Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, obracím se na Vás o radu, jak postuvat při mém problému :
v únoru 2007 jsem na stupovala na nemocenskou z důvodu těhotenství, na řádnou MD jsem nastoupila v dubnu 2007, malá se narodila 1.6.2007, za mě vzali od prosince záskok, ten skončil v únoru 2008 a nastoupila nová zaměstnankyně na moje místo, čili měla smlouvu od února 2008,pak do února 2009 a pak následně do února 2010, pak ji již byla nabídnuta smlouva na dobu neurčitou, to měla moje malá 2 a 8m. Nastoupit jsem tedy nemohla, měla jsem nastoupit 1.6, ale po předchozí domluvě se zaměstnavatelem jsem nastoupila až 1. září, protože jsem neměla malou přes prázdniny než začne školka kam dát. Po nástupu tj. 1. září mi bylo sděleno zaměstnavatelem, že moje místo už nedostanu, jsem nadbytečná, že mám náhradní pracoviště ve skladu( dříve jsem pracovala jako materiálová účetní, recepční). Toto místo jsem odmítla s tím, že neodpovídá mé kvalifikaci a ani není uvedeno v prac. smlouvě. Je to místo čiště mužské. Navrhla jsem proto zaměstnavateli, ať mi dá výpověď pro nadbytečnost a odstupné. Nyní mi bylo sděleno, že mi výpověď nedá, že si ji mám dát sama, že mi odstupné nedá, že nemám na nic nárok. A nabízí mi pouze místo skladnice. Byla jsem se radit i na úřadu práce, kde mi bylo sděleno, že mám nárok na výpověď ze strany zaměstnavatele pro nadbytečnost. Nové místo nemám, a ani nevím kdy ho najdu. Prosím proto o radu, jak mám v této záležitosti postupovat.
mapro, místo Vám zaměstnavatel podle zákona měl držet ( a také držel) do 1.6. Vy jste nenastoupila ( na ty 3 měsíce jste si mohla obstarat nějaké placené hlídání, teď vidíte, že ty jedny prázdniny za tyhle tahanice nestály).Tak jste o místo přišla. Zaměstnavatel Vám mohl nabídnout náhradní, což udělal. Vy ale nabízené místo nechcete. Zaměstnavatel splnil vše co měl. Nárok na odstupné nemáte a výpověď si také budete muset podat sama. Zaměstnavatel Vám ji dávat nebude, on pro vás místo má . V tom skladu. Nejste pro něj nadbytečná.Nevím, proč to řešíte, dneska je doba , kdy si většina lidí nemůže až zas tak vybírat. Také nevím, proč by skladník měl být čistě mužská pozice. Znala jsem i skladnice. A Vaše kvalifikace? Prosím Vás, dnes i VŠ pracují na místech středoškoláků a SŠ v dělnických profesích. Vezměte tu skladnici, časem se třeba uvolní nějaká jiná pozice. Nové místo jinde s malým dítětem budete shánět jen velmi těžko a vždy to bude na dobu určitou. Zní to nelibě, ale taková je doba. Jen hlupák soudí lidi podle toho, jakou pracovní pozici zastávají. Hodně štěstí, Karina
ale to není pravda. dokud trvá pracovní poměr a ten v tomto případě trvá, tak je zaměstnavatel povinen přidělovat zaměstnancům práci v souladu s pracovní smlouvou. od toho ji se zaměstnancem podepsal. s jakoukoli změnou smlouvy - tedy například i s novým druhem práce - musí souhlasit obě strany, které smlouvu podepsaly. pokud jedna z nich nesouhlasí, ke změně smlouvy nemůže dojít a stále platí ta smlouva původní. takže tady záleží na tom, jak přesně má svoji pracovní pozici tazatelka v pracovní smlouvě specifikovanou.
(1) Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze z těchto důvodů:
...
2) Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď, pokud nejde o výpověď pro porušení pracovní kázně nebo z důvodu, pro který lze okamžitě zrušit pracovní poměr, pouze tehdy, jestliže
b) zaměstnanec není ochoten přejít na jinou pro něho vhodnou práci, kterou mu zaměstnavatel nabídl v místě, které bylo sjednáno jako místo výkonu práce, nebo v jeho bydlišti, nebo podrobit se předchozí průpravě pro tuto jinou práci.
Nový ZP má pouze:Jestliže zaměstnavatel zaměstnance převádí na jinou práci, než odpovídá pracovní smlouvě, a zaměstnanec s takovým opatřením nesouhlasí, může jej zaměstnavatel převést jen po projednání s odborovou organizací. Projednání není třeba, pokud celková doba převedení nepřesáhne 21 pracovních dnů v kalendářním roce.
