Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samotář-zdravotní problémy

Od: katerina* odpovědí: 19 změna:
Chtěla bych poradit kam se ještě obrátit. Soused na chatě si zlomil na podzim krček nohy. Má 78 let do té doby naprosto samostatný. Sice to nějak rozchodil, ale už není tak samostatný jako byl. Nějaké nákupy ve městě už nezvládne nebo třeba sekání dříví na zimu atd. Chtěla jsem mu pomoct,jenže... Město které zřizuje sociální sluzby nemá lidi, je v pořadníku, před ním je přes 50 lidí. Jak mi řekl starosta má šanci jen tehdy, když někdo zemře a nebo půjde do důchoďáku. Takže mu nedovezou ani jídlo. Do důchoďáku ho nevezmou, na to je až moc samostatný, přednost mají ležáci, obvolala jsem všechny v okruhu 30 km, plné a pořadníky, navíc nemají lidi,takže služby nerozšiřuji, stejně tak neziskovky, nemají lidi, musí do pořádníku a nebo prostě službu v té obci neposkytují. Je to skoro na polských hranicích takže všichni odsud spíš utíkají než naopak. Problém je, že soused je samotář, nemá děti, nemá sourozence, nemá rodiče, nejbližší příbuznáje sestřenice,která v 68 utekla snad do Británie, od té doby ji neviděl. Kamarády nemá, známé měl v práci, když odešel do důchodu neměl důvod s nimi udržovat vztahy. Barák se skoro na samotě. Sice je tu 5 domu v docházkové vzdálenosti, ale jen jeho obydlený a my tu jezdíme na chatu, další tři už spíš ruiny. My se toho taky chtěli zbavit, ale prostě to nikdo nechtěl. On to taky chtěl prodat ale prostě nezájem, když je blbé počasí tak si ani nezavoláte, protože není signál. Jinak je hodný sice málomluvný, ale pohlídal barák i nám. Zatím jsme to nějak lepili, ale bude léto chceme k moři, tak chatu začneme užívat až na podzim. Ale to mu ani nikdo nenakoupí. On si uvaří, i tak nějak poklidí, ale na delší vzdálenosti se bojí, navíc kulhá. Na nemocnici to však není, na důchoďák taky né a pečovatelsé domy samozřejmě plné. Dali jsme do města inzerát. Pár lidí se ozvalo, ale když zjistili, jak je to daleko, tak ztratili zájem. Kdyby žil ve městě, tak by se někdo našel, ale né do kopců. Chtěla jsem mu aspoň sehnat byt. Ale město má jen několik bytů a na ty je pořadník, a soukromé jsou tady spíš domenou obchodníku s chudobou a nebo tam zase není výtah a nebo jsou tak drahé, že by mu nestačil ani důchod i kdyby mu dávali nějakou dávku. Tak co s ním? Do okresního města nechce, do krajského už vůbec. Navíc ani zam by si nepomohl. On zvládá zatím fungovat sám, akorát potřebuje dopomoc, ale tu nejde sehnat.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Pokud celý život pracoval, nikde moc neutrácel, tak by mohl mít prostředky k tomu, aby si nějakou pečovatelskou službu platil. Ne?

Otázkou taky je, pokud má zájem a není starost jen z Vaší strany. Jinak řečeno je se svým životem spokojený a Vy to jen nechápete, protože takový život neznáte a máte pocit a potřebu pomoci.

Nasekat dřevo na zimu nebo koupit nasekané je otázka týdne a má dřeva na rok.

Pokud si zaplatí donášku jídla z obchodu (určitě si někdo bude chtít přivydělat), tak i otázka jídla je vyřešená.

Na lepší signál může použít anténu na střechu s GSM opakovačem po domě.

fgh
hodnocení

2x

Bud jeho obec kde ma TP, nebo musi zmenit pristup (nebude si vybirat chce nechce).

Jeho obec nebo nejblizsi pecovatelska sl. ho ma na poradniku a lidi umiraji kazdy mesic...

