Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozvat na svatbu partnery kolegyň?

Od: lenka94 odpovědí: 16 změna:

Zdravím, řeším dilema a nacházím protichůdné názory. V září chystáme svatbu, kterou se skutečně snažíme udělat co nejmenší. Jednak kvůli financím a především kvůli tomu, že oba s partnerem jsme introverti a na nějakou velkou společnost nejsme úplně stavění. Počet se nám sešel na celkem 22 osobách (včetně nás). 2 z toho jsou kolegyně z mojí práce. Máme spolu dobré vztahy, jsme cca ve stejném věku, ale mimo práci se nevídáme (kromě firemních večírků). Pozvaly jsme je spíš tak nějak z nutnosti, protože z těch hostů není moc mladých lidí a bojíme se, aby tam třeba nebyla úplně nuda a nebylo to tak, že v půlce večera bude většina hostů unavených a půjde domů.

Přítel mi tvrdí, že je třeba pozvat i partnery těchto kolegyň. Jsou to u obou partneři, ne manželé. Neznám osobně ani jednoho. A popravdě se svojí povahou, kdy se skutečně nerada seznamuji s novými lidmi, je ani pozvat nechci. Navíc se naši nabídli, že hostinu budou platit oni, a já nechci vypadat rozhazovačně, že tam přihazuju další a další hosty, když to nepůjde "z mého". Ten můj na mě tlačí, protože se bojí, že tam bude nuda, a tohle by uvítal, ale já už tak z toho budu mít mega stres a ještě tam mít nějaké dva úplně cizí chlapy, to bych se fakt cítila dost nekomfortně. A říkám si, má to být můj den, kdy bych se jako nevěsta měla cítit co nejlépe a kdy si snad mohu dovolit si trochu diktovat... Nevím, proč by holky z práce nemohly jít prostě spolu ony dvě jakože dámská jízda...

Jaký na to máte názor?

P.S. Ano, řešení by bylo pozvat kolegyně eventuálně i s partnery jen na večerní raut. Ale takové to moderní zvaní na raut a na hostinu ne mi přijde prostě divný. Už jen kvůli tomu, že obě chtějí vidět obřad. Tak jim přece nemůžu říct, ať přijdou na obřad, pak se na pár hodin někam odporoučí a pak přijdou zas na raut...

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

8x
V tomto případě udělejte svatbu jen s rodičí a sourozenci.

mathew
hodnocení

7x
Přemýšlím jak 2 cizí lidi zabrání tomu, aby se 20 co se zná nenudilo a nemůžu na nic co bude mít šanci fungovat, kromě placeného komedianta, kterého jste ovšem nepozvali, přijít.
Já bych si pořádně rozmyslel jestli mezi lidi co se znají budu tahat někoho koho znám jenom já a pak to ještě vylepšit tím, že přitáhnu někoho koho neznám ani já.

hodnocení

5x

Ty kolegyně jsou už pozvané? Máte malou svatbu a máte tam 2 osoby, se kterými se mimo práci nestýkáte? Pokud nejsou ještě pozvané, není lepší svatba v rodinné kruhu + nejlepší přátelé, jejichž partnery znáte a nemusíte takové věci řešit? Do práce přineste nějakou výslužku a řekněte, že svatba byla jen v nejužím rodinné kruhu.

lenka94
hodnocení

Neformálně jsem je pozvala na večírku bez pozvánek, pozvánky jim ještě ponesu a bojím se, až se otázka partnerů dostane na přetřeš, tak jak jim říct, že je tam nechci...:(

Zase chudák kolegyně, když budou na svatbě s cizími lidmi, budou znát asi jen vás a tu druhou. Když jste jim to říkala na večírku, byly z toho nadšené, nebo vypadaly, že o to dvakrát nestojí? Ani nevíte, jestli jejich patrneři chtějí jít. Třeba je to vůbec nenapadne, kdyby mě pozval na svatbu někdo, kdo není rodina a nezná mého hosta, tak by mě ani nenapadlo si hosta brát. Můžete jim zkusit dát pozvánky a kdyby se náhodou ptali, jestli si mohou někoho přivést, tak se můžete vymluvit na rodiče, že zajištují hostinu a už jste dohodnutí na daném počtu hostů. Také jim můžete dodatečně říct, že jste se nakonec rozhodli pro ještě menší svatbu, než jste zamýšleli a omluvit se, že tam půjde jen rodina. Pak je pohostěte/pozvěte třeba na oběd. Hlavně si tím nezkažte náladu na svatbě.

hodnocení

4x
Ahoj, na dámskou jízdu je rozlučka se svobodou. Tohle je svatba a například já bych na svatbu kamaráda bez své polovičky nešel a přijde mi to naprosto normální, to je můj názor. Z druhé strany by mi bylo trapně pozvat jen holky a jejich partnery ne a být tou kolegyní, tak by mě to i urazilo kdybych se dozvěděl, že mužů jen já a partner/děti musí zůstat doma. Jistě ještě 2 hosty zvládnete. Tohle je čistě na vás a každý to má hozené jinak.

liska5
hodnocení

4x

Kdybych plánovala malou svatbu, tak bych pozvala k obřadu a ke svatební tabuli jen základní sestavu: rodiče, prarodiče, sourozence... Jestli pak raut, tak tam nejbliřší přátele včetně té kolegyně z práce.

