Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, na začátku prosince 2009 mi paní Lidka velmi dobře poradila ohledně vypořádání dědictví se sestrou. Ráda bych se na ni obrátila znovu s další otázkou. V dědické dohodě bylo uvedeno datum 31.3.2010, do tohoto termínu mi měla sestra zaplatit dohodnutou částku za dům po rodičích. Dodnes tak neučinila, i když jsem ji dvakrát urgovala doporučeným dopisem. Poslední termín jsem stanovila na 31.8.2010. Po nějaké době, kdy mi nebrala ani telefony, se mi podařilo minulý týden se s ní spojit a tehdy přislíbila, že do konce min. týdne mi peníze pošle. Opět se tak nestalo. Myslím si, vzhledem k tomu, že dohoda nabyla právní moci dnem 1.12.2009, že se s touto dohodou můžu rovnou obrátit na exekutora. Je to tak? Neexistuje však jiné řešení? Jak bych měla postupovat dále? S penězy jsem počítala na opravu svého domku, když jsem je nedostala, byla jsem nucena si vzít půjčku. Mám nárok na nějaké odškodné, úroky? Je mi to velmi nepříjemné, jedná se přeci o mou sestru, ale jsem nucena učinit nějaké kroky, poněvadž jsem nabyla dojmu, že mi sestra peníze vůbec nemíní dát, jen se neustále vymlouvá. Děkuji moc za jakoukoliv radu. Hezký den
Díky moc za důvěru a také zdravím! Já nejsem právnička, spíš radím z praxe a ze zkušeností. Je pravda, že to je sestra, ale měla by se také jako sestra chovat. Jestliže získala nemovitost, měla by vůči vám plnit svůj závazek a při problémech s vámi komunikovat a případně se dohodnout na dalším postupu. Nejprve si zjistěte, zda je nemovitost stále v jejím vlastnictví. To zjistíte jednoduchým způsobem zde: nahlizenidokn.cuzk.cz/.... A jestli skutečně zůstává výlučnou majitelkou nemovitosti, pošlete ji poslední urgenci do vlastních rukou s dokladem o převzetí. Ale teď mne ještě napadlo, že pokud byste ji pohrozila exekucí, že by mohla nemovitost převést (darovat) na někoho z rodiny. To by se potom z exekuce dluh nezaplatil, že? Doporučila bych zajít na příslušný soud, který rozhodovaal o dědictví a nechala si poradit, jak dál efektivně postupovat. Nejsem si jistá, jestli by v tomto případě šlo využít návrhu na předběžné opatření, které by případně zabránilo nakládání s nemovitostí. Toho bych se asi bála nejvíc. Takže zatím žádnou třetí urgenci, ale podívat se na vlastnictví na KN a potom rovnou na soud.
Jistě ještě někdo poradí, kdo se vyzná v soudním řízení. A určitě si připravte svou smlouvu o úvěru a přehled uhrazených úroků, včetně případného poplatku a dalších výdajů s tím spojených. Je to sice smutné, když se člověk zklame u vlastní sestry, ale šanci jste ji dala.
Děkuji moc a můžu říct, že jsem asi přišla o dědictví... bohužel. Na KN jsem teď díky Vám zjistila, že půlku domu převedla na syna a půlku na snachu, pouze tam bydlí a nemá tam ani věcné břemeno. Na předběžné opatření je asi pozdě. To je tak, když někdo věří své sestře. Co teď dál opravdu nevím, soud snad ani nemá smysl. Teď už věřím, že se všeho vzdala, jen aby nemusela vyplácet mne. Prosím, poraďte co dál. Děkuji moc.
Dobrý den, nejsem právnička, ale na internetu jsem četla, že rozhodnutí o dědickém vypořádání je právně vymahatelné exekucí. Existuje-li smlouva, že je Vám sestra povinna peníze vyplatit, tak převedením majetku na někoho jiného se této povinnosti nezbaví. Zeptejte se na to právníka, ale u exekucí, ví-li ten (že exekuce na něho bude pravděpodobně uvalena) a on se zbaví části majetku převodem, prodejem, tak tento majetek do exekuce prý také může vstupovat. Prostě jakoby ten převod, prodej neproběhl - je na to nutno se ale zeptat skutečného právníka. Možná, že ještě není vše ztraceno.