A projednat to s odborama nebude pro zaměstnavatele takový oříšek...Tak se stále domnívám, že tazatelka nemá nárok na odstupné a pokud nabízenou práci odmítne, pak dostane normální výpověď .Karinanj, jenomže k tomu si musíte přečíst taky paragraf 41, abyste věděla, za jakých podmínek vůbec zaměstnavatel SMÍ (příp. musí) zaměstnance na jinou práci převést. rozhodně to nemůže udělat jenom tak proto, že mu to zrovna hodí.
lesi2311, to s tím nesouvisí, zaměstnavatel ji nikam nepřevádí. On ji nabízí jiné pracovní místo, protože to její původní obsadil někým jiným, protože zaměstnankyně nenastoupila v termínu do kterého byl povinen jí toto místo držet. Co si spolu dohodli ústně je teď nepodstatné, měla si to vše nechat dát písemně. Karina
no však, já si taky myslím, že ji zaměstnavatel nikam nepřevádí (není k tomu zákonný důvod), právě proto je nesmyslné ohánět se paragrafem 46 ZP, který jste tu uvedla
jinak zaměstnavatel je samozřejmě povinen místo držet po celou dobu trvání pracovní smlouvy, takže pokud přistoupil na neplacené volno (a my nevíme, jestli bylo sjednáno písemně nebo ne... nicméněz hlediska trvání pracovní smlouvy je to nepodstatné, ta evidentně dál trvá), tak je povinen zaměstnance po návratu z volna zařadit na místo V SOULADU S PRACOVNÍ SMLOUVOU a ne nabízet jiné, které ovšem v souladu není. respektive jinou práci nabídnout může, ale pokud ji zaměstnanec nepřijme, tak buď ho musí zařadit na místo dle smlouvy, nebo mu dát výpověď pro nadbytečnost s odstupným.
Byť se v pracovním právu moc neorientuji, tak si myslím, že nemáte žádnou šanci. Dokonci si myslím, že vás zaměstnavatel nemusel zaměstnat vůbec, jelikož jste nenastoupila zpět do zaměstnání do 3 let věku dítěte. Konzultovat pracovně právní záležitosti s děvčaty na ÚP moc smysl nedává - nemají s tím nic společného. A ohánět se v dnešní době nějakou kvalifikací je nesmysl. Pokud něco skutečně umíte, tak si vyřiďte živnosták a nenuťte zaměstnavatele, aby vás zaměstnával, když o vás nemá zájem.
No popravdě, zaměstanavatel mě pořád utvrzoval, že vše je dobré, že své místo dostanu, ať už se vrátím kdykoli.
Slova se vedou a voda teče.
Ostatně vy už jste se sama rozhodla, dle svého uvážení / viz dotaz/.
doplněno 05.09.10 13:14:Zaměstnavatel pouze projevil dobrou vůli a poskytl paní zaměstnáni. Po uplynutí tří let nenárokově na nástup na původní pozici. Navíc může poskytnout pracovní místo o kategorii nižší, což dodržel.
no, po návratu z RD vám zaměstnavatel musí dát místo podle vaší pracovní smlouvy. z mého pohledu "materiálová účetní" má ke skladu hodně blízko, takže tady to bude nejspíš o slovíčkaření - co přesně máte uvedeno v pracovní smlouvě a jak má vaši minulou i současnou pozici zaměstnavatel popsanou ve vnitřním předpisu firmy.
jak se bránit proti nepřidělování práce podle pracovní smlouvy, to netuším - asi nejspíš písemně vyzvat zaměstnavatele k přidělování práce a nedojde-li k nápravě, tak se domáhat svého práva přes soud.
"řešit to" přes úřad práce je nesmysl, úřad práce nemůže vůbec nic. když už, tak upozornit na praktiky zaměstnavatele inspektorát práce, ten může kontrolovat dodržování všeho možného... nicméně i kdyby ke kontrole u zaměstnavatele došlo, tak to neznamená, že automaticky dostanete práci, kterou jste měla před mateřskou. inspektorát práce může kontrolvat a případně ukládat pokuty, ale pokud se chcete domoci svého práva, tak jedině přes soud. i když tedy je možné, že před kontrolou nebo po kontrole vás zaměstnavatel radši přeřadí na vaši práci dobrovolně, aby zbytečně neměl problémy, nicméně spoléhat na to nemůžete.
mmch předpokládám, že o neplacené volno jste si zaměstnavatele požádala písemně a že on vám ho opět písemně povolil. abyste teď nebyla čirou náhodou v pozici člověka s neomlouvenou absencí, kterému hrozí vyhazov pro hrubé porušení pracovní kázně. od toho záleží i to, jak moc si teď můžete "vyskakovat" a dožadovat se svého práva.
...prosím vás, paní se do práce nevrátila do tří let. Zaměstnavatel jí místo nemusel držet vůbec.
no jistě, kdyby jí nepovolil neplacené volno, tak by to byla ona, kdo by musel dát výpověď bez nároku na odstupné. pokud jí ale to volno povolil, tak má vůči ní i nadále závazky a jestliže pro ni nemá patřičnou práci, tak má paní nárok na výpověď s odstupným snad zaměstnavatel zákoník práce zná, takže si to měl rozmyslet včas - pokud se paní chtěl zbavit, měl k tomu ideální možnost, kterou ovšem prošvihnul.
není jasné z čeho tak soudíte, já mezi řádky číst neumím, tazatelka nikde nepíše, že dostala neplacené volno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.