Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na bydlení vyúčtování služeb 2023

Od: weis odpovědí: 24 změna:

Dobrý den.

Jak je to u příspěvku na bydlení s vyůčtováním služeb od pronajímatele? Dočetl jsem se že je vyůčtování již od července 2022 zrušeno,ale na ÚP mi opět dali formulář abych jim ho donesl vyplněný.

socialniprace.cz/...

Předem díky za odpověd.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

3x

samozřejmě že se dokládají, stejně jako energie..protože se platí zálohově...a protože může být přeplatek, tak pak dojde ke snížení příspěvku..

weis
@111 počítá se do toho i vratka z daně? Do příspěvku na bydlení

hodnocení

0x

Vyúčtování nebylo zrušeno, ale dokládání úřadu práce bylo zrušeno, jak se píše ve vašem odkazu.

Dejte přečíst ten článek úřednici a uvidíte, co Vám na to řekne.

(Páč já se domnívám, že by to nemělo být zrušeno, páč jako pronajímatel Vám dám velice vysoké zálohy, Vy na to budete brát příspěvek, pak Vám vrátím desetitisíce a Vy budete vracet příspěvek?)

weis
hodnocení

Samozřejmě jsem myslel,že dokládání úřadu práce bylo zrušeno.Stále tedy nevím jak to je.Asi to budu muset řešit na úřadě.

Určitě to musíte řešit na úřadě, páč jiný Vám příspěvek nedá.

Ale nevěřím tomu, že by to bylo bez doložení vyúčtování.

mnd®
hodnocení

0x

Podával jsem letos prvího dubna datovkou a chtějí doplnit i za říjen,listopad a prosinec 2022.Já ho mám,tak jim to pošlu a pak se uvidí.Já zas nechápu když bydlím v Brně,tak proč to zpravávají v Tišnově - cca. 25km daleko.

hlavicka

Já když jsem vyřizoval papíry na příspěvek na bydlení v říjnu 2022 tak paní mi řekla, že v lednu za 4 čtvrtletí 2022 nic nemusím dokládat ani na ÚP chodit a stačí přijít až v dubnu 2023 a doložít náklady na bydlení pouze za 1 čtvrtletí 2023 což jsem včera provedl a nic za 4 čtvrtletí 2022 po mne doložít nebylo požadované. Další návštěva s doklady a náklady na bydlení za pouze 3 čtvrtletí 2023 měla být až v říjnu 2023. Protože jsem paní ale informoval, že nyní v dubnu mám vyúčtování za elektřinu s doplatkem a mám i zvýšené zálohy tak mi řekla, že mám přijít i v červenci a doložít náklady na bydlení za 2 čtvrtletí 2023.
Když se něco podává elektronicky přes internet tak to posílají k vyřízení asi různě na různé ÚP tak jak jim to asi zrovna vyhovuje nebo jak to zrovna někoho napadne. Já když jsem loni vyřizoval přes internet a identitu občana změnu účtu pro zasílání příspěvku na bydlení tak tam bylo třeba zadat na který konkrétní ÚP se to má zaslat, ale stejně to nerespektovali a zaslali to na jiný než který jsem uvedl. Neinformovali ani o vyřízení záležitosti tak jak to měli uvedené, že informovat budou, ale vyřídili to. Mají v tom asi trochu bordel.

hodnocení

0x

Bylo zrušeno povinné podávání žádosti za 4. a 2. čtvrtletí. Je možné ji ale podat dobrovolně, např. při významné změně záloh. Povinně se podává jednou za půl roku za 1. a 3. čtvrtletí. Jak jsem se díval. tak formulář s vyúčtováním služeb je stejný, takže v tom žádná změna není.

weis
hodnocení

Toto vím a je mi to jasné,já se ptal na toto.

socialniprace.cz/...

ochrance.cz/...

psp.cz/...

Aha, tak to jsem pochopil jinak. Teď to chápu tak, že částky výdajů a přeplatků musíte vyplnit stejně jako dřív, nemusíte je ale dokládat. V praxi tedy můžete poslat datovkou vyplněný formulář bez příloh. Kdyby úředník chtěl částky doložit, tak mu je buď pošlete dodatečně nebo ho odkážete na tuto změnu.

weis
hodnocení

To si tam ale můžete napsat údaje jaké chcete.Pokavad vám domácí ono vyůčtování není schopen dodat.A tato změna je především kvůli tomu!Sám s tím mám"bohaté"zkušenosti.Několikadenní doprošování aby vám vyůčtování dodal atd.Jestli se onen formulář musí stále vyplnovat,tak vlk se nažral ale koza zůstala celá.

hlavicka

Bydlím ve vlastním domě a tak nevím jak je to u těch co bydlí v bytech, ale příliš nevěřím, že by si u příspěvku na bydlení do nákladů mohl někdo napsat údaje (částky) jaké chce bez doložení nějakým věrohodným dokladem kolik a za co bylo placené. To by pak někteří vychytrali lidi si tam psali mnohem vyšší částky aby pak dostali vyšší příspěvek. Po mne paní na ÚP chce vždy každou platbu doložít nějakým dokladem. Chápu, že od některých domácích je asi problém dostat nějaké potvrzení za co všechno a kolik se platilo, ale příliš nevěřím, že by to na ÚP uznali jen tak bez doložení nějakým dokladem.

