Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč banky rozdávají zdarma peníze?

Od: gambler odpovědí: 50 změna:
Dobrý den může mi někdo vysvětlit jak funguje spořicí účet? Fio 4% , 4 odchozí platby a bez limitu vkladů. Air Bank 5% při 5 platbách kartou do 250 000kč . Kdybych měl 2 000 000 kč celý rok na spořicím účtu mi dá každý měsíc 4% = 80 000 kč. Air Bank 250 000 kč 5% = 10 000 kč . U air bank za rok výnos 120 000kč stačí si každý měsíc přeposlat výnos třeba do Fio kde bude pořád větší a větší výnos za nic. Případně jak zde byla zmiňovaná Max bank od creditas s 6%. Hlavně že všichni brečí že inflace a kdyby si nechali 100 000 kč celý rok u Fio mají tam dohromady s výnosem 148 000 kč další rok 219 040 kč takže 2 roky více než 100%. Proč vlastně lidé chodí vůbec do práce?

50 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

14x
Ta procenta nejsou měsíčně, ale ročně *smich*
Lidi stále chodí do práce, ale vy jste asi nechodil do školy ;)
gambler
hodnocení

A proč mám ve Fio, frekvence připisování úroků: měsíčně? ;)
Protože připisují úroky každý měsíc, ale ne 4%. Celkově dostanete 4% p.a. (per annum - za rok).

Poměrnou část.

gambler
hodnocení

A jak je to s termínovaným vkladem 5,10% na 6 měsíců? Tam dostanu 5,10% za půl roku? Taky Fio banka
Co je na sazbách k nepochopení? Uvádí se vždy roční. Pokud to dáš na půl roku, dostaneš logicky jen půlku. Při připisování měsíčně jednu dvanáctinu těch ročních úroků. Ale zaplatíš ještě daň.
au1

to je právě to smutný mikihans, tohle je ve škole nikdo nenanučí. snad jedině myslet, ale to očividně jak koho

Do které třídy chodíš? Už jste měli procenta? Takovéto příklady by měly být jako úkoly k procvičení. Co na to tvá učitelka matematiky?

@au1 nás to učili, teda na střední v ekonomice, ale jo (obor mechanik elektronik, tedy nic společného s financemi).
tomas13
SOU a SOŠ Škoda? :D
lmgify

@au1: > tohle je ve škole nikdo nenanučí

Ale učí. I zde na poradně se objevují otázky s žádostí na vyřešení domácích úkolů z finanční matematiky a přípisy úroků jiné než roční se tam běžně objevují.

lmgify

@gambler: Kdyby jsi si přečetl tu smlouvu při založení konta (což prakticky nikdo nedělá), tak by ses tam dočetl, že uváděné úroky jsou za rok (latinsky per annum, odtud zkratka p.a.) a také by ses dočetl, z jakých částek a jak se počítají výše přípisů (úroků) za jednotlivá přípisová období.

oficak

Stačilo by mu, kdyby od založení aspoň jeden měsíc tam peníze úročil, tak by na to přišel sám :)

@tomas13 nene, André Citroëna :-D

au1
hodnocení

4x
"může mi někdo vysvětlit jak funguje spořicí účet? Fio 4%"jistě, 4% jsou roční úrok. takže když tam vložíš 100 000Kč, roční úrok dělá 4000Kč. Připisuje se měsíčně, tzn velmi zhruba 4000/12=333,33Kč měsíčně. Ve skutečnosti se připisované úroky počítají denně, takže za únor dostaneš trochu míň protože má 28 dní, a za březen trochu víc, protože má 31 dní. No a z toho si pak ještě odečti 15% daň, takže to vychází průměrně na 283Kč měsíčně čístýho. Takže šup zpátky do práce, aspoň než se doučíš finanční gramotnosti :)
pb®
Ještě je tam postupné úročení, tedy úrok se počítá i z již připsaného úroku.

hodnocení

3x
Chodíme makat, protože nás to baví a nejsme líný prasata.

hodnocení

2x

I když budeš mít dvě mega, tak většina spořících účtů má horní hranici...

Takže u AirBank se Ti bude úročit jen do 250.000,-.U FIO je to do 200.000,-. Max bank limit nemá.

Zásadní problém v otázce už vysvětlili kolegové, takže se s tím zdržovat nebudu.

Jako odpověď jsem chtěl původně vložit jen tenhle obrázek...

Proč banky rozdávají zdarma peníze?
bhs
@Gotrekzagary max banka hranice 20 mega, to by mohlo stačit.

