Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nájemník zatajil zvíře v pronajatém bytě

Od: lukaspu odpovědí: 28 změna:
Dobrý den, jsem vlastník bytu a nájemník mi nenahlasil že si do zrekonstruovaného bytu pořídil psa. Jako majitel nemůžu psa zakázat, jaká mám já ale práva, popř mám požadovat nějaké písemné oznámení aby po ukončení nájmu, najemnice neodevzdala poničený byt od psa a neřekla že ona nic...

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
To nejjednoduší co se dá udělat
Zajdete za nájemníkem a pokusíte se nák rozumě mezi sebou domluvit
No a druhá možnost dáte mu z nájmu výpoved
Určitě máte nákou fotodokumentaci bytu jak vypadal když ste ho pronajal no a pokud bude poškozen a zpúsobena škoda máte se v případě sporu o co opřít

racio
hodnocení

8x

Neuděláte nic. V případě, že vám bude v bytě způsobena škoda nad rámec běžného opotřebení, budete mít právo vymáhat její náhradu. Good luck!

lukaspu
hodnocení

Tak byt byl po celkové rekonstrukci takže fotodokumentaci mám... děkuji

Přesně tak. Jedině neprodloužit smlouvu a najít si někoho jiného.

hodnocení

5x
Byt může přece zničit i dítě! Některé dítě možná víc než pes..Děti čmárají po zdech..podlahu mohou zničit odrážedly..mohou otřískat zdi..rozlít cokoli a rozmatlat to po zdi..atd..Takže pes vás zvedá ze židle asi zbytečně;)
jendad

Proto , kdo chce založit rodinu , tak hledá něco svého . Vyletět z nájmu sám je blbé , ale i s rodinou nepředstavitelné .

doutnáku, skoro máte pravdu, ale už jste viděl poškrábané vchodové dveře, když se pes dožaduje venčení?

To díte neudělá, ale pes SKORO vždy.

Dítě zničí skoro vše, kromě těch vchodových dveří;)
kolemjdouci
Moje zkušenost je opačná. 2 děti v menším bytě neudělaly žádnou škodu. Pes poškrábal interiérové dveře a futra, pošpinil zdi. A také jsem řešil stížnosti na štěkání v domě. S dětmi žádný problém nebyl. Takže já už bych si člověka se psem do nájmu nevzal, pokud bych to věděl předem.

molly
hodnocení

5x
Pes nerovná se zničený byt. Mám psa, 45kg, 4 roky jsme byli v bytě, zrovna v jeho štěněcích letech a dorůstání. Nezničil nic. NIC. Nikdo by ani nepoznal, že tam pes byl. Stačí se o něj jen starat. Za to děti nám pokreslily fasádu na baráku voskovkou. A storky o vybydlených bytech po bezdětných nájemnících bez mazlíčků jsou též nekonečné. Prostě buď budete mít štěstí nebo ne. Pořídit si psa je právo nájemníka. Nelze mu jej upřít
Bohužel já mám zkušenost takovou, že po psovi zničené čtvery dveře a futra a dřevěné podlahy v přízemí. Pořídit si psa je právem člověka,ale mé právo jako majitele bytu/domů je nepronajmout mu MOU nemovitost.
Nebudu se opakovat..Zničit byt může dítě nebo i dospělý člověk. Odtoho jsou kauce,které se jednoduše nevrátí! Asi se zastávám psů,protože je mám rád. ČLOVĚK magor nebo opilec a psychopat taky může rozmlátit byt a neuděláte nic..Chápu,že pravděpodobnost je u psa vysoká..Ale člověk dokáže být větší ničitel..Znám vysokoškolský pár nekuřáky,ale když otevřou dveře bytu, tak byste se pozvracel!SMRAD jak od opic! Mít byt po nich je na rekonstrukci!

hodnocení

3x
Tak věřím, že jste s nájemníky uzavřel smlouvu na dobu určitou, běžně se dává prvně půlrok, prodlužujese pak vždy o rok. Tedy stačí smlouvu neprodloužit, není třeba se s nikým dohadovat. Případné škody pak srazíte z kauce.

fram
hodnocení

2x

Nájemnice má mazlíka? Vychovaného? To je problém? Boga mi, boga mi, s čarnými nogami, kam to ty nájmy spějou. Buďte rád, že chodí venčit psa a třeba nepije...:)

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, takže, nejdříve byl uzavřen nájemní vztah a až potom si nájemce do již pronajatého bytu pořídil psa (takto to píšete, že?). Tak nic nezatajil a ani Vy jste ho předem neupozornil, že si tam psa nepřejete (zakázat nemůžete, upozornit/požádat/informovat ano). Škodu může způsobit pes, kočka, neopatrný nájemce, návštěva, dítě, otevřené okno za bouřky - a toto se řeší po skončení nájem. poměru dohodou/odpočtem z kauce (viz NOZ). Kdo pronajímá byt jako nezařízený (kam si nájemce nastěhuje své vlastní vybavení), ten má klidnější spaní. Zdravím!