Do poradniku jste ho dali, chuvu mu delat nemuzete tak jediny co muzete zkusit se ob mesic poptat na tech obcich/organizacich, zda nekdo neumrel a je u zavolat a povzbudit ho.

katerina*
zase tak rychle neumírají, další problém je v tom, že ty důchoďáky jsou městské a berou hlavně občany, kteří mají v obci trvalý pobyt, v tom který je spádový pro nás mi bylo řečeno že mají 60 míst a přes 100 žádostí,mají dvě pohotovostní lůžka při radikálním zhoršení stavu ale ta jsou nyní obsazená, nakonec ani v tom okresním městě nebo kraji si nepomůže, musel by do pořadníků, našla jsem ještě jeden soukromý, tam byli velmi ochotní, že to nevadí, že nemá takový důchod, že to doplací rodina, jenže když zjistili, že rodinu nemá a za barák dostane max. tak 800 tisíc, tak mi slušně ale důrazně sdělili, že pro něj tenhle důchoďak nebude, ceny byly kolem 40 tisíc za měsíc plus nějaké vstupní poplatky nebo spíš řečeno finanční dary
fgh

Je to tak, obcane s trvalym pobytem generuji obci prijem a proto je OK, ze pro vstup do DPS je treba podminka mit trvaly pobyt v obci 5 a vice let a taky zjistuji, kde skoncila nemovitost dotycneho apod.

Stejne tak ty rozvozy co ty "organizace" zajistuji jsou za nejaky pausal treba 100 korun a nekde do hor, nevime ani kde, se nikdo trmacet nebude.

Mistni detaily znate vy, ja vam jen rikam jake jsou motivace a moznosti. Dalsi moznost je dohodit mu tam nejakou 60 letou druzku s ridicakem co se o nej dobre postara a zdedi to po nem za 10 let,aby to nepropadlo statu. I v to to smeru se s nim mozete dohodnout ze mu nejake vhodne adeptky pokusite zehnat...

hodnocení

2x

Smutné...

Nějak se mi nechce věřit tomu, že by se vůbec nikdo nenašel, kdo by starému a osamělému člověku pomohl...

Zkuste dát na Fb do nějaké skupiny z jeho regionu poptávku, vždyť spousta lidí jezdí do Polska za nákupy, jedno místo má v autě volné skoro každý, tak přibrat dědu by neměl být problém, nebo mu aspoň nakoupit.

Pořezat dřevo na zimu, pokud by děda někomu zaplatil, by také neměl být problém. Bohužel spoléhat na pomoc státních institucí se moc nedá, ale sehnat někoho, komu soused za pomoc zaplatí, určitě lze.

pb®

Tomu klidně můžete věřit, že by se nikdo nenašel. Ani když jsou příbuzní nedaleko, tak se nikdo nenajde. Když jsem se starala o manželovu babičku a chtěli jsme na týden na dovolenou, sháněla jsem někoho přes hlidacky.cz. Protože syn žijící ve stejném domě se nepostaral (výměna plen a mytí zadku), vnučka na mateřské stejně jako já, bydlící 2,5km daleko - 2 zastávky autobusem, další dospělá vnučka a vnuk, dcera, jeden dospělý pravnuk, všichni bydlící v Praze, nepostaral se nikdo. 2 děti, 4 vnoučata, 1 dospělé pravnouče, nikomu se nechtělo měnit pleny a mýt podělaný zadek a vynášet nočník po staré bábě. Dělala jsem to já, manželka jednoho vnuka. Pěkně jsem si to oddřela, jako těhotná, s porodními bolestmi i hned jak jsem se vrátila z porodnice, jako kojící, s jedním dítětem ve škole a druhým batoletem. Manžel postupně také sebral odvahu a na péči se podílel včetně mytí zadku. Ovšem všichni se pak mohli převrátit naruby, když babka umřela a oni zjistili, že dům ještě za života přepsala na manžela, s kterým jediní jsme se starali, a nic se vyplácet nebude.

liska5
hodnocení

1x

Nedovedu si představit, jak rozchodil zlomeninu krčku. Jestli byl do té doby fit, tak byla na místě TEP - totální endoprotéza kyčle a teď by už byl v kondici. Znám starší, co výměnu kyčle zvládli. První bych řešila tohle s ortopedama.. Pak bych inzerovala po celé republice, aby do osady přišli bydlet a hospodařit takové ty eko rodiny, co chtějí chovat koně, kozy a pěstovat si na políčkách vlastní obživu. Pak by pán měl sousedy, nota bene sousedy soucitné, nevypočítavé, ochotné pomoci.

