvu(vnitřní , ...vnější)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.