P.S. Práva majitele pronajímaného bytu (pronajímatele) určuje NOZ, ale velké zastání tam nenajdete.

doplněno 03.05.23 18:10:

lukaspu - tak, jak to bylo ve skutečnosti (ale pravdu)? Zatajil psa na začátku náj. vztahu (na Váš dotaz na psa) nebo si ho pořídil až později?

trubka
hodnocení

1x

Zákon Vám sice nedovoluje nájemníkovi psa zakázat, ale když hledáte nájemníka, tak můžete uvést, že si nepřejete domácí zvířata. A pokud by to nájemník nerespektoval, dal bych mu výpověď. Já jsem třeba cíleně hledal byt v němž si majitel nepřál domácí zvířata, protože jsem viděl pár bytů ve kterých pes byl a v každém to smrdělo jak v cařím hradu nebo byla poškrábaná podlaha, stěny, nábytek. Majitelé to většinou nechtějí opravovat, protože ví, že se to může s dalším nájemníkem opakovat a nic si na něm nevezmou,pokud nemá žádný majetek. Maximálně kauci, která nemusí na pokrytí takové škody stačit. Pokud má pes separační úzkost, tak je schopen z bytu udělat kůlničku na dříví.

Uvadet, at uz slovne nebo pisemne ve smlouve, muze co chce, ale dle zakona je tato cast neplatna. Dokonce najemce nemuze uvest duvod odmitnuti moznosti najmu (nebo ukonceni smlouvy) z duvodu domacich zvirat. Musi si najit nejaky neutrani duvod ktery neni v rozporu se zakonem.

Nikdo vám nemůže zakázat požádat nájemníka, aby do bytu nevodil psy. Nájemník se tím ovšem nemusí řídit, zrovna tak pronajímatel nemusí smlouvu prodloužit.

trubka

siley: Ano, vím, že ustanovení smlouvy o zákazu domácích zvířat by bylo neplatné. Ale pokud bych si s nájemníkem předem vyjasnil, že si nepřeji domácí zvířata a nájemník by to porušil, dal mu okamžitě výpověď nebo neprodloužil smlouvu. Uvádět důvod není nutné.

Trubka: zákon je výš jako nějaká domluva, takže i kdyby jste si oba vyjasnili že zvířata nebudou tak to není právně obhájitelné a nelze dát výpověď z tohoto důvodu. Pokud k tomu dojde tak se nájemním může právně bránit a pokud má nějaký přímí důkaz tak to i vyhraje.

Přesně! Nikoho nevyhodíte z bytu z důvodu, že si tam pořídí psa. Proto je nutné projevit určitou předvídavost a smlouvu s nájemníkem NIKDY nesepisovat na dobu neurčitou! První smlouvu na půlrok, pokud je to slušná rodina tak další už na rok. Ale vždy v případě problému máte jednoduchou páku v ruce.

trubka

Vůbec nechápu proč máte potřebu se takhle dohadovat - vždyť jsem už 2x napsal, že jsem si nadřazenosti zákona proti ustanovením ve smlouvě vědom. Proto jsem taky napsal, že bych mu dal výpověď bez udání důvodů nebo mu neprodloužil smlouvu - podle toho, jestli by smlouva byla napsána na dobu určitou nebo neurčitou.

asd1
hodnocení

0x

Jak zatajil - psa hlásit nemusí, zvíře tam mít může ze zákona. Možná máš nárok na vyšší nájem (?)

Mmch. nájemník pokud je prase tak to vybydlí stokrát vc než vychovaný pes. Nebo dítě, klidně počmárá zdi mašlovačkou a sádlem, vylije mlíko do parket apod.

Stačí neprodloužit smlouvu nebo dát výpověď podle smlouvy příp. zákona.. Ale slušný páníček + pes můžou být lepší volba než další nájemník který to fakt vybydlí a navíc tam bude čtvrt roku zadarmo, tak aby sis spíš nenaběhnul...

dio
hodnocení

0x

Práva máš ta, která jste si sjednali ve smlouvě, tedy pravděpodobně právo převzít byt ve stejném stavu, v jakém jsi ho předal, jistě máš stav zaznamenán na kameře :)

Svéprávní mají zvíře v bytě vyřešeno - ve smlouvě kde nájemci nežádali/nezapsali/nechtěli zvíře mám uvedeno, že za další

* osobu než tu uvedenou v evidenčním listu se hradí přirážka k nájmu +1000,- měsíčně,
* zvíře než to zvíře uvedené v evidenčním listu se hradí přirážka k nájmu +2000,- měsíčně za jedno každé zvíře

Částky si uveďte libovolné...

re4zon
To si tam sice muzes uvest, ale narok na to nemas. Sluzby musis vyuctovat dle skutecnosti, pokud je ovlivnuje pocet osob. Zpoplatnit osobu nebo zvire nemuzes.
dio

Slovo "komunista” je urážka? A koho? Jak řekl Einstein, nekonečná je jen ..... ......

No jo vlastně, citlivý téma, manželský komančský pár.

Ale k věci : , já to nevymáhám, jen když si stěžuje okolí, nebo když vidím škodu, a je to dost silná páka!

Každop. pan RE4ZON je vedle jak ta jedle.

re4zon
Bavim se o pravnich predpisech, ty komunisto. Je mi uprimne ukradene, co kam pises a co kdo po kom ja vymaha. Ovsem vedle jsi sam. Nelze po najemnikovi pozadovat zadnou pokutu nebo pausalni poplatek ani za dalsi osobu, ani za zvire. Pouze za sluzby. On by ti to soud uz vysvetlil. Ze k tomu nikdy nejspis nedojde, protoze 75 let vlady zlodeju dovedlo zemi tam kde je a clovek aby se bal, ze nezaplati bydleni, natoz aby se soudil, to je vec druha.

fanka
hodnocení

0x

V našem bývalém družst. bytě,nám pes schovával vše pod koberec i žrádlo,ve válendě si vykousal díru 15/10 cm,ani nevím,co tam schoval,letělo to do sběrného odpadu,muž musel strhat lišty,parkety vybrousit,nalakovat,místnost vymalovat a já jsem tam cítila furt psinku aj.zkušenosti...*modla*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]