Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezaplacený dluh, co mám dělat? Dobrý

Od: janas* odpovědí: 14 změna:
Dobrý den půjčila jsem kamarádovi 20 000 Kč naštěstí vždy na účet a před kamarádkou která je můj svědek. Je reálná šance to se svědkem z kamaráda dostat? Ústní smlouva je taky platná smlouva, svědka mám kamarád pracuje nemá dluhy ani exekuce jen nechce vrátit peníze. Naštěstí jde v bance vidět i celé jméno, posílal mi něco ale jen pár set korun.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Jedině soudní cestou řešit, předložit všechny důkazy, svědka.
janas*
hodnocení

A bylo by možné návrh na zaplacení podat elektronickým platebním rozkazem? Já si myslím že na advokáta nemá a ani by nevěděl jak podat odpor .

asd1
hodnocení

1x

Nejlíp předžalobní výzva, to je tak jediný na co uslyší.. Nebo jiná páka kde usoudí že zaplatit je pro něj výhodnější než dělat mrtvýho brouka..

janas*
hodnocení

Nevím jestli bude komunikovat dlužník. Mám na něj telefon i trvalou adresu kde by měl být doteď v podnájmu.

Podívejte se, jestli nemá datovou schránku. Jinak budete muset poslat doporučeným dopisem s dodejkou upomínku, předžalobní výzvu (není nutná) a když nezaplatí, podat na soud EPR. Když si ho převezme a nepodá odpor, máte po nabytí právní moci rozsudku exekuční titul. V opačném případě bude nařízeno jednání.

janas*
hodnocení

@hlada a epr můžu podat i bez zaslání před žalobní výzvy? A jak velký problém bude kvůli ústní dohody (taktéž platná jako písemná)? Je tady někdo kdo by mi to za finanční odměnu pomohl sepsat? Já tomu nerozumím. Jinak datovou schránku nemá, první celé jméno a pak adresa bydliště jsem zkontrolovala

Musíte prokazatelným způsobem poslat upomínku. Doporučuju raději předem si přečíst podmínky EPR v originále - Občanský soudní řád, 99/1963 Sb, § 174a, abyste neplatila někomu za něco, co by předem mohlo být zbytečné. Pobyt žalovaného musíte znát. Jinak by nebylo možné EPR vydat. Na návrh je elektronický formulář, který pošlete datovou schránkou.

Neuvádíte k tomu dostatek informací. Pokud máte dohodnut termín, do kdy dluh splatí a tento termín neplní, je nutno poslat předžalobní výzvu. Pokud termín splacení nemáte dohodnutý, je nutno dlužníka prokazatelně vyzvat ke splacení s uvedením termínu do kdy, a teprve pokud nebude reagovat poslat předžalobní výzvu.

hodnocení

0x

Kde bydlí, ten povedený kamarád? Poradím vám, pokud se ozvete.

janas*
hodnocení

@jak123 v Třinci u polských hranic
janas*
hodnocení

@jak123 máte zprávu

Kde bydlíte vy? Nemusíte to psát, pokud nechcete. Bylo by možné sejít se v Ostravě a domluvit postup? Věřím, že svoje penízky dostanete brzy zpátky.

janas*
hodnocení

Když tak více vnitřní poštou nechci tu vše vypisovat, kvůli své bezpečnostni. @jak123 napište mi tam a můžeme se domluvit když tak
janas*
hodnocení

@Jak123 dejte mi kontakt na sebe buď zde nebo do vnitřní pošty jinak se vám neozvu. Na vnitřní poštu neodpovídáte

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]