Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Státní svátky

Od: hiawata® odpovědí: 5 změna:

Stále se řeší to, jak si stát pomůže když zrušíme některé státní svátky. Když si vezmu to, že soukromníci a nestátní firmy stejně ty svátky zaplatí zaměstnancům a ti z toho zaplatí daň, tak vidím jen to, že státní svátky zaplatí stát pouze státním zaměstnancům a ti z větší části nevyprodukují žádný zisk, tak je svým způsobem jedno zda jsou v práci či nejsou (není myšleno že nepracují!). A firmy vyrábějí obecně podle plánu a požadavku a neznamená to, že musí v každém případě vyprodukovat nějaký enormí rozdíl zisku... A nepřetržité provozy fungují bez omezení. Tak přemýšlím, zda to zase není takové nějaké statistické plácání od stolu...? Dokáže mi to někdo rozumně vysvětlit?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

2x

Je to jednoduché, 6,75% pracujících lidí jsou státní zaměstnanci.

hodnocení

2x

Dokáže mi to někdo rozumně vysvětlit***to je na dlouhé vysvětlování od ekonoma, páč jen jeho odpověď nestačí, neboť ihned se vyrojí další otázky od Vás a odpovědi od něj.

HDP (nikoliv DPH) je dobré porovnat za tento květen, když se nepracuje dva dny a za březen, který měl 23 pracovních dnů. Květen má 21+2 svátky.

hodnocení

Děkuji. Něco na tom určitě bude...

Já nejsem ekonom, jen jsem kdysi poslouchal debatu ekonomů, když se přidá X počet svátků, tak jak to zahýbe HDP. Nevím, zdali mluvili pravdu, věřil jsem jim.

pepyk
hodnocení

0x

Já si myslím, že je to zanedbatelné, zdrušením jednoto svátku, jednoho dne, je to 1/365 (0,27%) a pokavaď to zrovna nepřipadne na nedělu či na sobotu, což se stává ve 30% (2/7), tak to nemá znatelný vliv. A o svátku taky někdo pracuje v nemocnici, dopravci,... pracuje tak čtvrtina.

Takže by za rok pracovalo cca o 1/365*(1-2/7)*3/4=0,14% lidí déle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]