katerina*
no má chodítko, tak to rozchodil, v baraku ma schody jen na půdu, aletam nemusí, ale jak říkám na delší chůzi to není, kulha a noha jej bolí, takže do města už nezajde, nejbližší autobus je na rozcestí, to je asi tak 3,5 km, nedávno vznikl problém, že nedal k silnici popelnici, no ale jak to udělat, když dolu jde prudky svah, navíc jen vysypaný kamením a my jsme tam zrovna nejeli.., taková ta hospodářství by byla fajn jak říkate ale kde tady? pozemky jsou tu lesu a jsou to lesní pozemky, my máme jen zahradu plus dům on taky a ty ruiny? nejprve by se musely zbořit ty 3 zničené domy tady, víceméně jsou to už jen zdi, kromě toho jednoho tam jeste krov drží i když jsou tam roky díry ve střeše, no ale kdo je majitel, všechny ty domy co já vím jsou bechtěné dědictví,kdy si mysleli, že to výhodně prodají, náš taky, bydlela tu má vzdálená teta a rodiče si mysleli, že to prodají a koupí si auto, jenže ani v 80. létech to nikdo nechtěl, popravďě u sebe bych ty ekology neubytovala a soused určitě taky ne, navíc když se u něj chodí do koupelny a na záchod přes kuchyň, to by asi nepřenesl přes srdce, že by mu tam někdo chodil

skeptik
hodnocení

1x

Tak nevím, samotář si nejen rozchodil sám zlomeninu krčku stehenní kosti, ale sám si ji nejspíš pomocí domácího rentgenu v kůlně zdiagnostikoval. Že by ho z nemocnice po rentgenu pustili domů bez operace, to je asi tak pravděpodobné jako to, že se někdo kvůli cizímu morousovi, který celý život zjevně nebyl schopen najít si přátele ani rodinu přetrhne, shání mu byt, pečovatele a dlouze diskutuje o tom, co s dědkem. Ještě by mě zajímalo, čím se živil, když rozcházel tu zlomeninu, to totiž není něco, s čím si skočíte nakoupit a pak si uvaříte polívku.

Ach tyhle historky, kam na to lidi chodí?

Samotáři se straní přátel a lidí. To nejsou lidi, kteří jsou neschopní hledat přátele. Oni vyžadují klid. Nechtějí být obklopeni lidmi.

Tak, jako je někdo nešťastný z toho, že se na něj vykašlalo náhle okolí a zůstal sám, tak jsou nešťastní samotáři, že je někdo strčil náhle do kolektivu lidí a sebral jim klid, samotu a tichej kout, kde jsou spokojení.

...

Nechápu tazatelku, že má takovou potřebu zájmu. Co za tím je dalšího, co nám nenapsala a je podstatné?

skeptik

V tom případě, gumídku, je nejspíš ten pán spokojen, jak to má a není důvod okolo něj tancovat a nutit mu pomoc. Až ji fakt bude potřebovat, bude si ji umět zařídit.

liska5

Tazatelka reaguje z jiného zdroje, než položila dotaz, tudíž nemodrá, a proto její odpovědi zanikají. K tomu jeho zdrav. stavu a situaci na samotě viz. Katerina 11.5. v 6.39

liska5... mohla položit dotaz doma u PC a odpověděla z mobilu z jiné IP adresy, kde zrovna byla na WiFi nebo LTE datech. To zas není tak nenormální.

Ale málo se zapojuje a argumentuje.

Netuším, co čekala.

liska5

Jasně, tohle chápu, ale pro nás je to méně přehledné. Takto nám snáze unikne nějaká informace.

To máš pravdu. To souhlasím.

hodnocení

0x

Zdravím,

pokud je ještě relativně samostatný, tak to takový hrůza není.

Určitě pokud je v nejblužším městě možnost, bych jej dal do toho pořadníku. Nebude to hned, třeba za tři roky, to je jasné, ale aby někde byl, protože do budoucna to rozhodně asi potřebovat bude. Samozřejmě bych průběžně zjišťoval aktuální stavy a další možnosti v co nejblíž jeho bydlišti, pokud se tedy nechce přímo zatím stěhovat nebo ty možnosti nejsou.

Není mi úplně jasné, v čem ta dopomoc by měla spočívat, a nevím, na jaký životní standard je pán zvyklý. Je asi jisté, že se bude muset prozatimně přizpůsobit alespoň trochu situaci. Zatím to ale nevidím úplně bezvýchodně.

Co se týče topení, tak s dřívím mu můžete pomoci vy během vašeho třeba týdenního pobytu na chatě a bude mít zásobu i v dřevníku. Je i možnost, pokud mu tam nějaký dopravce zajede, nechat si dovézt rovnou naštípané. V případě uhlí či koksu je možnost dopravníkem složit přímo až do sklepa. Nemusí taky vytápět všechny místnosti v domě, či může topit na nižší teploty. Pokud je to na něj moc složité, může zvážit i jiné možnosti vytápění, plyn, přímotopy a podobně, i když to bude možná dražší, ale pokud mu to usnadní situaci a má něco našetřeno, tak proč ne. Můžete mu pomoci s vyběháním dávek, na které možná má nárok (příspěvek na bydlení, atd.)