Tak teď bych to už určitě nevzdala. Nejdřív se vypravte na soud, který o dědictví rozhodl. Vyjeďte si výpis z KN, pro informaci to postačí. Potom by to chtělo samozřejmě originál výpis. A podle toho, co vám řeknou, bych se zachovala tvrdě a stejně bezohledně, jako vaše sestra. Nic jiného si prostě nezaslouží. Myslím, že by to chtělo právníka. Dejte si dohromady všechny doklady a peníze na jeho odměnu obětujte. Mělo by se vám to vrátit. Škoda, že jste se neozvala dřív - mohla jste pohlídat ten převod. Ale určitě nějakým způsobem půjde zpochybnit převod majetku. Je to účelové jednání, o tom není pochyb. Nenechte to! Ještě by bylo dobré dojít na KN, vzít sebou rozhodnutí o vypořádání dědictví - viz nemovitost a požádat o kopii smlouvy, kterou byla nemovitost převedena na syna a snachu. Možná vám udělají kopii a nebo vás nechají alespoň nahlédnout. Tak si udělejte poznámky (datum, druh smlouvy /darování,prodej/ apod).
Zatím mne nic jiného nenapadá. Hodně štěstí!
shabla, myslím, že nic není ztraceno. V dědické dohodě jste sice měli uvedený datum k zaplacení 31.3.2010, ale patrně jste tam neměli větičku, že vlastnictví přejde až když je zaplacena dohodnutá částka. Takže pak KÚ nezjišťuje zda je cena zaplacená a vklad povolí. Vy teď jděte na soud, vezměte si všechny záležitosti k dané věci (smlouvy, dohody, zápisy apod.) a požádejte o vydání platebního rokazu. To je taková jakoby zjednodušená žaloba. Soud pak vydá rozhodnutí na platební rozkaz s určitým termínem splatnosti. Sestra buď zaplatí nebo může podat námitky. Pokud podá námitky dojde pak na soudní řízení a pokud soud uzná, že vám peníze dluží ( a to zřejmě uzná) vydá rozsudek. Vám pak může být jedno kde sestra ty peníze vezme, patrně dojde na tu exekuci. Prostě neexistuje aby se zbavila odpovědnosti za zaplacení Vám tím, že část domu převede na někoho jiného.Co se týká odškodného a úroků z prodlení, na to se zeptejte hned v prvním kole až půjdete požádat o vydání toho platebního rozkazu.Karina
P.S. četla jsem i ten Váš první dodaz a je mně líto, že to takhle dopadlo. Byla jste spokojená, že jste se dohodly. Sestra s Vámi začala hrát hodně tvrdě, tak smečujte. Takový je někdy ( při dědictví bohužel dost často) život. K.
Dobrý den, nejdříve bych moc ráda poděkovala za všechny odpovědi, rady. Děkuji. Na radu právníka jsem nyní poslala ještě jeden dopis, a to "pokus o smír mimosoudní cestou". Termín jsem jí dala do 30.9.2010. Dopis jsem poslala doporučeně do vlastních rukou s dodejkou vlastně již minulý týden, ale do dnes žádná reakce. Ani si dopis nevyzvedla. Příští týden jsem objednaná na exekutorskou komoru do poradny, kde mám v úmyslu jim předložit všechny dokumenty co mám (rozsudek o vypořádání dědictví, dopisy atd...) a uvidím, jak mi poradí. Bojím se však, že exekuce bude zbytečná, neboť jak jsem se již zmínila, sestra převedla všechen majetek na syna se snachou, pracuje načerno bez smlouvy /myslím si, že je vedena na prac.úřadě/ a navíc mně to bude stát další výdaje za poplatky exekutorovi. Co jí může exekutor zabavit, když zřejmě teď nic nemá? Fakt se bojím, že z mé strany to budou jen další vyhozené peníze, ale na druhou strany bych nechtěla, aby jí to prošlo vše tak jednoduše. Tak nevím. Budu vděčná, za každou radu, zkušenost. Děkuji a hezký den.
Pozor, převodem nemovitosti na děti si dlužník samozřejmě nepomůže. Dle mého už není čas na debaty, je potřeba zajít za právníkem. On Vám vysvětlí, co to je odporovatelnost úkonů dlužníka, kterým zmenšuje svůj majetek. Jsou tam ale lhůty, je potřeba dát výzvu, podat žalobu, uvidíte, že najednou se peníze najdou. Myslím, že na žádnou exekuci nedojde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.