Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Význam pořekadla

Od: silverfish003® odpovědí: 14 změna:
Dobrý den.
Chci se zeptat, jaký má význam ""pořekadlo"" (ve dvojitých uvozovkách, sám nevím, kam bych to začlenil)
,,Když ______ tak můžu dát deset korun na schody u kostela."
Pouziva to učitelka ve škole, je to samozřejmě vtip, ale nějaký význam to mít určitě musí. Já si to vykládal tak, že člověk je s něčím konečně spokojený a že už může v klidu bez obav umřít, ale zajímal by mě názor ostatních, jestli někdo ví... díky.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

anoano
hodnocení

6x
… vnímám to takto: Dát deset korun na schody u kostela = úplně zbytečná věc, prostě jsou vyhozené peníze, gesto úplně k ničemu. Stačí?
hodnocení

Zajímavá teorie, díky :)

hodnocení

4x

Já bych to viděl zcela jinak - něco udělat je natolik zbytečné, jako věnovat pár korun na opravu schodů u kostela. Stejně se to nikde neprojeví.

lmgify
hodnocení

2x

Že by to byla narážka na povinné placení desátku - náboženské daně ve výši 10% příjmu? Tím by pak měl člověk splněnou největší povinnost k církvi a mohl tak být po smrti spasen (přijmut do věčného ráje)?

Možná někdo s lepší znalostí křesťanské nauky a historie to upřesní.

Na schodech kostelů také sedávali žebráci. Na podporu chudých je údajně v křesťanství pohlíženo bohulibě, takže jim pobožní lidé, kteří přicházeli na mše, dávali drobné peníze.

hodnocení

Díky za nápady :)

hodnocení

2x

Na schodech u kostela sedávali žebráci s dřevěnými miskami. Je možné, že když máš peníze na číčoviny, pak bys měl mít i na to, pomoci potřebnému. *zmateny* Nemohlo by to být takto?

hodnocení

Je to možné, díky za nápad :)

hodnocení

0x
A co tak se zeptat přímo učitelky ve škole? Já znám pouze uvozovky „“ které jsou užívany nejčastěji k vyznačení přímé řeči v textu
liska5

I dvojsmysl může být v uvozovkách...

hodnocení

Zaprvé, tehle server je od toho, se lidi ptali lidí a lidi odpovídali. Sebesobečtěji to může znít, je to prostě tak.
Zadruhé, je to citace a ta se uvozovkami (ano, v těch stejných jako přímá řeč) značí.
liska5

Já reaguji na pepu657.

Jinak každý má jiné zkušenosti, jiný pohled na věc a jinak řeší... Jste na laické poradně.

@silverfish003 abych dodal znám pouze uvozovky co se běžně v češtině používají ”„“»» žádné jiné snad neznám. Uvozovky se používají při přímé řeči, doslovných citátů, přesných názvu. A když jsem něco ve škole nechápal přihlásil jsem se a zeptal. Učitel to vysvětlil páč je to jeho povinností. A aspoň u Vás bude vidět, že v hodinách dáváte pozor a nespíte.
kmet

Je zajímavé, že zde jsou psát normální české uvozovky, protože do nedávna to nešlo, jen ty jinak tvarované jenom horní. Takže zkouška: "Auto stalo u vozovky". Tak ne, napíšu české a zkazí se. Asi to dělá android. Zkouška 2 "". Hmm. Tak nic.

hodnocení

@kmet máte pravdu, tohle dělá android. Tuhle otázku jsem psal na mobilu a tím pádem normální české správné uvozovky psát nelze, jedině že bych je sem nakopíroval přes schránku, pak by to možná šlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]