Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dedictvi sourozenec

Od: zdene odpovědí: 19 změna:
Dobrý den chci se zeptat? Mám už jen otce. A řešíme kdo po něm bude dědit. Je mi jasne ze dědit budu já a má sestra. Ale otec má ještě jedno nemanželské dítě. Ale to dítě nema v rodném listě zapsaného jako otce. Aˇtakze právně k sobě nemají žádný vztah. Mohl by po smrti otce nárokovat s tím ze je jeho biologické dítě? Děkuji.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sallyn
hodnocení

3x
Ten člověk je váš bratr a syn vašeho otce. Z vašeho psaní mám pocit, že jste ho do rodiny nikdy nepřijali. Píšete, že není zrovna andílek. Zkuste se na to podívat naopak. Možná není andílek právě proto. Pokud je odmala nechtěné dítě, jen s matkou, od školy se mu posmívají, třeba i ví, že vy s otcem se máte dobře a pro něj maminka peníze neměla... To všechno může způsobit, že z dítěte nevyroste "zrovna andílek". Pokud nikdo z vás neměl zájem se s bráchou stýkat, navázat vztah, bojovat o zapsání do dítěte do RL, protože ať chcete nebo nechcete, je to SYN vašeho otce, tak to nejmenší, na co má právo, je právě ona část dědictví. Sám píšete, že je co dědit a jen přemýšlíte jak to udělat, aby vám zůstalo víc. Je to dost smutné
zdene
Vůbec nevíte jaké máme rodinné vztahy mezi sebou, jaký jsem já nebo on. Já nevěděl ze je toto poradna jak se má kdo chovat.
Ale když už toto píšete tak pro váš klid vám muzu říct ze můj otec mu vždycky se vším pomáhal. Nebyl sám s matkou ale měl i hodneho otčíma. Zkratka měl vše co potřeboval. Na plnou hubu : je to zm*d. Kterej vždy přijde jen když má problém. Tak děkuji za vaši starost a mějte se a bezte na stránky maminka.cz a tam řešte tyto podobne problémy.
sallyn
Jen ze způsobu Vašeho psaní je patrné, že Vy také nebudete zrovna "čistá duše". Váš bratr je zm*d a Vy jste ten hodný? Vsadím se, že z opačného pohledu budete ten zm*d Vy. A taky brácha asi nebude střílet daleko od pravdy, že? No, zřejmě kvalitní gen. Tak hodně štěstí a karma je zdarma.
sallyn a co jako řešíš soukromí zakladatele nebo jeho osobu? O tom tenhle dotaz vůbec není, máš nějaký komplexy nebo co? Prostě nechtějí aby něco dědil a hotovo a nechce to ani otec, tak to asi má pádné důvody!
Já určitě doporučím tu závěť.
dio

I se zaveti ma narok na 25% sveho zakonneho podilu, nebo snad ne?

hodnocení

3x

Po rodiči dědí děti / manželské či nemanželské/ rovným dílem. Pokud není otec zapsán v rodném listě udělá se DNA test který potvrdí otcovství a je to vyřešeno.

zdene
Ok děkuji za odpověď, to jsem chtěl vědět .

au1
hodnocení

2x
resili jsme nedavno podobnej pripad. ano,mozny to je,ale k tomu aby to nemanzelsky dite bylo zarazeno mezi dedice je potreba aby byl zapis otce v rodnym liste. toto lze udelat i posmrtne,ovsem k odberu biologickych vzorku k posouzeni bude potreba soushlas pozustalych,coz budete pravdepodobne vy...
kmet

Zatím žije, vzorek může dát sám

zdene
No otec prave nechce aby měl na něco nárok. (Neni to zrovna andilek ten nemanželský syn). Jen nás zajímá jestli bude moci nám dělat s tímto problémy pokud neudělá otec závěť .

"Problémy" samozřejmě dělat může, pokud je to biologický syn a může tuto skutečnost prokázat (neúplnost RL to neovlivňuje). Být na místě otce, informoval bych se, za jakých okolností lze vydědit nepominutelného dědice a pak sepsal závěť.

mnd®
hodnocení

2x

Otec ještě žije a řešíte kdo bude po něm dědit? A co řešit kdo vypraví a zaplatí pohřeb? Kde máš jistotu že budeš dědit ty a tvoje sestra? Až sesta zjistí kolik stojí pohřeb tak se vzdá všeho a bude to na vás..Kdo bude vykonavalem pohřbu? Koho si pozve notář - ,,zástupce,, soudu? Ono to není zas tak jednuché.

zdene
No on to řeší i otec. To nemanželské dítě není zrovna andilek,takže to řeší a vykládá nám ze nebude mít nárok na nic, ale já si to nemyslím tak proto se ptám jestli nema někdo zkušenosti. Cenu pohřbu vůbec neřeším,,majetku i peněz je hodně. Takže kdyby se sestra vzdala dědictví byla vy sama proti sobě. I tak děkuji za odpověď.

hodnocení

1x

@zdene - Mohl by po smrti otce nárokovat s tím ze je jeho biologické dítě?
Nelze to vyloučit - ovšem za předpokladu, že dítě nemá v RL zapsáno jako otce někoho jiného.

Podání žaloby na určení otcovství není omezeno žádnou lhůtou, může ji tedy podat kdykoliv i zletilé dítě (pokud je si tedy jisto a otcovství bude možno nepochybně prokázat)

OZ § 783

(3) Není-li domnělý otec naživu, podává se návrh proti opatrovníkovi, kterého k tomu jmenuje soud.

Takže může nastat situace, že se dítě dozví o jeho smrti, žalobu podá, oznámí to notáři vyřizujícímu dědictví a "bude veselo". Závěť by totiž nic neřešila, protože

OZ § 1651

(1) Právo na povinný díl má i nepominutelný dědic, o němž bylo zůstaviteli známo, že je naživu, a přesto jej v závěti opominul.

§ 1652

Dokáže-li nepominutelný dědic, že jeho opominutí pochází jen z toho, že zůstavitel při pořízení pro případ smrti o něm nevěděl, má takový dědic právo na povinný díl, jaký mu náleží podle zákona.

Jestliže si otec přeje levobočka obejít, ať si najde jinou možnost, jak svůj majetek převést jen na ty "správné" potomky.

hodnocení

0x
Samozřejmě, že dědit může, vy víte, jakou otec napsal, nebo napíše závěť?
doplněno 04.05.23 11:52: A je tedy jeho genetickým potomkem a ví to?

zdene
No prave proto se ptáme jestli je potřeba psát závěť.
Otec nechce aby dědil a mysli si ze závěť psát nemusí jelikož to není papirove jeho syn.
Ale my si to prave nemyslíme tak proto se tady ptám . Jestli nám po otcové smrti muže dělat problémy ze byl jeho biologicky syn atd..

id
hodnocení

0x
Závět nic neřeší. Do dědického řízení jej nepřihlašovat a doufat, že se tak hned nedozví, že otec zemřel. Až bude otec zpopelněn, není jak získat DNA.

Tak se porovná DNA sourozenců a to potvrdí otcovství

dio

A jak ziska DNA sourozence co? :)

Nicmene uz ted muze mit ulozeno dna, vlas taty atp.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]