Dobrý den jak to je s kamerami které jsou veřejně dostupné úplně komukoliv na stránkách obce ohledně GDPR? Teoreticky by se mohl najít někdo kdo by je mohl žalovat že nemají právo ho zveřejňovat na internetu. S kamarádkou jsem zkoušel že ona přijela autobusem, kamera od ní vzdálená zhruba 5m a měla kartón ( 0.25m X 0.25m ) a na něm velkými písmeny fixou AHOJ, šlo to přečíst, šel vidět její obličej a poznal jsem i další lidi. Samozřejmě já ani kamarádka nechceme podávat žalobu spíš mě zajímá jak je něco takového možné v naší ULTRA LEVICOVÉ společnosti navíc s gdpr zákonem. Na veřejných prostranstvích pouze úředníci, strážníci a policisté mají povinnost strpět záznam své osoby například při špatném zákroku ze strany policistů (stejný důvod proč mají oni kamery a točí).
Podla GDPR su obecne kamery ok, ale moznost sledovat obraz online kymkolvek ok nie je. su potom iste vynimky a sede zony, napriklad kamera na zjazdovke.
Například jakých? @hejkal . Budu požadovat od starosty souhlas se zveřejněním mé osoby na základě zákona o GDPR, v opačném případě ho informují o mých možnostech a ať počítá s před žalobní výzvou a následnou žalobou. Tady jde hlavně o to že vás kdokoliv z druhého konce republiky může sledovat a pak si případně na někoho počkat a následně si společně " vyříkat " staré účty. Zde je ještě možné trestní oznámení ohledně stalkingu, samozřejmě mířeno na provozovatele tudíž starosta.
Doporučuju si načíst předpisy ohledně GDPR a kamerových systémů, než začnete házat slovy, jako je žaloba. Například je propastný rozdíl mezi systémem se záznamem a bez záznamu. Navíc jen magor by se pouštěl do občanskoprávního sporu, když máme placený státní orgán, který se ochranou osobních údajů zabývá.
Se studiem můžete začít třeba zde a opravdu to není problematika zvládnutelná v rámci odpovědi zde na poradně.
@amper v pořádku mě zajímá kde starosta vezme souhlas na zveřejnění mé osoby, k tomu všemu veřejně úplně pro všechny. Pokud mít souhlas se zveřejněním nebude tak žaloba bude mířená na toto, advokát mi to takto potvrdil.
Člověk snad nemusí hned vše nastudovat, když má pochybnosti. Já bych poslal dotaz na uoou.cz, zda-li je postup obecního úřadu v pořádku či nikoliv. Osobně se domnívám, že v pořádku není, nezdá se mi, že by bylo v souladu se zákonem, že ke kamerovým záznamům obce má přístup kdokoli.
@orion + asas: Dotazem na ÚOOÚ samozřejmě nic nezkazíte. Nicméně stále nevím, zda jde o systém se záznamem či bez něj. Online režim pro každého s tím opravdu nemá co dělat. A přístup: Já to číst nebudu a ty mi řekni jak to je, ten neberu. Pokud není jasná otázka (respektive jednoznačně specifikovány okolnosti případu), stejně nelze odpovědět.
Troll nebo pomýlený. A nebo se durdí oprávněně, ale pokud nedá doplňující info, je to diskuse o ničem. Samotné online umožnění sledování není v rozporu se zákonem. A vhledem k tomu, že tazatel musí mít druhou osobu k tomu, aby prověřil rozlišovací schopnosti kamery, je téměř jasno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.