Tak si stanovte počet a pak dosazujte...

Švagr se švagrovou se brali tak, že odchytili v Praze na ulici nějakou studentskou dvojici, jestli jim to neodsvědčí za dobrý oběd. Takže celkem 4 svatebčané! A ten den vyrazili na svatební cestu s batohem někam do hor. A vydrželo jim to až do smrti!

hodnocení

4x
Není problém poznat partnery kolegyň ještě před svatbou. Sejděte se na večeři nebo je pozvěte na návštěvu. Pozvat si na svatbu hosta bez partnera je "neslušné". Také by se mě zřejmě dotklo, kdyby mého muže pozvali na svatbu, s dovětkem bez manželky. Je to slušnost a to, že se zatím neznáte, se dá vyřešit. *zdravi*

hodnocení

4x

Tak tohle vypadá na "svatbu snů" *ee* nezlobte se..

Ženich se bojí toho, aby se na vlastní svatbě nenudil a Vy chcete diktovat a nemáte ráda seznamování s novými lidmi?

Já si tedy nedokáži představit pozvat někoho bez protějšku, to je naprosto nevhodné.

Ono celé manželství je o kompromisech a respektování se navzájem, jinak to může končit krachem.

Nehledejte dopředu problémy, tam kde nejsou, v klidu si sedněte a rozumně vše proberte, vždyt svatba má být jeden z nejštastnějších dnů v životě.

hodnocení

3x

co nejmenší svatbu, není 22 lidí.

Pozvat někoho, bez jeho přítele, či manžela, není vhodné.

Z dotazu mi vychází, že chcete jen potvrdit Vaše důvody, proč nepozvat jejich přítele. Ale to není vhodné, hledejte důvody, aby vás bylo 24 lidí, nebo jen rodina.

hodnocení

2x

Tak v 1. řadě 22 lidí nepovažuji za "malou svatbu". Malá svatba jsou podle mě: rodiče, svědci, sourozenci (tety, sestřenice...). Případně nejbližší kamarádi (a jejich partneři), ale to už není tak úplně "malá svatba". Určitě bych nezval spolupracovníky, ani samotné, tím méně s jejich partnery (to už můžete pozvat třeba taky 150 sousedů z paneláku). Pozvat je můžete třeba jen na obřad, nikoliv na následující hostinu.

doplněno 02.05.23 18:37:

No ale pokud jste už někoho pozvala, byť jen ústně, odmítnout ho už nemůžete. To by byl vrchol nezdvořilosti.

hodnocení

2x

Jakmile zvete někoho na svatbu jen tak z nutnosti a ještě k tomu jejich partnery - toto není fajn svatba, ale jakési trapné posezení. Kdo dělá svatbu, ten rozhoduje, koho pozvat a basta. Každý zná svatby, na které se dostali lidé, s kterými se novomanželé za pár let už vůbec nevídali. Za mě zbytečné vyhazování peněz a rozumný to pochopí.

hodnocení

2x

Nám se vdávala kolegyně z práce. Pozvala nás asi 10 kolegů - předala svatební oznámení a ústně pozvala a my jsme brali jako samozřejmost, že se zúčastníme jen obřadu a pak šup domů. Těm, co pozvala na hostinu, což byla také užší rodina, dala do oznámení s pozvánkou lístek, že je zve ke svatebnímu stolu.

milka*
hodnocení

1x

Myslím ,že pokud jsou neprovdané,je normální zvát jen je dvě, nebližší kolegyně.Ono se stává,že se mohou rozejít a pak vzniknout fotky vaší svatby s lidmi,které se nechali.

hodnocení

0x

Je běžné pozvat na svatbu. A zvláště pozvat na svatební hostinu jen někoho. Nevidím v tom problém, zvláště pak, když lze za pár šestek nechat natisknout pozvánky.

dio
hodnocení

0x

Nazor mam, ze takovehle štráchy řešit svědčí o nekonečném blahobytu, kdyz ma nekdo cas resit takovehle ...

O tom zda pozvat toho nebo onoho (a kam vlastně, na obřad či ke stolu) nechť si rozhodují ženich a nevěstta, případně jejich sponzoři!

My přece netušíme, jaké máte vztahy s kolegama a v jaké v práci, v jake lokalite a komunite :)

Už jen strach z toho, jak to přijde na přetřes? Uff, vy ještě nejste dospělí... I když nevěstě táhne na třicet...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]