Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může se měkký alkohol zkazit?

Od: ale odpovědí: 7 změna:

Ahoj,

mám dotaz ohledně "měkkého" alkoholu typu víno, sekt apod. Jsem téměř abstinent, piju opravdu málo, takže se mi doma hromadí lahve vína a šampaňského atd., které občas dostanu.

Nedávno jsem dělal inventuru a zjistil jsem, že jedna lahev je prošlá - datum spotřeby spotřeby bylo 22. 10. 2022. Má to takovou tu "šampusovou" zátku, takže to je asi šumivé víno.

Jmenuje se to Guillem carol, Gran Reserva 2018 / Brut Natre / CAVA obsah alkoholu je 12%.

Takže otázka zní, může to být už zkažené? 12% alkoholu je relativně málo.
Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Víno se nemůže zkazit tak jako potraviny, ale může ztratit své chuťové vlastnosti. Být Vámi udělám si krásný páteční večer
doplněno 05.05.23 09:50: Ale před než se napijete zkuste kouknout na korek zdali je celý a barva odpovídá typu vína a jestli nějak nesmrdí. A po ochutnání by nemělo chutnat jako kvašáky.

hodnocení

1x

Bylo by velmi dobré, kdybyste vína, která mají korkovou zátku, položil. Jinak korek vyschne a pustí vzduch, který vyvolá oxidaci a octovatění. Navíc, při vytahování se rozpadne a obsah lahve znehodnotí, *alene* Z těch lahví udělejte buď spotřební nebo putovní. Je velikým nesmyslem, schovávat je.

hodnocení

1x

Z jistého důvodu jsem skladoval (ve studeném sklepě, naležato) láhev červeného sektu cca 45 let. Důvod vloni pominul a tak jsem se rozhodl to vypít. Při otočení lahve v něm ale plavaly jakési cucky *blee*, tak jsem to vyhodil neotevřené.

Takže - některá dobře skladovaná vína vydrží desítky let, některá výrazně méně. Ovšem že by se neotevřené víno zkazilo za 1/2 roku jsem ještě neviděl.

Jo a 12% alkoholu ve víně je nadprůměr.

hodnocení

0x

"Zkažení" je možné jak činností mikroorganismů, tak chemickou degradací složek. U všeho pod cca 15% obsahu alkoholu hrozí obojí. Nad 15% pouze ta chemická. Musíte trošku ochutnat a pokud bude chuť nezávadná, tak bych se toho nebál.

jano123
hodnocení

0x

Mám takú otázku trošku na úvahu...

Keď bol pápež František teraz v Budapešti, tak mu darovali

fľašu Tokajského rok 1936, kedy sa narodil. Určite je aj super kvality.

Ako je možné, že sa nepokazilo, aj keď ma vyššie percentá...*zmateny*

hodnocení

0x

Osobně mám ze zkaženého alkoholu fobii - takže alkohol raději zmizí dříve, než by se mohl zkazit.

Jak už zaznělo - špatně skladované víno jistě má velkou pravděpodobnost ztráty kvality (při nejmenším).

dolceverita
hodnocení

0x

Ano, víno se může zkazit, i když správně skladované víno má dlouhou trvanlivost a některé druhy mohou i zlepšit svou kvalitu stárnutím. Existuje však několik faktorů, které mohou způsobit, že se víno zkazí:

1. Špatné skladování:

Teplota: Víno by mělo být skladováno při konstantní teplotě mezi 10-15 °C. Příliš vysoká nebo kolísavá teplota může urychlit oxidaci vína a zničit jeho chuť.

Světlo: Přímé sluneční světlo může poškodit víno tím, že aktivuje chemické reakce, které víno degradují.

Vlhkost: Příliš nízká vlhkost může způsobit vyschnutí korku, což umožní pronikání vzduchu do lahve, což vede k oxidaci.

2. Oxidace:

Pokud je láhev vína vystavena nadměrnému množství vzduchu (např. kvůli vadnému korku), víno může oxidovat. Oxidované víno ztrácí svou chuť a stává se plochým nebo kyselým.

3. Korková vada (TCA):

Tato vada vzniká, když je korek kontaminován chemickou sloučeninou zvanou trichloroanisol (TCA). Když je víno "zakorkované," má zatuchlou, plesnivou vůni a chuť.

4. Bakteriální kontaminace:

Vína, která nejsou správně konzervována, mohou být náchylná na bakteriální infekce, například na bakterie octového kvašení. To může vést k tomu, že se víno přemění na ocet.

5. Šumivá vína:

Šumivá vína, jako je šampaňské, mohou ztratit bublinky, pokud nejsou skladována správně, nebo pokud láhev není těsně uzavřená po otevření. Ztráta oxidu uhličitého způsobí, že víno bude mdlé a ztratí svou svěžest.

Jak poznat, že víno se zkazilo:

Zápach: Zkažené víno může mít pach po plesni, mokrém kartonu, octu nebo kvasnicích.

Chuť: Víno může chutnat kyselě, jako ocet, nebo může být ploché a mdlé.

Barva: Bílá vína mohou ztmavnout, zatímco červená vína mohou získat nahnědlý odstín, což je znakem oxidace.

Jak víno uchránit před zkažením:

Skladuj víno na chladném, tmavém a mírně vlhkém místě.

Po otevření víno pečlivě uzavři a ulož do ledničky (v případě červených vín na chladné místo).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]