Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zaměstnavatel mi sdělil, že mi smlouvu prodlužuje pouze do konce roku, poté již ne. V případě, že bych během této doby otěhotněla, bude mi vyplácena mateřská? Nemohl by zaměstnavatel smlouvu zrušit a napsat mi jiný termín ukončení pracovního poměru? Jak bych měla postupovat? Co za doklady bych musela předložit organizaci?
Aby Vám vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství, musíte mít před nástupem pojištěno 270 kalendářních dní v uplynulých dvou letech. Nepíšete, od kdy jste zaměstnaná. Navíc ochranná lhůta pro poskytnutí PPM je 180 kalendářních dní. Znamená to, že ode dne propuštění do prvního dne nároku na PPM nesmí uplynout víc než 180 dní. Snadno si odvodíte, jak dlouho byste přibližně musela být při propuštění těhotná.
Jestli to zaměstnavateli neřeknete, nenapadne ho měnit Vám smlouvu.
Jestli dodržíte ochrannou lhůtu, zaměstnavateli zašlete žádost o PPM (vystaví Vám ji Váš lékař asi 2 měsíce před očekávaným porodem).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.