Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Věříte ČNB?

Od: jarin® odpovědí: 9 změna:

Ahoj,

mám takový dotaz, který jsem chtěl napsat už dřív a v trochu jiném znění. Zajímá mě, jestli věříte v důvěryhodnost ČNB jako instituci? S příchodem Michla, což je Babišův člověk dosazený Zemanem, bylo jasné, že se úrokové sazby zvedat nebudou. Myslím, že to i hezky propálil Babiš když v prezidentských debatách fňukal, že firmy co účtují v eurech mají nižší sazby, než ty co účtují v korunách díky Rusnokovi. A můj byl směřovaný k tomu a je to i věc co nechápu, proč ta bankovní rada toho Michla prostě nepřehlasuje kdyby chtěli? Michl je sice guvernér ale nic by s tím neudělal.

Ale co mě naprosto fascinovalo dnes. Tak pár dní zpět jsem četl rozhovor, kde Michl tvrdil, že ty úrokové sazby se nebudou snižovat na podzim jak bylo v plánu, spíš začátkem příštího roku a že je spíš zvednou pokud vzrostou mzdy. Dneska jsem četl rozhovor se Zamrazilovou a ta povídala, že sazby v květnu nejspíš ponechají a pokud by inflace klesla, tak může dojít ke sníže sazeb v září.

Mně to příjde strašně komediální. Já chápu, že tam je asi hodně proměnných a ovlivňuje to víc faktorů na které si musíme počkat i když něco se predikovat dá. Příjde mi, že to řeší dost pasivně a spolehají se na silnou korunu. Nevím co si o tom myslet, ale kdyby nedostal tenkrát tu prověrku, taky by to nebylo špatný...i když u nás se na to nehraje.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

1x
ČNB nemůže zvedat úroky donekonečna, navíc ona se inflace hasí blbě, když do ní vláda z druhé strany lije benzín... Kromě toho silná koruna je jediná věc co brání tomu, aby ten benzín stál 100kc/l, což by způsobilo další zdražení všeho.
hodnocení

O tom, že bude benzin stát 100Kč/L už lidé strašili před rokem touhle dobou. Když vezmu, že nafta u nás ve městě stojí 33.40 Kč, na Tank Onu v Brně nebo na Benzině u Olympie v Modřicích dokonce 30.90, tak bez silné koruny by byla o 2 Kč dražší ale určitě ne o 65Kč.

hodnocení

0x
Spíš bych řekl, že ČNB boj s inflaci vzdala a úrokové sazby v žádném případě zvyšovat nebude.. Něco takového jsem i očekával při jmenování Michla jako guvernéra. A ano máte pravdu, je to jedna velká komedie... A koruna může ze dne na den úplně oslabit.

jendad
hodnocení

0x

Nevím , kde žijete , ale lidé šetří až piští . V principu firmy stojí a nikdo nechce utrácet . Vysoké uroky dusí jak ekonomiku u nás , tak na západ od nás. A teprve se to bude projevovat . Nekonkurenceschopnost evropy a postupný upadek . Myslet si , že zdražováním rozhýbu ekonomiku je ulet . Spousta lidem teprve budou končit fixace energií a splátek uroku hypoték . Nájmy jsou také napálené . No bude to příštích pár let zajímavé . Energie budou zdražovat a nepočítejte , že se budou zvedat platy . Oni ty uroky se projeví v ekonomice po 1,5 až 2 letech .

Nikdo si nepujčuje hypotéky a ani firmy u bank. Tudíž nepočítejte s investicemi . Jediný kdo utrácí je stát . A ten si pujčuje i v EU takzvaně za levno . Už před rokem měli zvednout daně a stáhnout peníze z ekonomiky , ale lijí stamiliardy mezi lidi a roztáčí inflaci. No asi bylo potřeba zvolit prezidenta .

hodnocení

Co s tím má prezident společného, vždyť je to jen "loutka" ...

jendad

Prezident muže značně znepříjemnit vládě pozici . A naopak jít ji na ruku při volbě ustavních soudcu . Máme třeba v ustavě právo na zdravotnictví . Stačí navolit ty správné soudce a muže toto být změněno . A spoustu dalších zahraničně politických témat . Je to třeba vrchní velitel armády atd. Nebo taková triviální věc jako příští volby. Bude jmenovat premiéra . I kdyby Bureš stokrát vyhrál , tak pochybuji , že ho zvolí . Jedině kdyby měl nadpolovic , ale to je nesmysl :)

Vy stále žijete asi v nepolitické politice . Vždy jde o peníze a záleží kdo si ukousne z HDP větší krajíc . A zájmy tu jsou .

jendad

Otázka . Věříte vládě?

Čí zájmy hájí? Spotřebitelu nebo korporací? Chytrému napověz , hloupého kopni .

newstream.cz/...

hodnocení

Tak ono konec koncu i Bureš měl nebo má svoje zájmy, nedělá to pro lidi jak pokrytecky tvrdí. Je otázka jak by tu situaci řešil. Za covidu byl státní rozpočet dost ve sr**kách a ještě dávali důchodcům rouškovné. Alena je jako ministryně financí naprosto nekompetentní.

Ale zase jasný, o ODS se říká, že to je jako manželka která vás podvede ale přesto ji dáte šanci a proti Stanjurovi mám také výhrady, Windfall tax je fail a já na jeho místě bych odstoupil.

au1
hodnocení

0x
neverim CNB ani slovo. dve zasedani zpatky na tiskovce Michl povidal ze maji model kterej jim ukazuje zvednout sazbu o 1%. neudelali to, a na zaver rekl ze na prisim zasedani se zaridi podle dat a modelu co jim z toho vyjde. na minulym zasedani jim teda vyslo podle toho jejich modelu ze maji zvednout sazby o 0,25%, neudelali to. s tim,ze pockaji jak se vyvinou data do dalsiho zasedani, a nejvic prihlidnou k tomu jestli se zvysi mzdy. ve skodovce ohlasili pres 10% zvysovani mezd,takze na dalsim zasedani budou zas nejaky novy kecy proc zustane repo na 7%,moc se tesim. takze ne,instituci ktera se ma starat o jedinou vec a to je cenova stabilita, nedrzi se vlastnich modelu,a oblbuje nas kecama,verit ani nemuzu. dokud zustane sazba tam kde je,fiskal pojede dal,budou dalsi rekordni schodky,a nepomuze nic kdyz bude Michl prosit u Fialy aby dal nerozhazovali jak urvani z retezu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]