Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Psychicky problem nebo nemoc

Od: ubalblunt odpovědí: 8 změna:

zdravim, je mi 16 let, trpim par psychickyma problemama kteryma jsem byl diagnostikovan, ocd, uzkosti, panicky zachvaty a jsem strasnej hypochondr, ale takovym zpusobem ze jakmile se mi neco nezda tak hned vysiluju a spousti to vsechno tohle, mel jsem pocit ze mi blbe busi srdce, bud moc pomalu nebo moc rychle, napriklad si chci zmerit tep protoze mi to obcas pomuze k uklidneni, a zjistil jsem ze mi prijde to na krku tepe strasne pomalu a hrozne malo, kdyz bezim tak tepe samozrejme rychlejc a uz to jde dobre cejtit, vsude jinde normalne, bojim se o zdravi, pomozte mi nekdo, jsem objednanej k psychiatrovi a na kardiologii, ale bojim se ze me napriklad svihne venku a kvuli tomu moc nechodim do mesta.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

7x
Kdyby nebyl internet, tak máš v 16 jiný zájmy jak studovat nemoci. Popros rodiče, aby ti znepřistupnili připojení a začni si užívat život - sportem, děvčaty, kulturou a prostě vše co dělají tvojí vrstevníci, kteří ovšem nemají otlačené prsty z mobilu.

@id, nemyslím si, že tato odpověď tazateli pomůže. Sama mám syna, který byl od dětství přecitlivělý a úzkostný a někdy kolem 16. roku věku měl stejné příznaky jako tazatel. Tenkrát určitě neměl, jak vtipně podotýkáte, prsty otlačené od mobilu. Zoufale si přál žít jako jeho vrstevníci, chodit ven, bavit se. Bohužel velmi dlouho trvalo, než to někdo kromě mě začal brát vážně, až kolem 25. roku mu diagnostikovali bipolární afektivní poruchu. S podporou léků žije normální život, oženil se, má syna a pracuje.

hodnocení

3x
Pěkný den,psychiatr Vám snad pomůže. Chce to i psychologa,odhalit příčiny Vašich úzkostí. Jinak je dobré odvádět pozornost od úzkostí aktivitou,která je Vám příjemná. Může to být poslech hudby,procházka přírodou,sport,tvoření.

hodnocení

3x
Jste v typickém věku pro rozvoj generalizované úzkostné poruchy, což si myslím, že může být váš problém podle popisu vaší situace. Léčebným řešením je psychoterapie, vás stav má nějakou příčinu (obvykle nějaké trauma z dětství) a pomocí psychoterapie, nejčastěji kognitivně behaviorální psychoterapie, je léčitelný. Obvykle se k tomu nasazují antidepresiva na přechodnou dobu, abyste byl schopen vůbec na ty psychoterapie chodit.
Sám si teď můžete pomoci úpravou životního stylu, dostatek kvalitního spánku, neponocovat, nehrát hry na PC/mobilu před spaním, zdravě se stravovat a cvičit (stačí i rychlá chůze). Ačkoliv se to zdá jako nesmysl, může to mít zásadní efekt na úzkost.
Podle přezdívky možná kouříte trávu? Ta zhoršuje úzkosti, nekouřit. Místo toho zkuste ráno a večer heřmánkový čaj.
Dále zkuste aplikaci Nepanikař a přečíst si online knihu od Práška -
psych.fnplzen.cz/...

runner2
hodnocení

2x

Co se problémů se srdcem týče tak si myslím, že se trápíš zbytečně. Velmi pravděpodobně budeš mít srdce v pořádku, zásadní problém by už dětský nebo obvodní lékař za těch 16 let zjistil. Na infarkty a podobné problémy jsi velmi, velmi mladý, to se tě netýká. Frekvence tepu může být odvyslá od stavu tvé psychiky, stresu, napětí, strachu. Zajímalo by mě, v jakém prostředí doma vyrůstáš, jaký je zájem rodičů, jestli máš doma pocit jistoty a bezpečí, protože právě s touto obavou, ohledně možných problémů se srdcem, by tě mohli a měli uklidnit rodiče.

liska5
hodnocení

0x

No, je to na psychologa, možná psychiatra. Každýmu srdce buší a v docela obrovském rozpětí. Zhruba od 45 tepů ve spánku za minutu, přes běžných 60-70 doma po 220 při závodním běhu. A téměř nikdo se tím nezabývá. Sportuj a srdce bude trénovanější. Jinak někdy buší v klidu při nedostatku hoříku. Držím palce, ať se takových starostí zbavíš.

hodnocení

0x

Na psychiatra to sice je, ale dětského neseženete a ten pro dospělé vás nevezme... řešte to přes Krizové centrum Psychiatrické kliniky - samozřejmě s rodiči.

p23®
hodnocení

0x

Zdravím. Dostal jsi tady spoustu dobrých rad.

Musíš na sobě začít pracovat. Nesleduj se, pracuj, uč se, cvič, běhej, choď ven, choď do města, užívej si s vrstevníky, teď je na to ten pravý čas. Sám zjistíš, že se to lepší, že se Ti nic nestalo.

Hlavu vzhůru! Je to Tvůj život. Tak ať je krásný.

Držím palce. Zvládneš to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]