Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
mám dotaz ohledně "měkkého" alkoholu typu víno, sekt apod. Jsem téměř abstinent, piju opravdu málo, takže se mi doma hromadí lahve vína a šampaňského atd., které občas dostanu.
Nedávno jsem dělal inventuru a zjistil jsem, že jedna lahev je prošlá - datum spotřeby spotřeby bylo 22. 10. 2022. Má to takovou tu "šampusovou" zátku, takže to je asi šumivé víno.
Jmenuje se to Guillem carol, Gran Reserva 2018 / Brut Natre / CAVA obsah alkoholu je 12%.
Takže otázka zní, může to být už zkažené? 12% alkoholu je relativně málo.
Díky
Z jistého důvodu jsem skladoval (ve studeném sklepě, naležato) láhev červeného sektu cca 45 let. Důvod vloni pominul a tak jsem se rozhodl to vypít. Při otočení lahve v něm ale plavaly jakési cucky , tak jsem to vyhodil neotevřené.
Takže - některá dobře skladovaná vína vydrží desítky let, některá výrazně méně. Ovšem že by se neotevřené víno zkazilo za 1/2 roku jsem ještě neviděl.
Jo a 12% alkoholu ve víně je nadprůměr.
Osobně mám ze zkaženého alkoholu fobii - takže alkohol raději zmizí dříve, než by se mohl zkazit.
Jak už zaznělo - špatně skladované víno jistě má velkou pravděpodobnost ztráty kvality (při nejmenším).
Ano, víno se může zkazit, i když správně skladované víno má dlouhou trvanlivost a některé druhy mohou i zlepšit svou kvalitu stárnutím. Existuje však několik faktorů, které mohou způsobit, že se víno zkazí:
1. Špatné skladování:
Teplota: Víno by mělo být skladováno při konstantní teplotě mezi 10-15 °C. Příliš vysoká nebo kolísavá teplota může urychlit oxidaci vína a zničit jeho chuť.
Světlo: Přímé sluneční světlo může poškodit víno tím, že aktivuje chemické reakce, které víno degradují.
Vlhkost: Příliš nízká vlhkost může způsobit vyschnutí korku, což umožní pronikání vzduchu do lahve, což vede k oxidaci.
2. Oxidace:
Pokud je láhev vína vystavena nadměrnému množství vzduchu (např. kvůli vadnému korku), víno může oxidovat. Oxidované víno ztrácí svou chuť a stává se plochým nebo kyselým.
3. Korková vada (TCA):
Tato vada vzniká, když je korek kontaminován chemickou sloučeninou zvanou trichloroanisol (TCA). Když je víno "zakorkované," má zatuchlou, plesnivou vůni a chuť.
4. Bakteriální kontaminace:
Vína, která nejsou správně konzervována, mohou být náchylná na bakteriální infekce, například na bakterie octového kvašení. To může vést k tomu, že se víno přemění na ocet.
5. Šumivá vína:
Šumivá vína, jako je šampaňské, mohou ztratit bublinky, pokud nejsou skladována správně, nebo pokud láhev není těsně uzavřená po otevření. Ztráta oxidu uhličitého způsobí, že víno bude mdlé a ztratí svou svěžest.
Jak poznat, že víno se zkazilo:
Zápach: Zkažené víno může mít pach po plesni, mokrém kartonu, octu nebo kvasnicích.
Chuť: Víno může chutnat kyselě, jako ocet, nebo může být ploché a mdlé.
Barva: Bílá vína mohou ztmavnout, zatímco červená vína mohou získat nahnědlý odstín, což je znakem oxidace.
Jak víno uchránit před zkažením:
Skladuj víno na chladném, tmavém a mírně vlhkém místě.
Po otevření víno pečlivě uzavři a ulož do ledničky (v případě červených vín na chladné místo).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.