Zaslechl jsem, že nevhodná strava (zejména jde o převahu jednoduchých sacharidů) ničí střevní mikroflóru. V důsledku toho když si dáme zdravé jídlo či nějaký doplněk stravy, tělo si z něj dovede vzít mnohem méně živin, než kdybychom jedlí zdravě. Myslíte že je to možné pravda?
To je tak obecně řečeno, že to pravda může být i nemusí. Které živiny konkrétně? Něco se vstřebává už v ústech, něco v žaludku, něco v tenkém střevě, něco v tlustém střevě. Strava mění složení bakterií ve střevě, tzv. mikrobiom, a může významně ovlivňovat celé tělo a dokonce i myšlení. Experimentuje se s transplantací stolice zdravých dárců např. dětem s autismem, uvažuje se také, že "špatný" mikrobiom může i za psychické obtíže (deprese např). Zdravá strava, která vede ke zdravému mikrobiomu ve střevě, může mít zcela zásadní vliv na člověka.
Mě každopádně jde o živiny celkově, takže z vašeho komentáře usuzuji, že některé živiny "postiženy" nebudou, ale jiné budou. Ptám se sice primárně kvůli dvěma doplnkum stravy (Modin, Instinkt Boost) ... nicméně jsem to, sekundárně, chtěl vědět i celkově - na což jste mi právě odpověděl (že vstřebávání některých živin bude postiženo)
Vše souvisí se vším. Složení střevní mikroflóry i s tím, co jíte. Ničí ji antibiotika. Například když budete jíst hodně "zdravé" vlákniny, sníží se vstřebávání živin i některých vitamínů. Ale tělo je velmi dokonalý "stroj", který se dovede přizpůsobit různým podmínkám.
Lidstvo se po mnoho staletí nějaký způsobem vyvíjelo. Jedlo to, co bylo jedlé a člověka udrželo při životě a zajistilo mu vývoj. Asi budu protivná, ale v době, kdy všichni nesmyslně pláčou, jak je doba obtížná a jak je těžké uživit se, přemýšlet o potravinových doplňcích, to mi přijde hodně zcestné. Ať zije zdravý selský rozum! Ten pak ví, že vypěstované a vychované je lepší, než vyrobené, kdo ví z čeho, skladované kdo ví jak a prodávané kdo ví kým.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.