@bhs Nepátral jsem detailně, na stránkách je psáno tohle:

Proč banky rozdávají zdarma peníze? #2

bhs
hodnocení

1x

"Kdybych měl 2 000 000 Kč"...

A to je ten problém, ty je nemáš, to je rozdíl mezi námi.

Ale neboj se, stále nejspolehlivější způsob, a taky nejsnazší způsob, jak přijít k penězům je: pracovat!

teprve až ty peníze, kapitál, správně řečeno investiční kapitál, nikoliv provozní, budeš vlastnit, tak potřebuješ znalosti k tomu, aby si je udržel a rozmnožil.

Protože když si to daš na 6 procentní úrok do banky, tak dostaneš přesně 6,01x0,85=5,1085 % p.a. čistého A to je opravdu směšně málo při inflaci 17,5% (Meziroční inflace k 2022/2023) konkrétně přicházíš ročně o 12,3915 %

to je také důvod, proč bohatí vzdělání finančně gramotný lidé nemají svůj kapitál na spořicích účtech :) spořící účet je pouze účet na nějakou provozní rezervu, nebo když se připravuješ na investici anebo když nemáš znalosti A pak se můžeš slepě radovat z toho, že máš úrok.

Ps: Lépe na tom byli ti, kteří v roce 2021 dali na masivní kampaně a nakoupili za až 50 milionů protiinflační st. dluhopisy, které navíc byly ten rok osvobozeny od 15% daně. Přestože nic nevydělají, tak 17,5% pokrytí inflace je velice slušný...

Protože když si to NEdaš na 6 procentní úrok do banky, tak nemáš nic, jen ztrátu celé inflace.

lmgify

@bhs upozorňuje na to, že peníze na účtech v bance nepokryjí inflaci a musí se proto uložit ("investovat") jinam, například do výše zmíněných dluhopisů nebo jiných nabídek peněžního světa (akcie, podílové fondy, ...).

Já jsem jeho text naprosto pochopil.

Kdo dneska, či včera měl vyšší zisk jak inflace? Každý si může vybrat, nic, spořící, nebo investici někam..

Například Fio má dluhopisy za fixních 5% až do 2027, takže si člověk může tento úrok zafixovat na pět let dopředu. Nyní se dají dlohopisy koupit levněji, kvůli vysokým sazbám, takže výnos je přes pět procent. Až budou sazby klesat a úrok na spricich účtech půjde dolů, u FIA bude stále pěti procentní výnos z nominální hodnoty a ceny dluhopisů půjdou nahoru, což vynese další zisk. Výhoda je, že se dají kdykoli okamžitě prodat.
oficak

To už spis - Investown až 10,5 nyní spíše 10,0 % (klesají a furt vyprodáno) a plati to same = na sekundárním trhu kdykoliv prodejne ... A byly tam kousky i na 60 měsíců...

Co se týká Fio banky - ta s tim začala, když byl běžný úrok třeba 3%, takže kdo si to dnes koupi? Já si to koupil tehdy a obratem prodal se ziskem. Pak to už koupit neslo, oni teď znova vydali emisi za tenhle mrzky úrok? :)

Podobne Pilulka, koupil jsem v IPO, bohužel za 4.000.000 a dali ti jen CCA 25% (protože převis poptávky) počkal až to 6x vyroste a prodal. Teď je to už uplne spadly dole...

Musis vědět kdy koupit a kdy prodat. Je to napul Gamble a tak trochu know how...

Gamblujte jen s tim co si můžete dovolit ztratit :) Kdo nepochopil, musí závistivý chodit do práce.

p23®
hodnocení

1x

Dobrý den.

Je to poděkování za to, že stále peníze vkládáte. Umí totiž Vaše peníze zhodnotit a umí hospodařit. Pokud ne, tak krachují.

A proč vlastně lidé chodí do práce?

Proto, aby ty peníze vydělali a mohli je do banky vkládat.

P23,

A proč vlastně lidé chodí do práce?

Proto, aby ty peníze vydělali a mohli je do banky vkládat.

Ale já to měl jinak...

A proč vlastně lidé chodí do práce? ***abych se uživil, udělal si radosti ze živita a užíval si.

p23®

milancukrar - Ano, tak to má být.

Zdravím.

