Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se počítá měsíční mzda?

Od: milan1 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den. Byl jsem na pohovoru a dostali jsme se k otázce jakou si představuji mzdu. Moje odpověd byla určitá suma v hrubém. Ještě uvedu že to byl pohovor na HPP. Paní personalistka mi odpověděla že se to v jejich firmě počítá na hodinu a že neni ani možné určit měsíční hrubou mzdu když každý měsíc má jiný počet dní. Musím uznat že tato odpověd mě totálně dostala protože jsem ani nevěděl co na to říci.

Byl jsem v domění že hrubá mesíční mzda je průměr mzdy za 12 měsíců v roce. Takže v unoru dostanu méně peněz a jiné mesíce zase více ale pořád by to byl průměr té mzdy která by byla napsána v pracovní smlouvě. Je to tak?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Mzda je měsíční, časová, úkolová, podílová...

Měsíční mzda znamená, že máte ve mzdovém výměru např. 24.500. Tuto částku dostanete každý měsíc bez ohledu na počet pracovních dní a svátků (v případě, že nečerpáte dovolenou, nejste nemocný apod.).

Časová (hodinová) mzda je taková, že máte stanovenou hodinovou sazbu a zaplatí Vám touto sazbou počet odpracovaných hodin.

Úkolová je závislá na zpracování konkrétních jednotlivých úkolů, jednic, a je stanovena mzda za jednici.

Tady odkaz, dobře popsáno.

pepega
hodnocení

0x
Jak kde, někde dají hrubou mzdu plus "pár" (2-3) tisíc Kč jako motivační hovadiny. Jako že nechce se ti do práce a musíš na nemocenskou tak ti vezmeme všechny bonusy. Jinde ti slíbí že budeš mít nějakou určitou částku třeba 30 tisíc Kč po zkušební době a zaučení ale hrubá mzda tam bude třeba 30 a zbytek budou ty bonusy. To opravdu nejsi schopný si říct třeba že chci minimálně 200kč/h? 7,5*5 37,5 čistá pracovní doba ( s přestávkami 40 ) * 4 pracovní týdny průměrně (pro pomalejší jedince 7*4=28) a v základní (hrubé) mzdě při 8h úvazku bez příplatku (rizika, směnost,...) Mám 30 000 Kč dále si dej Google "čistá mzda 2023" máš tam tak 50 kalkulaček. Gratuluji ti neovládáš základní,finanční ani všeobecnou gramotnost.

lmgify
hodnocení

0x

Na hodinovou mzdu jedou některé firmy pro jejich dělnické profese.

Vem svoji požadovanou měsíční hrubou mzdu, vyděl ji 168 a dostaneš hodinovou hrubou mzdu (168 = 8 hodin denně, 21 pracovních dní za měsíc, protože (5/7)*30 = 21)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]