Věřte, že to opravdu lze, dodat doklad, který není pravdivý.

hlavicka

Ano, věřím, že jde doložít doklad který není pravdivý. V současné době na počítači se dá jednoduše upravit a zfalšovat téměř jakýkoliv doklad. Úředníce na ÚP to ani nijak nekontrolují a nezkoumají jestli je nějaký doložený doklad pravý nebo zfalšovaný, protože na to nemají prostředky a čas. Polud by se jim ale něco na nějakém dokladu nezdálo tak snad mají možnost to dát někde na zjištění jestli např. částka uvedená na dokladu odpovídá skutečnosti nebo ne. Kdybych doložil např. doklad, že jsem platil zálohy za elektřinu 6000 Kč a při vyúčtování mám ještě doplatek 65000 Kč tak to může být podezřelé a na ÚP si to snad mají možnost nějak ověřit u dodavatele elektřiny kolik jsem skutečně platil zálohy a jak vysoký byl doplatek.

hlavičko, třeba, jak jsem již psal. Vysoké zálohy, na to dostane příspěvek, a pak zpět velký přeplatek, který se nedokládá úřadu, nebo Vám pronajímatel napíše, že přeplatek byl 1234Kč.

hlavicka

milancukrar: Na to, že přeplatek se nedokláda jsi přišel jak? Na tom formuláři kde se dokládá výdaje na bydlení je u všeho i kolonka pro přeplatek a nedoplatek a je to tam třeba uvést pokud něco z toho je a pak i doložít. Připadá mi to, že reaguješ na něco o čem vůbec nic nevíš.

který se nedokládá úřadu,

na konci měl být otazník, páč od samého začátku tohoto dotazu sděluji,m že je to divné, že se nedokládá vyúčtování.

Viz první věta dotazu, páč já jsem přesvědčen, že vyúčování se dokládá...

hlavicka

milancukrar: Dokládá se všechny platby a příjmy které mají vliv na výši toho příspěvku kromě důchodu který si u ČSSZ jeho výši zjisti sami.

četl jste odkazy tazatele?

hlavicka

Já to beru podle sebe co po mne na ÚP chtěji. To co je někde psané na nějakém odkazu je jedná věc a skutečnost je věcí druhou. Po mne chtějí doložit vše co jsem platil nebo co mi bylo vrácené jako přeplatek. Musím proto doložít kromě běžných plateb (zálohy aj.) i vyúčtování za elektřinu a za plyn které je obvykle 1x za rok každé. Bydlím ve vlastním domě a všechny tyto platby si platím sám a tak pokud některý doklad nezašantročím tak s tím většinou nemám problém. Chápu ale, že ti co bydlí v bytech s tím problém můžou mít jak to dostat od domácího. Ti jsou ale v mnoha věcech zvýhodňování oproti nám co bydlíme ve vlastních domech. Chápu, že asi nějaký zákon umožňuje těm co bydlí v bytech nedokládat vyúčtování, ale jak bez toho mají doložít kolik např. dopláceli aby jim mohl být zvýšený příspěvek na základě toho doplatku?

Já s Vámi souhlasím, zatím vždy jsem nájemníkům dodával vyúčtování pro úřad práce. Proto mi je dovné, ža tazatel sděluje, že se to nemusí.

hlavicka

Tazatel to jeho tvrzení dokláda těmi odkazy kde píšou, že se vyúčtování nemusí od nějaké doby dokládat a je na to údajně i nějaký zákon. To by ale znamenalo, že se tím dává velká možnost žadatelům o příspěvek na bydlení podvádět když si do formuáláře asi nůžou napsat jakoukoliv výši doplatku nebo místo přeplatku vějaký doplatek za něco a uvést tam záměrně a tím i podvodně vyšší částky aby tím dostali vyšší příspěvek. Dokážu si představit, že takových podvodníků by se naško docela dost co by to takto dělali a možná už i takoví jsou když to není třeba dokládat a tím to není jednoduše kontrolovatelné. Příliš se mi nechce věřít, že by stát jen tak dával možnost jednoduše podvádět.

111®
hodnocení

0x
Jo jako sosat a nic nevracet? Tak to myslíš? Brat od statu treba prispevek na elejtriku, pak dostat jeste 3500,mit vyuctivani preplatek a nevyuctovat a mala domů?
kveta1

Pokud vláda bude i nadále podporovat parazity všeho druhu, tak to tady nemůže skončit dobře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]