Paní P23, i Vás zdravím a přeji jen úspěšný víkend.

p23®
22.04.23 12:13

Děkuji.

oficak

@p23 se krutě mýlí, zrovna Fio banka tyhle peníze zhodnocuje v REPO u ČNB za 7% jak se ví, tedy fakticky to to dotuje státní kasa :)

ty bezpracný bezrizikový zisky rozdílu mezi 4% a 5% (co má Fio) a 7% od státu jsou poměrně zajímavý :))

V čem se mýlí? Konkrétně? Že banky umí hospodařit?

oficak

Umí? A co je v tom za umění?

V tomto případě to zní jako když parazit si umí chodit pro dávky, Neboli hlavní Příjem spočívá v jedné konkrétní rutině a v ničem jiném :)

p23®

oficak - to se moc omlouvám. Myslela jsem, že si banky navyšují své finance například obchodováním na burze a pod. Že získávají finance od jiné banky, jako když si lidé chodí pro podporu? Zajímavé.

Děkuji. Zdravím.

jaj*
Ne, chodí se do práce aby peníze šly u jednoho účtu na druhý, nebo možná i do jiné banky. Když zaměstnavatel má určitou banku a zaměstnanec stejnou tak se pro banku nic nemění, už mají nějaký odhad co kdo dělá s penězi. U mě jdou peníze z jedné banky, do banky kde mám já účet a pak majiteli bytu, takže se jim část peněz od zaměstnavatele jakoby vrátí. :) Až budou kredity tak se pak budu muset zeptat jestli mám nárok na bydlení v ne moc hezkým bytě, jestli nebudu mít nárok jen na chlív.
pavelprachar
No já bych zabrousil k základu. Banka původně sloužila k tomu, aby jste si uložil do bezpečí své zlato. Na což jste dostal papír o uložení zlata, takže vlastně bankovku. Takto to fungovalo, dokud byl ještě tzv zlatý standard, což znamená, všechny peníze kryty zlatem. Dneska už to tak není a říká se tomu tuším peníze s nuceným oběhem. Spoření je vlastně to, že poskytujete bance své peněžní prostředky a ona vám za oplátku dává úrok.

tomas13
hodnocení

0x
Spíš se zeptej, proč dává UCB celkem 10000kc za 3 platby kartou měsíčně..:D
bhs

No to vím naprosto přesně

bhs
@tomas13 Myslíš 10 000kč za 25 měsíců? To je teda paráda.
tomas13
AAA frfna, ano 400 Kč za měsíc po dobu 25 měsíců...

jaj*
hodnocení

0x
A to ještě nevíte že jedna banka má akci, že vám dá jen tak 3000, když u ní budete mít účet a 3 x zaplatíte kartou, a jiná banka teď zašla ještě dál, když si založíte účet tak vám každý měsíc dá 400Kč po dobu asi 25 měsíců, stačí si založit účet a 3 x zaplatit kartou. Úroky dává protože peníze půjčuje s ještě vyšším úrokem a ještě se to daní. Takže když budu mít 100 tisíc, tak vám dají každý měsíc 1/12 ročního úroku - daň, když si někdo půjčí tak se mu každý rok přičítá úrok.
bhs
Těch 3 000 mi dají kde když si založím nový účet?
oficak

Nikde, to musíš poskakovat nejméně 6 měsíců jsk opička na gumě a plnit podmínky :)

jaj*
To jsou dvě banky, jedna dá za 6 měsíců dohromady 3 tisíce když se bude 3x platit kartou, a druhá dá po dobu 25 měsíců 400, taky když se 3x zaplatí kartou. UniCredit a raifka, nevím jestli to ta raifka ještě má. Myslím že se někde psalo že je normální platit kartou, místo hotovosti, takže 6 plateb není problém.
oficak

Jo, a k tomu bereš nějaký dávky? Tak to je pak jasný, že lidi nevědí co s prachama, a pracovat už se nikomu nechce, jen Ukrajincům

jaj*
Cože? Jaký dávky? Založila jsem si účet abych vyzkoušela který je lepší, unikredit má i kalkulačku na hotovostní platby, založeno za 20 minut.

hodnocení

0x

A nezapomenout na 15 % daň z úroků ! ;)

kveta1
hodnocení

0x

A to prý učitel by měl mít 1,3 průměrné mzdy. Pokud produkují takový materiál (většina senilních učitelů ZŠ není na tom mentálně lépe), tak by snad mohla postačovat polovina průměrné mzdy. Každý ví, že na pajdák vždycky chodili ti největší nedouci ze třídy, kteří by se jinam nedostali. Jasně, že na každé ZŠ jsou dva, tři špičkoví učitelé za milion, ale ten zbytek ...

Tohle není chyba učitelů, ale národního vzdělávacího plánu, který po 30 letech pořád není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]