Jako senior toho ve městě asi moc vyřizovat nepotřebuje. Asi stačí, když by tam jel jednou za měsíc, kdy si vyzvedne na poště důchod, zaplatí složenky, pokud chodí k lékařům s delším objednáním, je možnost, že mu dva dají třeba termín na jeden den, aby tam nemusel jezdit vícekrát. Vyřizování se dá zařídit i s plnou mocí, tu můžete mít teoreticky i vy.

Nějaké nákupy stačí taky jednou za měsíc, když tam jedete, můžete mu něco přivézt. Vařit může třeba dvakrát týdně, jídlo si pak může dát do vaniček do mrazáku a má hotové jídlo na další dny. Pečivo máme taky běžně v mrazáku, nekupujeme denně čerstvé. V nejhorším bych investoval do většího mrazáku, pokud má malý. Nakoupit mu trvanlivější potraviny třeba i ve sklenicích, aby měl zásobu. Pokud má zahrádku, tak si přes léto asi něco vypěstuje a nepotřebuje toho tolik. V okolí může chodit do lesa na houby či lesní plody. Možná i rybařit. Staří lidé toho většinou moc nesní, tak ta spotřeba potravin asi ani taková není.

Zjistil bych u poskytovatelů, jak je to tam s tím signálem, zda by to nešlo nějak zlepšit, aby byl ve spojení a mohl si zavolat nějakou pomoc, tam bych investoval do posílení. Pořídil bych mu ten seniorský telefon s tlačítkem, kterým si může zavolat pomoc, aby se nestalo, že tam bude třeba týden ležet bez pomoci.

Pokud se chce domu zbavit, tak bych taky dal inzerci na vlastní pěst na internet, myslím, že do tří let by se dalo nějak prodat. Je taky možnost jej tam nechat dožít s budoucím majitelem, že se o něj postarají jako věcné břemeno, pokud by narazil na chápající lidi. Tak jako tak by to měl určitě řešit, protože je škoda, aby to pak propadlo státu, pokud nemá příbuzné. Jestli s tím souhlasí, tak dům zainzerovat a dát se do pořadníku na ten byt ve městě, ať taky někde je evidován. Pokud je v přírodě spokojen a nechce dům opustit, asi to zatím respektujte a hledejte jiné cesty...

Samozřejmě by bylo vhodné mu nějakým způsobem zkusit najít nějakou partnerku, paní, která by mu pomohla s takovými těmi ženskými pracemi. Ale to je taky složité, pak se stává, že ty ženské seniory týrají a jsou s nimi jen kvůli majetku a on může skončit jako bezdomovec. Nemalujme čerta na zeď, ale pokud je jinak spokojen sám a chce dožít, tak mu to neberte a chápejte ho, někdy je to tak lepší, bude mít klid.

Pokud má pán našetřené nějaké peníze, určitě zde nějaké možnosti pomoci jsou a je to celkově snažší.

doplněno 10.05.23 11:06:

Paní Kateřino, ten zmatek s tou cestou budete muset řešit tak jako tak, myslím, že nyní je na to vhodná doba, stát dělá revizi v katastrech a otci zrovna minulý týden přišel dopis, že tam nemá nějaké pozemky zapsané nebo to nesouhlasí. Řeší to krajský katastrální úřad. Tak myslím, že i když možná ve městě u vás v tom není vůle, tak se v tom bude muset udělat co nejdříve pořádek, budete pozváni na schůzku nebo se na můžete sami i přeptat. Je možné, že vám nyní přijde něco taky poštou (nebo pánovi), hlídejte to.

Předpokládám, že teď přes léto pán tolik neztopí, možná ve sporáku, když si vaří. Tak to dřevo asi není tak akutní nyní přes léto a nějaký čas tam v létě může fungovat. Udělal bych mu větší nákup, až tam pojedete a měsíc by měl vydržet, ať nikam nemusí. Pokud nechce ženskou, tak to jde pochopit, spíš jde o to, aby mu tam jednou za týden či 14 dní někdo zajel ho zkontrolovat. Můj strýc na tom byl podobně, taky barák na samotě, ale alespoň trochu fungoval signál a manželka tam za ním jednou týdně jezdila. Přes zimu byl v bytě, co měl normálně s ní ve městě, ale přes léto chtěl být tam, je to rodiště po rodičích.

