Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je možné, že při nezdravém jídelníčku se sníží účinnost doplňků stravy?

Od: matiseli® odpovědí: 4 změna:
Zaslechl jsem, že nevhodná strava (zejména jde o převahu jednoduchých sacharidů) ničí střevní mikroflóru. V důsledku toho když si dáme zdravé jídlo či nějaký doplněk stravy, tělo si z něj dovede vzít mnohem méně živin, než kdybychom jedlí zdravě.
Myslíte že je to možné pravda?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
To je tak obecně řečeno, že to pravda může být i nemusí. Které živiny konkrétně? Něco se vstřebává už v ústech, něco v žaludku, něco v tenkém střevě, něco v tlustém střevě.
Strava mění složení bakterií ve střevě, tzv. mikrobiom, a může významně ovlivňovat celé tělo a dokonce i myšlení. Experimentuje se s transplantací stolice zdravých dárců např. dětem s autismem, uvažuje se také, že "špatný" mikrobiom může i za psychické obtíže (deprese např). Zdravá strava, která vede ke zdravému mikrobiomu ve střevě, může mít zcela zásadní vliv na člověka.
hodnocení

Zajímavé čtení...

Mě každopádně jde o živiny celkově, takže z vašeho komentáře usuzuji, že některé živiny "postiženy" nebudou, ale jiné budou. Ptám se sice primárně kvůli dvěma doplnkum stravy (Modin, Instinkt Boost) ... nicméně jsem to, sekundárně, chtěl vědět i celkově - na což jste mi právě odpověděl (že vstřebávání některých živin bude postiženo)

dekuji

riva
hodnocení

0x

Vše souvisí se vším. Složení střevní mikroflóry i s tím, co jíte. Ničí ji antibiotika. Například když budete jíst hodně "zdravé" vlákniny, sníží se vstřebávání živin i některých vitamínů. Ale tělo je velmi dokonalý "stroj", který se dovede přizpůsobit různým podmínkám.

hodnocení

0x

Lidstvo se po mnoho staletí nějaký způsobem vyvíjelo. Jedlo to, co bylo jedlé a člověka udrželo při životě a zajistilo mu vývoj. Asi budu protivná, ale v době, kdy všichni nesmyslně pláčou, jak je doba obtížná a jak je těžké uživit se, přemýšlet o potravinových doplňcích, to mi přijde hodně zcestné. Ať zije zdravý selský rozum! Ten pak ví, že vypěstované a vychované je lepší, než vyrobené, kdo ví z čeho, skladované kdo ví jak a prodávané kdo ví kým. *hej*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]