Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zápal plic termín oboustranný

Od: herd® odpovědí: 6 změna:
Co múže být zápalu plic oboustranného?
Co je první a druhá strana(horní a dolní třeba?) toho zápalu?
Jsou oba nezávislé? Který je horší?
Jak se lisí prvostranný,druhostrannný a oboustraný?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Plíce je párový orgán, máme levou a pravou plíci, někdy se stává, že zápal plic postihne jen jednu, což je samozřejmě lepší varianta, než když jsou postiženy obě části.

hodnocení

3x

"Co je první a druhá strana(horní a dolní třeba?"

Je to složité. Není žádná "první" a "druhá" strana. Je pouze levá a pravá plíce.
Když zápal postihne levou plíci, je zánět levostranný. Když pravou, je zánět pravostranný. Když obě, je zánět oboustranný.

Kdo by to byl řekl, že jo? *smich*

liska5
hodnocení

2x

Máme dvě plíce. Levou a pravou. Liší se od sebe počtem laloků. Pravá má 3 laloky, levá 2, jelikož na té straně je větší část srdce. Oboustranný zánět postihl obě plíce. Anatomicky jsou každá zvlášť, ale jinak nic v těle není zcela nezávislé. Všude proniká vytrvale kolující krev.

hodnocení

Aha, to mě nenapadlo, tak to mi přišlo jako Jazyková brutalita, myslet levá strana=levá plíce nebo levá strana plic jako celku(s dodatkem, že se uvažuje o párovém org. to trochu možná smysl dává ).
Pod stranou jsem si představil stěnu nebo vrstvu(vnitřní , ...vnější)
111®
Jakože mas zapal plice zepredu nebo zezadu? No to je fakt dobrý.

111 - spíš zevnitř a zvenku *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]