Pán by se měl na danou situaci dívat realisticky, samozřejmě pokud je smířen s tím, že tam už nějak v samotě umře a každý pád či úraz mu může být osudný, je to jeho volba. Když tam nyní nebudete vy, asi by bylo nejlepší jako brigádu pro někoho sehnat někoho spolehlivého, kdo by tam třeba jednou týdně či 14 dní během vaší nepřítomnosti zajel. Nějakou paní s řidičákem ideálně, nemusí to být profesionální pečovatelka. Vycházím z toho, že si pán něco uvaří, tak snad nějakou stravu by měl, případně nějakou paní, co by mu něco i dovezla. Na nějaké neutrální bázi samozřejmě, ne vztah. I když ono je taky problém sehnat někoho spolehlivého, aby mu tam třeba nevykradli dům nebo tak, je to složité.

katerina*
tady narážíme na několik problému,prvním je, že je samotář programově nikdy se nechtěl ženit co vím, takže paní na vztah je první co odmítl, taky jsem mu to nastínila, ale to jsem ho opravdu nastvala, že jsem jako všichni a furt mu cpu ženskou nejlíp rovnou do postele, už mu to nebudu nabízet, problém s topením je v tom, že tady neprojede ani dodávka, takže bud nařežete a nebo odvozíte osobákem, problém je ta odbočka, pokud leje tak to auto nevyjede, ona je problém i ta cesta, byla tu jiná, ale někdy v 80. létech ji vzala voda tak udělali novou, starou zrušili i na katastru, ale novou jaksi nezapsali, od města je tak jen ten kousek, před domy, který je původní, větší čast oficiálne vůbec neexistuje a proto ji město ani neudržuje a udržovat nebude, takže jezdíme na dobré slovo přes pozemky lesu, ale to je i problém toho prodeje, pokud chce někdo hypo a pak se ukáže že cesta neexistuje tak smůla, muselo by se to prosoudit, ale popravdě mě ani manžela to tak nepálí a naše děti sem nejezdí, takže soudit se nebudeme a i starosta řikal, že by pro město bylo lepší, kdyby se tady všechno zbouralo, že jezdit sem pro odpady je velká zajížďka a trvale tu žije jen jeden člověk, z toho plyne, že tu neni zavedený ani plyn ani kanalizace správně by se měly vyvážet kvůli tomu septiky, ale to auto se sem dostane jen s obrovskými problémy..., signál jsme řešili roky, výsledek je, že pro jednotky lidí s tím nemají v nejbližšich létech plán nic dělat, máme si pořídit polskou sim, voda je taky problém chodíme k pramenu, je to takové starosvětské, ale lesy nám nepovolili udělat trubky ani takovy malý rezervoar, takže vždycky 50 m do stráně, nabrat do kanystru a zpět v zimě je to lepší rozpustíme sníh,ten jeho barák má i problém v tom že je poplatný době, když to opravovali, takže zase více jak 50 let, my máme aspon celkem novou střechu a okna, takže žádný zázrak, pozemek asi jako my 700 m2, prostě špatně prodejné, jezdíme tu asi jednou za 2 týdny, ale teď v létě jezdit nebudeme, pojedeme na dovolenou a taky za dětmi, takže se sem vůbec nedostaneme, proto řeším jak to udělat, aby tady nezemřel hlady
fgh

Nezemrel hlady? Pokud nema auto tak mu dovezte 50 kg ryze a testovin.

Ps: takovy clovek, ktery si neporidi a nevychova potomky, byl historicky odsouzen k vymreni a trpke smrti. Proto v africe bez soc systemu maji ty svy principy. Z toho co pisete to bude asi pekny morous a "svuj" clovek. Co vcas nepomyslel na zadni vratka :(

katerina*
my tu cestu řešit nebudeme, ta stará taky nebyla naše ale od města, tak ať to řeší město, problém bude jen dědictví, protože naše děti barák nechtějí a proto jsme to chtěli prodat a nic, jsem smířená s tím že z toho nakonec bude taky ruina, starosta řikal že ty další baráky chtěli jeho předchůdci zbourat už dávno problém je s majiteli, kteří snad i žijí v zahraničí a buď nekomunikují a nebo mají přehnané nároky, pokud dají nabídku odkupu i nám tak pro mne ta mne můžou bourat, ale zatím to nevypadá, mají jinè priority

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]